Уряд Греції пропонує запровадити в ЄС "паспорти вакцинації"

Уряд Греції пропонує запровадити в ЄС "паспорти вакцинації"

Уряд Греції пропонує запровадити в ЄС "паспорти вакцинації"
. АР

Уряд Греції звернувся до Єврокомісії з пропозицією запровадити паспорти вакцинації для тих, хто зробив щеплення від коронавірусу.

З відповідною ініціативою до голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн звернувся грецький прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс. Він запевняє, що така ініціативи заохотить людей робити щеплення.

"Забезпечення якнайшвидшого відновлення свободи пересування є, по суті, основним пріоритетом для всіх нас", ‒ заявив він, передає The Guardian.

При цьому голова уряду Греції відзначив, що такі паспорти не будуть обов'язковою умовою для мандрівників, однак ті, хто матиме такий паспорт, "можуть бути впевнені, що зможуть подорожувати".

Натомість у Всесвітній організації охорони здоров'я до ініціативи запровадження таких паспортів ставляться скептично.

"Є дві нагальні проблеми, які потребують особливої уваги. Перша ‒ нещодавня поява нових варіантів штамів Sars-CoV-2, а друга ‒ потенційне використання сертифікатів про щеплення та тестування для міжнародних подорожей. Одна тема пов’язує обидва питання: солідарність. Ми не можемо дозволити собі визначити пріоритети або покарати певні групи чи країни", ‒ наголосив генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебресус перед початком засідання надзвичайного комітету організації.

Що відомо

  • Раніше про плани запровадити документи на підтвердження вакцинації заявили у Польщі. Так, мешканці Польщі, які пройдуть курс щеплень проти COVID-19, отримають документи про вакцинування у вигляді QR-коду. Код буде доказом того, що "людина може користуватися правами вакцинованих людей", як пояснила міністра охорони здоров'я Польщі Анна Голавська.
  • Одним з перших подібний документ запроваджує Ізраїль – вже з 17 січня громадяни країни, які зробили щеплення зможуть уникати обмежень, пов'язаних з локдауном. Аналогічні документи планують вводити також Данія та Угорщина. Водночас у Франції від "ковідних паспортів" відмовилися через суспільну критику.
На початок