Чим можна торгувати у магазинах та кіосках під час локдауну. Пояснює МОЗ

Чим можна торгувати у магазинах та кіосках під час локдауну. Пояснює МОЗ

Чим можна торгувати у магазинах та кіосках під час локдауну. Пояснює МОЗ
.

З 8 січня до 24 січня включно в Україні введені жорсткі карантинні обмеження, щоб сповільнити темпи поширення COVID-19. У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, чим можуть продовжувати торгівлю магазини та кіоски під час локдауну.

За постановою Кабміну забороняється діяльність побутових магазинів. Водночас інші магазини можуть торгувати:

  • продуктами;
  • лікарськими засобами та виробами медичного призначення;
  • засобами гігієни;
  • засобами зв’язку;
  • ветеринарними препаратами та кормами;
  • насінням, засобами захисту рослин;
  • побутовою хімією;
  • друкованою пресою;
  • пальним.

Продаж інших груп товарів дозволяється лише зі здійсненням адресної доставки замовлень.

Як повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, головною метою жорсткіших карантинних обмежень є зменшення мобільності людей та, як наслідок, запобігання інфікуванню коронавірусною хворобою. Однак, за його словами, під час будь-яких карантинних обмежень існує низка життєво важливих товарів, які не можуть бути закуплені наперед, а отже не можуть бути обмеженими.

"До попередніх карантинних обмежень, які застосовував уряд, у представників бізнесу виникали запитання. Наприклад, чому ті ж іграшки дозволялись до продажу в супермаркетах, які торгують в основному харчовими продуктами, а в спеціалізованих іграшкових магазинах не дозволялись. Такі ж питання були й до одягу, взуття, посуду тощо", — зазначив Віктор Ляшко.

За його словами, все це не є предметами першої необхідності, але їх наявність у супермаркетах призводила до того, що люди їхали до цього маркету виключно за іграшкою, одягом, взуттям, посудом тощо, а не за продуктами. Через, що, на його думку, порушувався принцип карантинних обмежень та конкурентних умов між різними формами торгівлі.

Як зазначили у МОЗі, чинні карантинні заходи обмежують приймання відвідувачів на торговельних площах, однак у кіосках приймання відвідувачів не передбачається. Тому у кіосках дозволено торгувати й кавою, і цигарками, і батарейками тощо.

У МОЗ пояснили, що таке рішення ухвалювалося, оскільки ризики інфікуватись на відкритому повітрі значно менші, ніж у приміщенні. А відсутність супутніх товарів у продуктових магазинах, на його думку, значно зменшить кількість відвідувачів, які приїжджають за побутовими товарами, а не за продуктами.

Не підпадає під заборону і продаж тютюнових виробів, оскільки серед кодів КВЕД, які затверджені додатком до постанови №1236 і визначають перелік заборонених видів економічної діяльності під час локдауну, торгівля тютюновими виробами відсутня.

Що відомо

  • Уряд вирішив ввести новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно.
  • МОЗ вважає, що існує ймовірність зростання кількості хворих на коронавірус після новорічних свят. До того ж очікується зростання сезонної захворюваності на грип.
  • Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що запланований локдаун не передбачає обмежень на продаж повсякденних товарів.
  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Україна може отримати мРНК-вакцину від COVID-19 у межах ініціативи COVAX найближчим часом.
На початок