Уряд не обмежуватиме продаж повсякденних товарів під час локдауну – Степанов

Уряд не обмежуватиме продаж повсякденних товарів під час локдауну – Степанов

Уряд не обмежуватиме продаж повсякденних товарів під час локдауну – Степанов
. Facebook

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що локдаун, запланований на період із 8 по 25 січня 2021 року, не передбачає обмежень на продаж повсякденних товарів, та назвав інформацію про це фейком.

Як розповів міністр під час брифінгу 5 січня, уряд не впроваджуватиме заборону на продаж лікарських засобів, ветеринарних препаратів, кормів для тварин та інших непродовольчих товарів у супермаркетах, які торгують переважно продуктами харчування.

"У термін з 0 годин 8 січня до 0 годин 25 січня 2021 року буде дозволена торгівля виключно товарами, що належать до продуктів харчування на торговельних площах, не менш як 60% яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насіннями, засобами захисту рослин. Торговельна діяльність з іншими групами товарів може відбуватися лише зі здійсненням адресної доставки замовлень", – повідомив Степанов.

При цьому Степанов зазначив, що карантинні обмеження, які діятимуть 16 днів, необхідні, щоб сповільнити темпи поширення COVID-19 в Україні та не вводити локдаун у весняні місяці.

"Це той термін, який необхідний нам, щоб дійсно повністю збити хвилю розповсюдження COVID-19. Нам це потрібно, щоб потім ми вже до квітня, травня не вводили ніякі локдауни, щоб ми спокійно пройшли це пікове зростання захворюваності на грип, і щоб витримала наша медична система", – підкреслив він.

Також міністр додав, що питання щодо дозволу на торгівлю побутовою хімією уряд уточнить на засіданні 5 січня.

Раніше Американська торговельна палата в Україні заявила, що у період дії локдауну товари повсякденного вжитку можна буде замовити з супермаркетів лише з адресною доставкою, а у самих приміщеннях буде заборонено продавати побутову хімію та інструменти, одяг, пресу, лампочки, батарейки та інші товари. Представники організації назвали це "прямим обмеженням прав споживачів". У відповідь на це у МОЗ Суспільному повідомили, що планують ініціювати перегляд цих обмежень.

Що відомо

  • Уряд вирішив ввести в Україні новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно.
  • МОЗ вважає, що існує ймовірність зростання кількості хворих на коронавірус після новорічних свят. До того ж очікується зростання сезонної захворюваності на грип.
  • В Україні в період з 28 грудня по 3 січня було зроблено майже на 27 тисяч менше тестувань на COVID-19, ніж за попередній тиждень. Степанов пояснив, що це пов'язано зі святами.
  • Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я з вакцинокерованих інфекцій затвердив план вакцинації населення від COVID-19, відповідно до якого вона відбудеться у чотири етапи.
На початок