Харківські "Олені Святого Миколая" відвезли першу партію подарунків дітям на Донбас

Харківські "Олені Святого Миколая" відвезли першу партію подарунків дітям на Донбас

Ексклюзивно
Харківські "Олені Святого Миколая" відвезли першу партію подарунків дітям на Донбас
. Facebook/Олені Святого Миколая

Три дні в дорозі, шість населених пунктів, дев'ять проведених свят та 300 подарунків. Харківські волонтери проєкту "Олені Святого Миколая" з’їздили у першу подорож в прифронтову зону напередодні 2021 року.

Цього року поїздка мала особливості через пандемію COVID-19, розповіли в ефірі Суспільного волонтерки проєкту Євгенія Левінштейн та Катерина Шутальова.

"Ми за власні гроші протестувалися перед виїздом. Зробили ПЛР-тести. Ми в масках, в щитках. Саме через щитки ми і придумали ідею, що ми подорожуємо у космосі", — говорить Катерина Шутальова.

Волонтери з Харкова відвезли першу партію подарунків для дітей на Донбас — як це було
Facebook/Олені Святого Миколая
Читайте також: Чого бажають діти: харківські волонтери готуються до поїздок на Донбас

Захисні заходи волонтери перетворюють для дітей на гру.

"Ми возимо з собою антисептик і після кожного номеру, в якому діти можуть один з одним спілкуватися, ми їм дезінфікуємо ручки, у нас це сценарний хід. Розповідаємо, що вони на звіряток перетворюються, а це такий "Озвірин" в пробірках", — додає Євгенія Левінштейн.

Волонтери розповідають, що вони проводять свята у невеликих групах дітей — не більше 20. Якщо дітей більше, то це має бути велике приміщення з розміткою на підлозі, щоб можна було зберігати дистанцію. Проте є й інші варіанти.

"Наступна поїздка — у Станично-Луганський район, і нам в усіх школах без винятку сказали, що не дозволяють робити в приміщенні свята. Навіть малими групами по 20 дітей. Тому ми проводитимемо захід на вулиці. Ми готові до того. У нас є апаратура, яка може працювати на вулиці", — розповідає Євгенія Левінштейн.

Географія проєкту щороку змінюється. Є населені пункти, де волонтери працюють постійно, а де змінюють формат: одного разу приїжджають з адресними подарунками, іншого — просто зі святом для дітей та спільним подарунком. Цього року додалися села, які постраждали від пожеж восени.

"Є незмінні населені пункти, де ми працюємо — це таке трохи пекло, на кшталт Кримського. Золоте, з їхнім постійним розведенням. Трьохізбенка, там лінія бойових дій проходить буквально по річці, яка тече через село", — говорить Катерина Шутальова.

Цього року у списку було 1233 подарунки.

"Зазвичай на святого Миколая ми їдемо в один чи два населені пункти, бо ми не встигаємо ще зібрати всі подарунки. Цього року ми зібрали подарунки дуже швидко. І змогли виконати чверть проєкту одразу. У нас в базі немає жодного білого рядка. Це означає, що у всіх дітей є дарувальники", — наголошує Євгенія.

Катерина говорить, що найскладнішим замовленням цього року було цуценя: "Цуценя німецької вівчарки. Довго вели перемовини між дарувальниками та батьками. Тепер нам треба його забрати, транспортувати… Дуже складне замовлення".

"Одна дитина отримала не того динозавра, якого він просив. І були сльози. Ми попросили одного з наших "Оленів", який знається на динозаврах, він знайшов того динозавра, що треба. Тепер у хлопця буде ще один динозавр, але вже Тиранозавр рекс, як і замовляли", — розповідає Євгенія.

Найбільше здивував волонтерів подарунок, який попросили діти в Муратового. Клас замовив подарунок для однокласника, в якого згорів будинок. Замовили футбольний м’яч, бо його м’яч згорів.

"Це муратівські діти, вони надзвичайні і підтримують один одного. Це ті ж діти, які минулого року собі в подарунок замовляли для бабусі тонометр. Просто для одинокої сусідської бабусі, до якої вони ходять у гості", — згадує Євгенія.

За словами волонтерів, пандемія та економічна криза не вплинула на виконання проєкту. Цього року не тільки вдалося зібрати подарунки швидше ніж зазвичай, суттєво розширився список дарувальників.

"Від нас не пішли дарувальники, з якими ми давно працюємо, додалися нові. І що радісно для мене — цього року з України більше дарувальників, ніж із-за кордону. Раніше було навпаки", — сказала Євгенія.

Що відомо

  • З десяток харківських волонтерів збирають подарунки п’ятий рік поспіль. Торік вони виконали більш ніж дві тисячі бажань дітей з прифронтової зони.
  • Цьогоріч волонтери отримали понад 1200 замовлень від дітей з прифронтової зони. До першого пункту — селища Новотошківське на Луганщині — вирушили 18 грудня, розвезуть 350 подарунків. Роздати усі подарунки волонтери планують за дві поїздки, щоб встигнути до січневого локдауну.
  • На початку жовтня волонтери "Оленів" допомагали збирати допомогу потерпілим від пожеж на Луганщині.
На початок