У "Холодному Яру" створять національний парк

У "Холодному Яру" створять національний парк

У "Холодному Яру" створять національний парк
.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський заявив про наміри створити національний природний парк "Холодний Яр" на площі понад 6 із половиною гектарів.

"Інформую про завершення погоджень щодо НПП "Холодний Яр" на площі понад 6 500 гектарів, з цінними лісовими комплексами, які пропонували науковці. Проектована площа парку 6830,9 га. Чекаємо на лист від Черкаської ОДА і готуємо нормативно-правові акти", - написав Абрамовський на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Як на Черкащині доглядають за найстарішим деревом України

До національного природного парку "Холодний Яр" увійде територія двох лісництв: Креселецького та Трушівського. Це майже 70 відсотків їхньої території, розповів у коментарі Суспільному завідувач філіалу "Холодний яр" Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" Богдан Легоняк.

За його словами, створення природного парку – це можливість розвитку туристичної галузі, інфраструктури та дрібного підприємництва. Однак головне – це збереження унікальних і типових природних комплексів та пам'яток Холодноярщини.

Що відомо

  • Урочище"Холодний Яр" розташоване на території двох районів Черкащини: Чигиринського і Кам’янського. За кількістю унікальних археологічних, історичних, наукових об’єктів (понад 150) тримає першість у країні. На лісовому масиві й на полях навколо нього розташовані кургани скіфської доби й пізніших епох. Тут археологи знайшли сліди всіх археологічних культур, починаючи з трипільської.
  • Наприкінці 80-х років минулого століття група науковців пропонувала створити природний заповідник на території реліктового лісового масиву, який має історичне та природоохоронне значення. Однак тоді ідея не мала рішучої підтримки владних структур. Повернулися до неї й запропонували створити там національний природний парк у 2014. Ініціатор — Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького.
  • У 2017 році знову взялися за створення національного парку, однак місцеве населення було не задоволене таким рішенням. Протягом 2017-2018 ідею створення нацпарку підтримали в Черкаській обласній адміністрації і подали пропозицю в Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

На початок