У харківську COVID-статистику потрапляють "старі" летальні випадки, про які не звітували

У харківську COVID-статистику потрапляють "старі" летальні випадки, про які не звітували

У харківську COVID-статистику потрапляють "старі" летальні випадки, про які не звітували
. Суспільне Харків

Збільшення кількості летальних випадків серед пацієнтів з COVID на Харківщині у даних останніх двох тижнів пов'язане з "недосконалістю статистики".

Про це на брифінгу 16 грудня сказав заступник голови Харківської облдержадміністрації Тарас Пастух.

"Ми повинні визнати певну часткову недосконалість статистики. Дійсно, збільшилася кількість повідомлень про летальні випадки, але коли ми почали проводити аналіз... Ви бачите, що зараз статистика змінилася в частині тих людей, які одужали. Тільки протягом останніх двох тижнів вона зросла на півтора, два десятки тисяч. Ми проводили поголівні звірки по кожній людині, яка, починаючи з травня захворіла і чомусь ще знаходилася в базі даних як людина, яка не одужала", — сказав Пастух.

"На жаль, серед таких випадків ми почали виявляти, що статистично не були закриті в кількох районах поодинокі випадки, де лікарня подала звіт, але не включила [летальний випадок], або лікарня не подала звіту про летальний випадок. Тому у нас зараз в статистику фактично потрапило протягом останніх двох тижнів, якщо я не помиляюся, близько двох десятків випадків, коли люди помирали раніше, але зараз їх [внесли до статистики]... Вони нікуди не дінуться, вони повинні бути відображені в офіційній статистиці", — додав Пастух.

За його словами, медзаклади не звітували про летальні випадки неумисно і системності у цій ситуації немає.

"Це неумисна дія. Є певне різночитання документів, пов'язаних з COVID. Є випадки, коли людей могли передавати на захоронення без проведення експертизи, є, де родичі наполягали на проведенні експертиз. Ті, що йшли без експертизи, як правило, одразу йшло повідомлення протягом дня чи двох [до лабцентру]. Ті, які йшли на експертизу, лікарня знала, що вона передала, а експерт міг дати своє заключення за кілька днів. Лікарня вважала, що експерт мав сам подати інформацію про екстрений випадок для закриття, а експерт вважав, що це обов'язок лікарні. Тому інколи вони разом могли подати звіти, а інколи ні один з них", — пояснив заступник голови ОДА.

Він також зазначив, що не завжди інформація про смерть пацієнта з COVID надходить до лабораторного центру в ту саму добу, коли настала смерть. "Щоб повідомити лабцентр, лікарю потрібно на кілька сторінок прописати заключення, потім передати. Враховуючи, що є прийом, виписка хворих, оформлення може затримуватися на два-три дні", — сказав Пастух.

"Якщо говорити про поточні летальні випадки, вони залишаються на рівні до 10 на добу", — стверджує заступник голови ОДА.

Що відомо

  • З минулого тижня в статистиці Харківського обласного лабораторного центру майже щодня фіксується понад десять летальних випадків за добу. 16 грудня лабцентр повідомив про рекордні 18 смертей, така ж кількість летальних випадків була у даних лабцентру за 12 грудня.
На початок