Милованов презентував новий закон про працю та розповів про свою медсестру

Милованов презентував новий закон про працю та розповів про свою медсестру

Милованов презентував новий закон про працю та розповів про свою медсестру
. Facebook

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що новий закон про працю має чотири мети, серед яких створення рівних прав гри для працівників і робітників, гнучкі умови праці, стимули для розвитку бізнесу й інше.

Про це він сказав на пресконференції 14 січня.

За словами міністра, реформа ринку праці є комплексною і може затягнутися на роки, оскільки потребуватиме ще низки законопроєктів і постанов, а потім тривалого впровадження.

Він навів кілька прикладів, у тому числі з власного життя, які, на його думку, свідчать про необхідність змін у законі про працю.

Наприклад, міністра не влаштовує графік роботи медсестер у лікарнях, зокрема заборона жінкам працювати понад добу.

Милованов розповів, що минулі вихідні він провів у приватній клініці, де йому зробили операцію, і там з ним працювали хірурги й медсестри.

"Дослідження показують, що більшість медичних помилок, які призводять до смерті, робиться у післяопераційний період, в перші 24 години. Або інколи у 72 години за рахунок того, що не чітко передається інформація під час передачі змін медсестер. Чи укололи антибіотик, чи витримали час, чи змінилися симптоми в людини... Мінімум добу має працювати людина зі мною. І ця людина була зі мною весь час не одну добу, хоча це було заборонено", — сказав міністр.

"За сучасним законодавством жінка не може працювати у ніч більше ніж одну добу. Тому насправді у нас є нормальна сучасна клініка з сучасним обладнанням, але трудові відносини за сучасним законодавством є нелегальними. І тому та медсестра за будь-якої медичної помилки, якщо я помру або щось зі мною станеться і я або моя сім'я подасть на неї у суд, вона буде незахищеною. Вона буде винна. Це має змінитися", — сказав очільник мінекономіки, ймовірно, маючи на увазі дозвіл на понаднормову роботу.

Крім того, він зазначив, що новий закон про працю дозволить оформлювати трудові договори людям, які працюють одночасно на 5 роботах.

За його словами, наразі багато працівників, зокрема в аграрному секторі, працюють нелегально, бо не можуть підписувати договори про працю.

Тому, на його думку, слід лібералізувати трудові відносини, і в тому числі це стосується звільнення працівників.

"Світ змінюється, економіка змінюється. Роботодавець може звільнити робітника, робітник може звільнитися. Це як секс, який можуть заборонити скрізь, крім шлюбу. Багато людей вважає, що це було б дуже добре і ми можемо написати, що так було у Радянському Союзі, але секс був у кожному кутку. Так є і тут. Ми можемо прописати жорсткі правила, але життя буде диктувати свої правила", — заявив Милованов.

При цьому він зазначив, що захистом працівникам послужить штраф, більший, ніж він є сьогодні.

"Я звільняв людей у школі економіці. Приходжу і кажу: "Пиши заяву". Мені кажуть: "Не буду". Тоді я кажу: "Випишу дві догани, бо гнучкий графік і ти не ходиш…" "Але можна я не буду відпрацьовувати два місяці, просто отримаю зарплату за цей час?" Кажу: "Ні, і так не можна". Домовилися посередині і розійшлися", — розповів Милованов як приклад про трудові відносини за чинним нині законодавством, який нібито захищає працівників від примусового звільнення за власним бажанням.

Милованов впевнений, що новий закон про працю дозволить значно зменшити безробіття в Україні, а також зменшити кількість часу, який українці витрачають на пошук роботи.

Як відомо:

  • Наприкінці грудня 2019 року до Верховної Ради був поданий новий проєкт закону "Про працю", ініційований Кабінетом Міністрів.
  • Ним планують замінити чинний Кодекс законів про працю. Проти нових змін в український закон вже висловилися європейські профспілки. Зокрема, через можливість роботодавців легко звільняти працівників і зменшення захисту матерів із малими дітьми.

Читайте також: "Електронна трудова, робоча субота і скасування квот для людей з інвалідністю. Новий закон про працю"

На початок