Сенат США ухвалив оборонний бюджет з допомогою Україні попри погрози Трампа

Сенат США ухвалив оборонний бюджет з допомогою Україні попри погрози Трампа

Сенат США ухвалив оборонний бюджет з допомогою Україні попри погрози Трампа
. Ілюстративне фото Unsplash

Контрольований республіканцями Сенат Сполучених Штатів більшістю голосів підтримав законопроєкт про державну оборону, який передбачає надання допомоги Україні та запровадження антиросійських санкцій. Раніше президент Трамп заявляв, що накладе на нього вето.

Як повідомляє CNBC, законопроєкт про оборону підтримали щонайменше 75 членів Сенату, який контролюють представники Республіканської партії. Це більше, ніж дві третини голосів, необхідних для скасування вето, про яке говорив Трамп.

Зокрема, проєкт оборонного бюджету передбачає надання Україні військової допомоги на суму у 250 мільйонів доларів у межах ініціативи щодо сприяння у сфері безпеки. Частина цієї допомоги має бути спрямована на підтримку Збройних сил України.

Також законопроєкт містить положення про посилення санкцій проти російських проєктів із транспортування газу "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Раніше законопроєкт більшістю голосів підтримала Палата представників США. Документ підтримали 335 конгресменів, проти нього проголосували 78 членів парламенту.

Проєкт бюджету, загальна сума якого сягає 740 мільярдів доларів, передбачає виділення на основні потреби Пентагону 635,5 мільярдів доларів. 26,6 мільярда доларів витратять на програми національної безпеки за участі Міністерства енергетики, ще 69 мільярдів доларів виділять на операції за межами США.

Що відомо

  • 9 грудня Палата представників США схвалила нові санкції проти компаній, що працюють з "Північним потоком-2".
  • 8 вересня президент США Дональд Трамп заявив, що готовий підтримати зупинку будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" через отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального.
  • Уряд Німеччини розглядає варіанти можливої відповіді США у разі, якщо президент Трамп реалізує свої плани щодо впровадження додаткових санкцій проти проєкту газопроводу "Північний потік-2".
  • Швейцарська компанія Nord Stream AG, в якій російська компанія ПАТ "Газпром" має 51% акцій, володіє та експлуатує трубопровід "Північний потік-1", який забезпечує транзит газу між Виборгом (Росія) та Любліном (Німеччина). Будівництво трубопроводу було завершено у 2012 році.
  • Російський газогін "Північний потік-2" планують добудувати наприкінці 2020 року. Разом з іншими російськими транзитними газогонами він дасть змогу перебрати на себе майже весь обсяг газу, який нині проходить Україною і приносить їй суттєві доходи, що сягають близько 3% від усього ВВП держави.
  • Наприкінці 2019 США ввели санкції щодо компаній, які беруть участь у проєкті "Північний потік-2". Санкції торкнулися компаній, що споруджують газопровід, а також топменеджерів цих компаній, які можуть втратити можливість отримати американську візу і зіткнутися з блокуванням транзакцій, пов'язаних з їхньою нерухомістю або активами в США.

На початок