Суд за житло: понад 40 родин у Харкові можуть виселити з квартир

Суд за житло: понад 40 родин у Харкові можуть виселити з квартир

Суд за житло: понад 40 родин у Харкові можуть виселити з квартир
. Суспільне Харків

Понад сорок родин, що мешкають у будинку Слобідського району у Харкові, можуть залишитися без житла. Будівля на вулиці Ковтуна, 42-А одночасно знаходиться у двох реєстрах — житлових та нежитлових приміщень.

Про це Суспільному розповів адвокат мешканців будинку Арсеній Санін.

Люди тричі виходили з пікетами до будівлі господарського суду, де мали розглядати їхні справи.

Інна Коваль купила квартиру два роки тому. Живе в ній з дочкою та котом. У вересні їй та мешканцям інших 42 квартир прийшли позови до суду, оскільки будинок визнали нежитловим, а право власності — недійсним.

"Як нам сказали, це була реконструкція офісної будівлі. Зробили ремонт, перепланування, продали людям квартири. Ми через оголошення купили. Ми квартиру придбали через нотаріуса, через рієлтора. Всі перевіряли, все було нормально. Ми навіть не знали, що воно у нежитловому реєстрі", — говорить Коваль.

Понад 40 родин у Харкові ризикують залишитися без житла через реєстр
Інна Коваль купила квартиру у 2018 році. Суспільне Харків

Три тижні тому мешканці будинку пікетували будівлю господарського суду, де мали розглядати їх справи. До суду звернулися попередні власники будівлі. Вони вимагали звільнити приміщення до Нового року.

Єлизавета Ярошенко придбала квартиру у 2014 році. Контакти тих, хто продавав, не зберегла.

"Коли ми купували квартири, нотаріус перевіряв їх, і кожен в міру своїх можливостей також перевіряв — і все було чітко за законом. Я сама на цю квартиру брала кредит, сплачувала його. Дуже прикро, тому що ці гроші — вони не з неба впали", — розповідає Ярошенко.

8 грудня у суді мали розглядати справи частини мешканців. Позивачі, представники фірми "Інтервертикаль", на засідання не з'явилися.

У 2012 році фірма продала офісне приміщення через банкрутство. Тепер його намагаються повернути, розповідає адвокат Арсеній Санін, та припускає, що це шахрайство.

"Це можна вважати помилкою державного реєстратора, це можна вважати помилкою суду, який визнав право назад, на нежитлові приміщення, забувши перевірити при цьому, а чи є ще якісь власники? Особа не може нести відповідальність за помилку держави. І не може ця помилка бути виправлена за її рахунок", — говорить Санін.

На телефонні дзвінки у фірмі не відповідають. За адресою реєстрації (Красношкільна набережна, 16) розташована офісна будівля, але компанії з такою назвою тут ніколи не було, повідомили на прохідній.

За словами Саніна, вимогу звільнити будівлю до Нового року з мешканців будинку зняли, а розгляд справи призупинили — перевірятимуть порушення із боку фірми.

На початок