Що потрібно знати про торги на ProZorro. Розповідає експертка

Що потрібно знати про торги на ProZorro. Розповідає експертка

Що потрібно знати про торги на ProZorro. Розповідає експертка
. Агентство ефективних рішень

Що потрібно врахувати замовнику, укладаючи договір з учасником торгів на ProZorro, Суспільному Карпати коментує аналітикиня публічних закупівель ГО "Агентство ефективних рішень" Ольга Симчич.

Тарифи на електроенергію та газопостачання змінюються

Законодавець дозволяє укладати додаткові угоди на тих чи інших підставах. Вони зазначені в Законі України "Про публічні закупівлі". Не можна укладати договір на підвищення ціни чи зміну інших істотних умов договору. Їхня зміна може бути лише в тих межах, які дозволяє Закон "Про публічні закупівлі". Щодо ринку газопостачання, електроенергії, цей ринок постійно змінний, і тарифи постійно змінюються. Це має враховувати замовник.

Якщо ми говоримо про додаткові угоди на зміну ціни за одиницю товару, то сума самого договору змінюватися не може, може змінюватися сума ціни за одиницю товару. Коли відбувається така зміна ціни, то сума договору в цілому не може зростати. Якщо відбувається зміна ціни за одиницю товару, то додаткову угоду замовник і учасник можуть укладати не частіше, ніж один раз на 90 днів. Це механізм для попередження від постійного укладання додаткових угод.

Така вимога про додаткову угоду на зміну ціни за одиницю не стосується електроенергії, газопостачання чи бензину, оскільки на ринку постійно корелюються тарифи.

Договір потрібно продумати і спланувати

Важливо. У публічних закупівлях договір буде виконуватися так, як він прописаний. Його потрібно продумати і спланувати, тому що договір, який буде укладатися за результатами тендеру, пропонується не учаснику, а замовнику. Саме замовник на свій розсуд складає такий договір, і коли оголошують торги, він оприлюднює проєкт договору. І за результатами торгів, укладається договір, який не може суперечити чи відрізнятися від проєкту договору.

Ті зміни, які будуть вноситися в договір - порядок їхнього внесення, порядок розірвання - все це має бути вказано в договорі. Якщо ми говоримо про зміну ціни за одиницю електроенергії, газопостачання, то вона може бути тільки тоді, коли підтверджена відповідними документами. Хто може підтверджувати коливання ціни? Торгово-промислова палата, органи статистики, але це треба в проєкті договору, а в подальшому - і в договорі закріпити.

Коли переможець торгів може ініціювати укладення додаткової угоди

Якщо є довідка про коливання на ринку ціни з Торгово-промислової палати чи органів статистики, тільки тоді переможець торгів може звертатися до замовника і казати про те, що потрібно укласти додаткову угоду. І лише тоді, коли дійсно є це підтвердження. Якщо у постачальника немає відповідних довідок, замовник може звертатися в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. А також - в Антимонопольний комітет України чи в судовому порядку, якщо він вважає, що підняття ціни є неправомірним.

Як убезпечитися замовнику?

Є багато механізмів, як убезпечитися замовнику від недобросовісних учасників на ProZorro. Коли замовник оголошує закупівлю, він оголошує її очікувану вартість. Очікувану вартість замовник має сформувати після аналізу ринку, усіх ризиків, також має не тільки оцінювати вартість природного газу як товару, він має розуміти, як можуть змінюватися тарифи впродовж того часу, коли замовник отримуватиме ці послуги.

На сайті ProZorro є калькулятор, який допоможе зрозуміти, як змінюватиметься і корелюватиметься ціна на газ в той чи інший період. Замовники мають користуватися формульним розрахунком, який надає Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Тобто замовник має розуміти ці ризики: що в певний період часу ціна може змінюватися.

Також можна укладати договір не на цілий рік, а на півріччя.

Варто зазначити, що можлива зміна ціни і тоді, коли ціна на електроенергію, газопостачання чи бензин знижується. Тому замовникам потрібно стежити самим, що відбувається на ринку, і якщо ціна знизилася, звертатися до постачальника і пропонувати зменшити ціну за одиницю.

Читайте також

На початок