У чернігівській обласній раді коаліція в складі трьох фракцій обрали новий склад лічильної комісії

У чернігівській обласній раді коаліція в складі трьох фракцій обрали новий склад лічильної комісії

У чернігівській обласній раді коаліція в складі трьох фракцій обрали новий склад лічильної комісії
. Суспільне: Чернігів

В обласній раді коаліція в складі фракцій «Рідний дім», «Радикальної партії» та «Слуги народу» обрала новий склад лічильної комісії, щоб сьогодні, 3 грудня, проголосувати за голову обласної ради. Попередній склад комісії, що складався з представників усіх восьми партій облради, виніс рішення про перенесення цього голосування на 9 грудня. П’ять голосів за, 0 – проти. Представники трьох фракцій, які загалом складають більшість в обласній раді, участі в голосуванні не брали. Тому вирішили скликати новий склад лічильної комісії.

Представники партій, що в меншості («За майбутнє», ОПЗЖ, «Наш край», «Батьківщина» та ЄС), називають рішення про створення нової лічильної комісії незаконним. Лідер партії «Рідний дім» готовий відстоювати правомірність голосування в суді .

Процедуру таємного голосування за голову обласної ради перенесли на 9 грудня. Таке рішення прийняли на засіданні лічильної комісії облради у зв’язку із форс-мажором – замінуванням будівлі обласної ради. У протоколі засідання вказано, що «за» проголосували п’ять членів комісії, не голосували – троє.

Коаліція у складі «Рідного дому», «Радикальної партії» та «Слуги народу» (33 депутати) обрали лічильну комісію у складі п’яти чоловік із своїх партій. Представники інших фракцій облради до складу цієї комісії не ввійшли.

Валентин Запорощук, член фракції «Батьківщина», з таким рішенням не згоден, як і інші представники партій меншості. Каже, таке рішення є не легітимним, і його легко буде оскаржити у суді.

«Вони на три фракції обрали склад нової лічильної комісії, і на даний час ця комісія засідає і вони готують проведення цих виборів. Хоча була інформація, що будівля облради була замінована, але протокол був готовий, він був в залі зачитаний, тому я вважаю, що це така процедура, щоб хтось оскаржував потім їхні дії. Проте я думаю, що це не дуже гарно, це не нагадує точно парламентаризм».

Владислав Атрошенко, лідер партії «Рідний дім» каже, що всі процедури відбуваються згідно з чинним законодавством.

«Це все штучне створення проблем, ситуацій, які заважають більшості іти по порядку денному згідно з чинним законодавством і регламентом. Якщо у когось із п’яти партій, які не згодні, у них є право звернутися до суду, і у судовому порядку оскаржувати».

Наразі вже обрали кабіну для голосування, роздрукували бюлетені. Розпочалося голосування.

Нагадаємо, сьогодні о 16:00 до поліції надійшло повідомлення про замінування головної будівлі облради. Сесійна зала, яка розташована в Будинку засідань (за тією ж адресою, Проспект Миру 43), продовжувала роботу. Звідти нікого не евакуювали. Анна Чернявська, речниця патрульної поліції області, підтвердила Суспільному цю інформацію.

Що відомо:

  • На установчій сесії Чернігівської обласної ради депутати 2,5 години не могли проголосувати за порядок денний. Партії «За майбутнє», ОПЗЖ, «Наш край», «Батьківщина» та ЄС заблокували президію.
  • Раніше на засіданні фракції «Слуги народу» прийняли рішення висунути Олену Дмитренко на посаду голови облради.
  • Як повідомила Олена Дмитренко окрім голосів своєї фракції «Слуга народу», вона планувала отримати підтримку депутатів «Радикальної партії» та «Рідного дому» під час голосування за її кандидатуру на посаду голови Чернігівської облради.
  • Пізніше Олександр Левицький заявив про висування його кандидатури на посаду голови обласної ради від партії «Слуга народу».
  • Дмитренко чи Левицький? Депутати про майбутнього голову облради.

На початок