У Миколаєві від коронавірусу померла лікарка: родині відмовляють у компенсації

У Миколаєві від коронавірусу померла лікарка: родині відмовляють у компенсації

У Миколаєві від коронавірусу померла лікарка: родині відмовляють у компенсації
. Суспільне Миколаїв

У Миколаєві родині померлої від коронавірусу сімейної лікарки відмовили у компенсації. Таке рішення прийняли колективно члени комісії, до якої входили представники Держпраці, фонду соціального страхування, епідеміологи, представники міського управління охорони здоров’я та центру надання первинної медико-санітарної допомоги.

Чоловік померлої сімейної лікарки Галини Колянчикової Юрій Колянчиков розповів, що члени комісії дійшли висновку – інфікування лікарки не було пов’язане із професійною діяльністю.

"Протягом двох останніх тижнів, враховані комісією, у дружини були документально підтверджені прийоми хворих, у яких потому підтвердився коронавірус. Є пояснювальні записки від хворих, які були в неї на прийомі, яких вона оглядала, давала направлення на ПЛР", ‒ розповів Юрій Колянчиков.

Представники амбулаторії, в якій працювала Галина Колянчикова, аргументували такі висновки тим, що лікарка інфікувалась від свого чоловіка – лікаря–хірурга.

У Миколаєві від коронавірусу померла лікарка: родині відмовляють у компенсації
Суспільне Миколаїв

Юрій Колянчиков розповів, що це було неможливо, адже він проходив тестування ПЛР та ІФА. Відповідно до результатів, вже перехворів на коронавірус раніше.

Комісія складалась із 14 представників різних галузей – управління держпраці, фонду соціального страхування, епідеміологи, представники міського управління охорони здоров’я та центру надання первинної медико-санітарної допомоги. Результат голосування ‒ шість членів комісії за визнання захворювання лікарки пов’язаним із професійною діяльністю, вісім – проти. Проти проголосували і представники амбулаторії, де з 2013 року працювала Галина Колянчикова.

У Миколаєві від коронавірусу померла лікарка: родині відмовляють у компенсації
Суспільне Миколаїв

"Відповідно до наказу МОЗ, Галина Колянчикова не повинна була приймати пацієнтів із симптомами схожими на COVID 19, адже входила до групи ризику через вік 65 років та діагностованний цукровий діабет", ‒ розповіла Олена Ворона завідуюча сімейною амбулаторією №1.

Членкиня комісії, яка приймала рішення, інженерка з охорони праці міського управління охорони здоров’я Лариса Окуневська сказала, що голосувала проти визнання того, що лікарка інфікувалась під час виконання професійних обов’язків, тому що стало відомо, що Галина Колянчикова проводила медичний огляд своєї колеги, у якої були ознаки захворювання на коронавірус, проте в жінки не було укладено декларації з лікаркою.

Зі слів голови штабу з ліквідації наслідків НС та члена комісії Олександра Ігнатенкова, на момент розслідування та закриття епідеміологічної карти про контакти із хворими з підтвердженим діагнозом коронавірус, члени комісії не знали, ґрунтувались наказами та журналами амбулаторії.

За результатами аналізу матеріалів та акта зазначеного спеціального розслідування Держпраці, встановлено, що спеціальною комісією не в повній мірі виконано обов’язки.

"Управлінню Держпраці в Миколаївській області надано доручення провести повторне спеціальне розслідування зі зміною всіх членів комісії", ‒ розповіла головна спеціалістка взаємодії із ЗМІ управління Держпраці в Миколаївській області Олена Крисанова.

Новоутворена комісія працює з 20 листопада, 24 листопада відбулось перше засідання.

Подробиці в репортажі кореспондентів Суспільного

Авторка - Валентина Гурова, оператор - Ігор Чорний.

У разі смерті працівника від коронавірусної хвороби порядками та законом передбачено державну страхову виплату сім’ї померлого у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму. У даній ситуації йдеться про суму близько півтора мільйона гривень.

Чоловік померлої сімейної лікарки Галини Колянчикової Юрій Колянчиков сказав, що домогтися справедливого рішення для нього справа честі, адже і він, і син Олександр також практикуючі лікарі.

Читайте також: "Степанов розповів, на скільки сімейним лікарям підвищили ставку за одного пацієнта"

Відповідно до постанови Кабміну № 337, повторне спеціальне розслідування повинно закінчитись 10 грудня 2020 року. У разі, якщо результатами розслідування не підтвердиться, що лікарка інфікувалась під час виконання професійних обов’язків, чоловік та син Галини Колянчикової звертатимуться до суду.

На початок