Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що
.

Грудень – час підведення підсумків. У цей період медіа працюють над звітними матеріалами за рік, а профільні премії складають списки найкращих. В Україні є одразу кілька музичних премій, які працюють на різних ринках та мають різні критерії оцінювання. На момент написання матеріалу дві навіть встигли вручити – YUNA 2020 та Jager Music Awards.

Суспільне вирішило розібратися, які музичні премії зараз є в Україні, яким чином вони оцінюють артистів, чи мають фаворитів та як впливають на індустрію.

Механіка роботи

Робота будь-якої премії складається із двох етапів: відбір номінантів та голосування за переможців у межах короткого списку (шортліста). Методи відбору номінантів дуже різні: заявки можуть надсилати самі музиканти, їх можуть обирати працівники премії або можуть подавати глядачі у форматі інтернет-голосування. Критерії визначає сама премія.

За способом визначення переможців всі премії можна розділити на дві основні категорії: експертні та інші.

Експертні премії

До цієї категорії належать більшість премій, які відомі у світі. У “Grammy” шортлісти відбирає спеціальний комітет на базі заявок від музикантів, а потім за них голосують представники Національної академії звукозапису. “Mercury Prize” кожного року оголошує список членів журі, до якого входять визнані діячі індустрії. “BRIT Awards” має складну систему відбору на базі чартів, який передує голосуванню спеціального Виборчого комітету.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що

Попмузика

Найбільша за охопленням експертів премія в Україні – “YUNA”, яка позиціює себе як український аналог “Grammy”. Була заснована 2011 року бізнесменом Мохаммадом Захуром та радіоведучим і продюсером Павлом Шильком. Кожного року “YUNA” збирає десятки (а в окремі роки — сотні) експертів, які визначають найкращих в українській музиці. Довгі списки формуються всередині премії.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що

Ще одна естрадна премія, яка має експертну раду – “Золота Жар-птиця”. Раніше вона проводилася з 1994 по 2004 рік у межах фестивалю “Таврійські Ігри”. Засновник премії – Микола Баграєв, голова Ради директорів “Таврійських Ігор”, а також холдинга, до якого входять телеканали “М1” і “М2” та радіохолдинг “ТАВР”. 2018 року премія відродилася в новому форматі на “М2”, що зорієнтований виключно на український контент. Номінанти визначаються на базі ефіру “М2”.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що

Телепроєкт “Українська пісня”, що відбувається на “Арена Львів”, існує з 2016 року. У перших три роки визначав лише фіналістів, а у 2019 та 2020 роках — найкращого артиста або артистку України. Цього року відбувся в онлайні та був показаний у межах проєкту “Музична платформа” на ТРК “Україна”. До складу журі входять 8 незалежних експертів.

Андеграунд та оверграунд

За межами попсцени й естради працює щонайменше дві значні експертні премії: “Jager Music Awards” та “APrize”.

“Jägermeister Music Awards” була заснована в Україні 2018 року. Згодом була перейменована на “Jager Music Awards”. Щорічно обирається новий склад журі, який визначає найкращих представників української незалежної музики. Переможці категорії Young Blood отримують різні матеріальні нагороди. Зокрема гурт Junket зміг випустити альбом на вінілі за рахунок премії.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що

“APrize” – відзнака, яку заснувало “Радіо Аристократи” у 2016 році. У премії є лише одна номінація – “Найкращий альбом року”, визначається серед усіх альбомів, які були випущені в Україні. Склад журі новий кожного року.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що
Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що.

Неекспертні премії

Естрада

Серед неекспертних премій найбільшою є “M1 Music Awards”, яку 2015 року вперше провів телеканал M1. Нагороди вручаються на основі переглядів кліпів на телеканалі М1.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що

Також власну премію “Українська пісня року” має Михайло Поплавський. Із 2004 до 2014 року вона проводилася на базі телеканалу “Перший Національний”. 2017-го премія була відроджена на рік та пройшла у Варшаві. На початку 2020-го Михайло Поплавський разом з Олегом Винником оголосили про відновлення премії і провели першу церемонію у новому форматі. Церемонію транслював телеканал “Україна”.

Альтернатива і реп

У сфері альтернативної музики з 2013 року існує премія “The Best Ukrainian Metal Act”, яку заснував лейбл “Іншамузика”, очолюваний Владом Ляшенком та Віктором Придуваловим. Спочатку переможеця визначали шляхом голосування публіки під час концерту. 2015 року також додалися експертні номінації: “Найкращий метал-альбом” та “Найкращий кліп”.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що

2018 року з’явилася також перша реп-премія України від музичного порталу “Rap.Ua”. Її переможець визначається інтернет-голосуванням глядачів.

Окремо існує професійна нагорода від конференції “Kyiv Music Days” для компаній та фахівців індустрії шоубізнесу. Премії професіоналам шоубізу вручають також “M1 Music Awards” під час окремого заходу.

Також кілька років існувала премія від угорського фестивалю “Sziget”. Переможець отримував грошовий приз та можливість виступити на фестивалі.

В Україні діє чотири музичних державних премії (ім. Лисенка, ім. Косенка, ім. Ревуцького, ім. Лятошинського), які не заходять на територію шоубізнесу. Цьогоріч президент Володимир Зеленський також оголосив про створення премії імені Скорика.

Шевченківська премія зазвичай обирає переможців у царині класичної музики, але минулого року вперше була вручена неакадемічному альбомові “Шлях” гурту “ДахаБраха”.

Також існують персональні топи профільних видань (наприклад, “Золотий Фазан” LiRoom та премія slukh.media), але вони поки не переросли у премію із церемонією нагородження.

Значущість премії

Для того, щоб оцінити значущість премії, слід з’ясувати, що вона дає артистові: підвищення іміджу, грошовий приз чи зростання популярності.

Нагородження “Mercury Prize”, наприклад, в 90-х призводило до зліту продажів дисків на сотні тисяч екземплярів, а зараз значно впливає на показники на стрімінгах та відвідуваність концертів. Зростання популярності, відповідно, підвищує й гонорар артиста.

В Україні премії радше фіксують чинну ситуацію в індустрії або ж працюють на користь компаній, які їх організовують. Це стосується як поппремій, так і андеграунду.

“YUNA” – це дзеркало, яке демонструє стан українського шоубізнесу”, – говорив в інтерв’ю організатор Павло Шилько.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що
Павло Шилько, генеральний продюсер музичної премії YUNA.

“Отримувачі нашої нагороди збирають більше слухачів на концертах, їх частіше звуть на фестивалі. Ну а фраза “переможці BUMA” завжди стає прикрасою статті про гурт на “Вікіпедії” або пресреліза для журналістів. Переможці премії отримують народне визнання, а це реальний статус”, – розповідав Влад Ляшенко про The Best Ukrainian Metal Act”.

Що ж стосується премій під егідою медіа, то вони працюють радше на популярність цих самих медіа.

“Активність медійного бренду поза ефіром сприяє лояльності серед глядачів та слухачів, а також дає додаткові можливості для прояву партнерських брендів. Усе, що роблять радіостанції, котрі створюють у першу чергу емоційний продукт, — це генерують навколо себе якомога більшу кількість слухачів. Відповідно, всі наші дії, окрім створення ефіру, спрямовані на те, щоби цих слухачів ставало дедалі більше й вони були якомога лояльнішими”, – казав Микола Баграєв, відповідаючи на питання про фестивалі та премії, які організовують “М1”, “М2” та радіостанції холдингу “ТАВР”.

Принципову роль для будь-якої премії відіграє галаконцерт-церемонія її вручення. Що стосується поппремій – для музикантів це можливість засвітитися із власною творчістю на великих телеканалах. Поза межами попмузики така подія – можливість залучити спонсора та підвищити ввпізнаваність власного бренду. Так, “APrize” у різні роки спонсорували “Kronenburg” та “Pepsi”, “Rap.Ua Awards” проводиться під егідою “Jagermeister”, а “Jager Music Awards” цей бренд і організовує.

Андрій Уреньов, менеджер гурту “KAZKA”, зазначає, що отримання премії ніяк не впливає на позиції популярних артистів. “Премія може відіграти важливу роль, якщо ти ще невеличкий артист. Тоді нагорода на кшталт “відкриття року” може змусити тебе помітити. А кількість концертів і гонорар залежить не від отриманих премій, а від кількості хітів та того, як гурт вміє поводити себе на сцені”.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що
Михайло Поплавський, співак.

“Українську пісню року” Михайла Поплавського складно зарахувати до загального переліку українських музичних премій. Це передусім проєкт самого Михайла Поплавського, про що йдеться в кожному релізі. Цього року до нього також доєднався Олег Винник. Поплавський та Винник у 2019-му разом ішли на вибори під егідою новоствореної ними “Аграрної партії”. До речі, цьогоріч до списку номінацій було включено нагороду “Гарант української пісні”, яку отримав Михайло Поплавський.

Переможці

Попри те, що премії у сфері попмузики існують різні схеми визначення переможців та підбору номінантів, список переможців не рясніє різними іменами. Наприклад, у рік, коли “KAZKA” випустила пісню “Плакала”, вона отримала “Хіт року” (“Найкращу пісню”) і від “YUNA”, і від “M1 Music Awards”, і від “Золотої Жар-Птиці”.

Музичні премії України. Які нагороди отримують українські музиканти та за що

Музичне видання СЛУХ характеризує премії “M1 Music Awards” та “Золота Жар-Птиця” як “повністю внутрішню історію, яка нагадує нагородження найкращих працівників року” через те, що процес відбору номінантів, а також їхньої оцінки формується виключно на показниках телеканалів.

Проте переможці цих премій переважно збігаються із переможцями об’єктивної “YUNA”. MONATIK, “The Hardkiss”, Тіна Кароль, артисти “Mozgi Group” стають переможцями в різних номінаціях щороку.

Є невелика кількість артистів, які отримували як естрадні, так і андеграундні премії: ONUKA, Іван Дорн, “ДахаБраха”, alyona alyona та Alina Pash.

Ще одна проблема, на яку звертає увагу Андрій Уреньов, – об’єктивність членів журі. Якщо після премії всі протоколи публікуються у відкритому доступі (як це робить “Золота Жар-Птиця”), то експерти часто голосують не так, як відчувають, а щоб підтримати свій статус: “Це так само, як із телефонними опитуваннями. Якщо навіть людина слухає, наприклад, “Радіо Шансон”, вона може назвати іншу станцію, щоб підвищити себе і в очах інших, і своїх власних”. Натомість такий механізм змушує експертів не голосувати за артистів, із якими вони співпрацюють.

Варто також зазначити, що члени журі часто повторюються у різних преміях. Наприклад, музичний журналіст Ігор Панасов у різні роки був в експертному комітеті “The Best Ukrainian Metal Act” та “Української пісні”, а зараз є директором з розвитку премії “YUNA”. Генеральний продюсер “ТАВР Медіа” Віталій Дроздов є членом журі “YUNA”, “Золотої Жар-Птиці”, “Jager Music Awards”, а також був суддею національного відбору на “Євробачення”.

Висновок

За останні роки кількість премій суттєво виросла: відроджуються старі (такі як “Золота Жар-Птиця”) і запускаються нові: “Jager Music Awards”, “APrize”, “Rap.Ua Awards” тощо.

Проте й досі українські музичні премії радше засвідчують процеси в індустрії, а не популяризують артистів. Популярні премії здебільшого відзначають тих самих артистів із року в рік, незалежно від методики підрахунку. Відзнаки андеграундних премій мають радше репутаційний вплив, ніж реальний. Жодна нагорода не дає гуртові або артисту значного росту популярності, як це буває із найбільшими закордонними аналогами.

Читайте також

Від Міхалка до DZIDZIO. Кого з музикантів і за які заслуги нагороджував Зеленський

Паралельні реальності. Чому в топі радіо українські артисти, а в інтернеті – російські

На початок