На Миколаївщині за кошти держбюджету придбали чотири спецавтомобілі

На Миколаївщині за кошти держбюджету придбали чотири спецавтомобілі

На Миколаївщині за кошти держбюджету придбали чотири спецавтомобілі
. Оригінальна

У рамках програми Міністерства соціальної політики щодо забезпечення територіальних громад спеціально обладнаними автомобілями для перевезення людей з інвалідністю та дітей з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату, чотирьом об’єднаним територіальним громадам Миколаївщини передали чотири спецавтомобілі.

Скористався автомобілем тридцятитрирічний Дмитро Башев. Чоловік має інвалідність з дитинства. Подібним спецавтомобілем користується щодня в Миколаєві. Розповідає про переваги такого транспорту: "Тримають гачки міцно - я не зрушу з місця навіть коли загальмує автомобіль, а передній пояс додатково захищає. Тобто показали як кріпиться, що стоїть візок міцно. Дуже потрібна справа. І місця багато, можна розвернутися".

Спецавтомобілі передали Чорноморській, Веселинівській, Казанківській і Коблівській територіальним громадам. Раїса Боднарь, начальниця відділу соціального захисту сім`ї, дітей та молоді Коблівської сільської ради, говорить, що такий автомобіль їхній об’єднаній територіальній громаді потрібен, щоб забезпечити перевезення 69 людей з ураженням опорно-рухового апарату.

- Усі ми знаємо, які ці люди, які потребують уваги, турботи, які хочуть бути поряд з нами, і які не хочуть, щоб їх жаліли. Вони хочуть, щоб їм допомагали, щоб вони були на рівні з нами. Вони хочуть відвідати якийсь театр. Вони хочуть, щоб їх не тільки возили в лікарні, а і на такі заходи, які вони б хотіли відвідати. І багато у нас заходів, на які запрошує область, але всі ми знаємо, як тяжко людей у візках транспортувати далі від свого будинку, квартири. По-перше, ця машина передбачена на два візки і обов’язково там три супроводжуючих людини. Візки в машині прикріпляються і мами поряд сидять. Необов’язково порушення опорно-рухового апарату – це сидять у візках. Є люди на милицях, на палицях.

Ці автомобілі оснащені автоматичним підйомником, кріпленням для візків, пасками безпеки, поручнями та додатковими місцями для сидіння. Скористатися цими автомобілями можуть люди з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату. Проїзд безкоштовний, - говорить директорка департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Оксана Єльчієва. – У кожній із територіальних громад, в міських радах створюються служби з перевезення. Є номер телефону контактний, можуть звернутися особи, замовити таку послугу і скористатися. Приїжджає автомобіль, або до місця проживання, або до відповідного місця, де перебуває особа - перевозять у необхідне місце, куди потрібно.

Ціна одного автомобіля - один мільйон гривень. Оксана Єльчієва говорить: "Це кошти державного бюджету. Розпорядником є Міністерство соціальної політики, яке делегує повноваження щодо придбання Фонду соціального захисту інвалідів. Фонд соціального захисту інвалідів придбає ці автомобілі, потім передає їх до територіальних громад".

Нагадаємо, у 2018-му Міністерство соціальної політики запровадило нову програму щодо забезпечення територіальних громад спеціалізованими автомобілями для перевезення людей з інвалідністю та маломобільних груп населення. У 2018 році Миколаївська область одна з перших отримала такий автомобіль, його передали Доманівській територіальній громаді. В 2019 році спецавтомобіль передали до Нової Одеси. Також служби перевезення людей з інвалідністю та маломобільних груп населення працюють у Миколаєві, Южноукраїнську і Вітовському районі.

Авторка: В. Андрушків, операторка: Ю. Філімон

На початок