Як підготуватися до радіодиктанту-2020. Поради від мовного омбудсмана

Як підготуватися до радіодиктанту-2020. Поради від мовного омбудсмана

Як підготуватися до радіодиктанту-2020. Поради від мовного омбудсмана
. Світлана Вовк

9 листопада, в день української писемності, усі охочі зможуть долучитися до написання всеукраїнського радіодиктанту. Напередодні цього у програмі "На всі 100" ведуча Світлана Вовк поставила кілька запитань уповноваженому із захисту державної мови Тарасу Креміню.

Чим особливий цьогорічний радіодиктант?

- Цьогорічний радіодиктант буде двадцятим, ювілейним, і мені було дуже приємно, що я долучився до команди тих людей, які не просто організовують та підтримують цей захід, а й підносять його високий рівень. Мені здається, що радіодиктант 2020 року буде надзвичайною історичною подією, яка може об’єднати не тільки десятки тисяч, а й, можливо, мільйони українців, які живуть в Україні, так і наших побратимів-земляків, людей українського походження, які живуть за кордоном. Я переконаний, що нинішній радіодиктант надзвичайно важливий і для того, щоб об'єднати наші зусилля довкола захисту мовного закону і продемонструвати і собі, і своїм близьким, наскільки важлива українська мова, українська література, українська духовність.

Чому варто написати радіодиктант?

- Написання радіодиктанту — це не якась ознака часу, мода або тренд. Це можливість пересвідчитись у своїх знаннях, у своєму розумінні української мови, ну і звичайно, підтримати дух, настрій і загальнонаціональну традицію. Насправді таких маркерів для нашого єднання дуже багато, а радіодиктант — це один із показників, що справді ми засвідчуємо свою любов, свою повагу до української мови.

Чи готові миколаївці до написання радіодиктанту?

- Я думаю, що готовність надзвичайно висока. Якщо раніше ми рекомендували, просили. То зараз я, як уповноважений, я можу вимагати у своїх колег, друзів, земляків долучитися до радіодиктанту. Ця традиція для миколаївців не є новою. Я працював у миколаївських університетах, ми підтримували цю ініціативу. Сьогодні це вже питання честі, це вже питання совісті, відповідальності та самоототожнення себе, як українця. Коли весь світ підтримує, коли вся країна підтримує, миколаївці не можуть бути байдужими. У 2014 році миколаївці продемонстрували всій Україні, що вони можуть бути сильними, потужними.

Що порадите тим, хто хоче підготуватися до диктанту?

- Під час брифінгу казали, що варто згадати правила орфографії, пунктуації, стилістики, взяти до рук книгу одного з письменників. Я б рекомендував взяти до рук книги улюблених миколаївських письменників, наших літераторів, які відійшли у вічність, або наших сучасників і просто почитати улюблені тексти. Мені здається, що за ритмікою, за багатством їхньої мови, образністю приховані ті відповіді, які можна буде знайти, під час написання цього радіодиктанту. Під час його написання не важливий результат, головне стати учасником. О дев’ятій годині ранку 9 листопада я разом із вами буду писати цей диктант.

На початок