У Запоріжжі російську мову рішенням суду позбавили статусу регіональної

У Запоріжжі російську мову рішенням суду позбавили статусу регіональної

У Запоріжжі російську мову рішенням суду позбавили статусу регіональної
.

Запорізький окружний адміністративний суд визнав рішення Запорізької міської ради від 5 липня 2006 р. "Про надання російській мові в місті Запоріжжі статусу регіональної мови" протиправним та нечинним, оскільки воно не відповідає нормам законодавства.

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці депутат Запорізької міськради Андрій Согорін, який і позивався до суду з приводу скасування рішення. У 2006 році російська мова била визнана регіональною на території Запоріжжя на підставі Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. Тоді ж депутати Запорізької міськради зверталися до Верховної Ради з приводу надання російській статусу другої державної мови.

У Запоріжжі російську мову рішенням суду позбавили статусу регіональної
Андрій Согорін.

У 2017 на розгляд міськради вже виносили проєкт про скасування рішення щодо надання російській статусу регіональної, але потрібної для прийняття кількості голосів не назбиралося. У квітні 2020 Андрій Согорін звернувся з позовом про скасування до суду.

Запорізький окружний адміністративний суд визнав рішення міськради "Про надання російській мові в місті Запоріжжі статусу регіональної мови" протиправним та нечинним на основі того, що закон Верховної Ради УРСР, на основі якого рішення було прийняте, втратив чинність. Також суд посилається на визнання неконституційним Закону 5029-VI. відомого як "Закон Ківалова-Колісніченка", який фактично унормовував двомовність.

Читайте також: Історія заборон та утисків української мови

Як повідомив адвокат Сергій Лишенко, позиція міськради, яка виступала відповідачем у справі, постійно змінювалася: "Спочатку Запорізька міська рада зайняла позицію, де виклала весь фактаж по справі до прийняття цього рішення, надала копії необхідних документів. Виклала свою позицію, мовляв: «нам все одно яким буде рішення суду». А вже перед виборами вона різко змінила свою позицію і почала згадувати про Європейську хартію регіональних мов або мов меншин".

За словами Андрія Согоріна, скасоване судом рішення застосовували насамперед самі депутати міськради. Так, у регламенті ЗМР закріпили норму, згідно якій депутати могли у виступах і запитах на рівні з українською мовою використовувати російську. За словами депутата, у діючому до оголошення результатів місцевих виборів сьомому скликанні Запорізької міської ради, маніпуляцій на основі мовного рішення не було, але на його думку, така норма могла б спрацювати на користь проросійських сил у майбутньому.

"Воно висіло дамокловим мечем. Якщо рада проукраїнська, умовно кажучи, то воно там і діяти не буде, можна навіть не звертати уваги. А якщо проросійська - то це проблема", - додає Согорін.

За словами депутата, в регламенті облради Запоріжжя, згідно рішення 2012 року, також встановлена двомовність, і поки це рішення не буде скасоване, воно діятиме, навіть якщо прямо суперечить закону України.

Читайте також: Чому варто захищати українську. Розповідає мовний омбудсман Кремінь

На початок