На Житомирщині поліція розпочала 29 кримінальних проваджень через порушення виборчого законодавства

На Житомирщині поліція розпочала 29 кримінальних проваджень через порушення виборчого законодавства

На Житомирщині поліція розпочала 29 кримінальних проваджень через порушення виборчого законодавства
. Фото: сайт мережі ОПОРА

На Житомирщині з початку виборчої кампанії поліцейські зареєстрували 140 повідомлень про порушення, пов’язані з виборчим процесом. За результатами їх перевірки відкрито 29 кримінальних проваджень та складено 38 адміністративних протоколів.

Про це 26 жовтня повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Житомирській області Юрій Олійник на підсумковій пресконференції, присвяченій забезпеченню законності та правопорядку на місцевих виборах. За його словами, з початку виборчої кампанії поліцейські Житомирщини зареєстрували 140 повідомлень про порушення, пов’язані з виборчим процесом: 102 повідомлення отримали до 25 жовтня, 36 – у день волевиявлення та ще 2 повідомлення наступного дня. За результатами їх перевірки відкрито 29 кримінальних проваджень та складено 38 адміністративних протоколів.

У день голосування поліція Житомирщини зареєструвала 36 повідомлень про порушення виборчого законодавства. За результатами перевірок складено 5 адміністративних протоколів за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 212-23"Пошкодження, приховування, знищення свого виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі або винесення його за межі приміщення для голосування" Кримінального кодексу України стосовно жителів Бердичева, Житомира, Овруча, Радомишльського та Хорошівського районів.

"25 жовтня відкрито 8 кримінальних проваджень, а 26 жовтня ще два кримінальні провадження," – зазначив Юрій Олійник:

"Були випадки щодо відсутності кабінок, коли члени ДВК видавали п'ять бюлетенів замість чотирьох. Були випадки, коли секретар однієї з ДВК проголосував спочатку за себе, а потім за свого сина. Були й такі, коли протокол підписали ще до підрахунку результатів голосування".

Нині триває перевірка за заявою одного з кандидатів на посаду міського голови та уточнюється правова кваліфікація події.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в області Тарас Чмут відзначив низьку підготовленість членів дільничних виборчих комісій, відсутність у них базових розумінь виборчого законодавства та складність процедури підрахунку голосів, що призводило до тих чи інших порушень або спроб маніпуляцій. Також він відзначив низьку явку виборців, зокрема за оцінками громадянської мережі в обласному центрі вона склала близько 28%.

На початок