"Позбавили основних прав". Як у Польщі протестують у церквах і на площах проти заборони абортів

"Позбавили основних прав". Як у Польщі протестують у церквах і на площах проти заборони абортів

"Позбавили основних прав". Як у Польщі протестують у церквах і на площах проти заборони абортів
. AP

25 і 26 жовтня польські міста сколихнула нова хвиля протестів проти майже повної заборони абортів у країні. Протестувальники зривали церковні богослужіння, тисячами виходили на вулиці і проголошували свої гасла. Поліція застосувала сльозогінний газ до демонстрантів. Тим часом представники влади почали частково підтримувати протестувальників.

Як пише RMF24, поляки вийшли на вулиці у Кракові, Решеві, Лодзі, Білостоці, Катовіце, Гданську, Варшаві, а також багатьох невеликих містах.

"Я хочу протестувати проти того, що жінки не мають права голосу, що ми знаходимося на рівні африканських країн, де закон найгірший. Якщо ми не вийдемо на вулицю і залишимося вдома, ми нічого не змінимо", — заявив учасник протесту в Кракові.

Протести у Польщі
Протести у Польщі. AP

Демонстрант у Ряшеві запитав: "Де перша леді? Виходь і об'єднуйся з жінками". У Варшаві кілька тисяч осіб пройшли увечері перед Єпископським палацом, де почалася вечірня акція протесту, а потім вийшли на Краківське передмістя перед Президентським палацом. Звідти демонстранти пройшли центральними вулицями міста, натовп також вимагав звільнення затриманих мітингувальників.

Протести у Польщі
Протести у Польщі. AP

Протестувальники скандували: "Немає більше компромісів", "Я думаю, я відчуваю, я вирішую!", "Свобода, рівність, аборт на вимогу", "Ви не хочете робити аборт — не робіть його" або "Не ви виношуєте мертвих". Натовп також скандував гасла на адресу закону і церковної влади. На місце події було направлено кілька сотень співробітників поліції.

"Ви намагаєтеся позбавити нас наших основних прав. Ми не припинимо протестувати. Було досить мирних протестів. Ми будемо протестувати, поки ви не зрозумієте, що це не ваші інтереси, хочемо ми завагітніти чи ні", — підкреслила одна з організаторок варшавської акції протесту.

Згодом, вже 26 жовтня, противники посилення законів про аборти провели акцію протесту в столиці перед церквою Святого Хреста на Краківському передмісті, розклавши листівки, зокрема, із символом жіночого страйку і гаслом: "На ім'я матері, дочки і улюбленої сестри: стережіться жінок!", Вони скандували: "Середньовіччя закінчилося" і "Права жінок".

Протести у Польщі
Протести у Польщі. AP

Перед церквою також сталися сутички, демонстранти намагалися потрапити до собору, вхід до якого охороняли молоді люди: на куртках у них були значки із написом: "Страж Маршу Незалежності". Втрутилася поліція. Група контрдемонстрантів також з'явилася перед церквою.

Раніше, 25 жовтня, близько 6 тисяч осіб зібралися ввечері на площі Свободи в Познані. Демонстранти скандували: "Руки геть від моєї матки", "Моє тіло — моя справа", "Цей уряд, на жаль, буде повалено жінками" і "Це війна".

Також у Познані учасники протесту відвідали месу в соборі. У рамках кампанії "Слово для неділі" учасники акції вирішили принести до церкви плакати з гаслами на тему протесту або покласти такі листівки на підноси.

"Зіпсуймо їм настрій! Тому що вони передчасно радіють!", — сказали організатори.

У Познані учасники мітингу підійшли до вівтаря після прочитання Євангелія. Вони скандували "Нам вистачить!", тримали прапори з гаслами "Католикам теж потрібен аборт", "Католику, ти не один".

Настоятель кафедральної парафії зупинив месу через "неможливість її проведення гідним чином, через явне порушення богослужіння і порушення санітарних правил". Він попросив усіх покинути собор.

Вже 26 жовтня кілька тисяч демонстрантів знову зіткнулися з поліцією в Катовіце під час чергової акції протесту. Поліція застосувала газ, затримано трьох осіб. "Бога тут немає, є тільки пекло", — йшлося на одному з транспарантів протестувальників.

Тим часом віцепрем'єр країни та лідер партії "Угода" Ярослав Говін обережно підтримав демонстрантів.

"Закон повинен підтримувати цінності, але він не повинен змушувати жінок проявляти героїзм", — написав Говін.

Заяву з цього приводу було також було зроблено у партії Говіна: вона зазначила, що "підтримує захист життя від зачаття до природної смерті", але також зазначає, що "захист життя може поєднуватися з підтримкою різних юридичних рішень".

Що відомо

  • 22 жовтня Конституційний суд Польщі визнав, що аборти через захворювання чи дефекти розвитку плоду суперечать Конституції країни та запровадив більш жорсткі обмеження на переривання вагітності.
  • Керівництво Ради Європи і політики Європейського парламенту засудили намір Польщі щодо виходу зі Стамбульської конвенції, яка спрямована на запобігання домашньому насильству і захист жінок від насильства.
  • Парламент Польщі схвалив законопроєкт, який забороняє суддям критично висловлюватися про реформи уряду і кадрові рішення в судовій системі.
  • Дуда підписав законопроєкт поправки до Конституції, за яким забороняється всиновлення дітей одностатевими парами.
  • 22 жовтня поліція Варшави спробувала силою розігнати акції протесту проти заборони абортів. Причиною розгону стала заборона на масові зібрання у столиці через карантинні обмеження.
На початок