Проголосувати в інвалідному візку в Миколаєві: місія здійсненна

Проголосувати в інвалідному візку в Миколаєві: місія здійсненна

Проголосувати в інвалідному візку в Миколаєві: місія здійсненна
. Суспільне Миколаїв

За результатами моніторингу Громадянської мережі ОПОРА в Україні лише 15 із 500 виборчих дільниць повністю відповідають вимогам доступності для маломобільних груп населення. Деяким миколаївцям з інвалідністю доводиться голосувати на непристосованих для цього дільницях.

Руслан Бузік має інвалідність першої групи. 25 жовтня голосуватиме на дільниці №480765 в Заводському районі Миколаєва. Чоловік завжди голосує на дільниці. Прийшов в масці та зі своєю ручкою.

Змінити дільницю на доступну для людей з інвалідністю чоловік не встиг, а додому представників комісії не кличе, бо це для нього не зручно.

Виборча дільниця знаходиться на базі Миколаївського морського ліцею імені професора Михайла Александрова. Головний вхід будівлі пандусом не оснащений.

Голова виборчої дільниці Людмила Фалько погоджується, пандус на дільниці відсутній. З ситуації вийшли відчинивши двері евакуаційного виходу.

Проголосувати в інвалідному візку в Миколаєві: місія здійсненна
Руслан Бузік. Суспільне Миколаїв

Людей з інвалідністю на дільниці голосує всього двоє.

"Із них один взяв відкріплення. До нього поїдуть додому, щоб він проголосував. А та людина, яка щойно проголосувала, він тут завжди голосує, його тут всі знають, але він не встиг перевестися до тієї дільниці, де є пандус", – розповіла Людмила Фалько.

До будівлі Руслан потрапив своїм ходом, а на другий поверх, де й розміщена дільниця, його занесли члени комісії та спостерігачі.

"Було б приємніше все зробити самому, щоб не просити допомоги. Ось цей момент, коли треба пояснювати, як тебе нести, є нюанси," – каже Руслан. "Треба просити і звичайно це неприємно. Хочеться себе відчувати повноцінною людиною, а в даному випадку трохи принизливо. А так, кабінка зручна, все добре. Зробив свій вибір".

Проголосувати в інвалідному візку в Миколаєві: місія здійсненна
Суспільне Миколаїв

Громадянська мережа ОПОРА провела моніторинг виборчих дільниць щодо доступності їх для людей з інвалідністю. Для дослідження обрали 21 дільницю в Миколаївській області.

"Із 21 дільниці в нас жодної доступної, 17 – є малодоступними, чотири – взагалі не доступні для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Найголовніша проблема по нашому моніторингу, це доступність шляху, який долає виборець до приміщення", – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області Дмитро Баштовий.

За словами Дмитра Баштового, допомагати людям з інвалідністю пройти до дільниці члени комісії – мають право.

Авторка – Вікторія Андрушків, оператор – Юрій Руденко.

Читайте також

На початок