Миколаївські суднобудівні підприємства: виплачені борги із зарплати, будуються судна

Миколаївські суднобудівні підприємства: виплачені борги із зарплати, будуються судна

Миколаївські суднобудівні підприємства: виплачені борги із зарплати, будуються судна
. Оригінальна

У 2019 році працівникам двох миколаївських суднобудівних підприємств були виплачені борги із зарплати. А на заводі "Океан" після семирічної перерви знов почали будувати судна.

У перший візит до Миколаєва, в якості президента України, Володимир Зеленський відвідав ДП "Миколаївський суднобудівний завод". Серед проблем, про які розповіли главі державі працівники підприємства, були і борги із зарплати. Володимир Зеленський пообіцяв вирішити це питання - за кілька днів завод отримав гроші. Генеральний директор ДП "Миколаївський суднобудівний завод" Валерій Калашников говорить: "Ця заборгованість прийшла до нас не єдиним платежем. Дуже складно технічно: хтось вже просто помер, хтось десь за кордоном працює, хтось незрозуміло де знаходиться… Ми зараз цим займаємось. Виконавча служба долучилась, допомагає нам. Ми зараз формуємо цю базу, люди приходять, приносять свої розрахункові рахунки, куди перераховувати ці кошти".

На момент продажу заводу "Океан" - з аукціону третього грудня 2018-го - сума боргів із зарплати перед його діючими та колишніми працівниками складала 90 мільйонів 772 тисячі гривень.

Станом на сьогодні борги із зарплати отримали всі океанівці, за винятком чотирнадцяти жінок, котрі змінили прізвища. Для виплати боргів їм необхідне судове рішення, - розповіла Ірина Сербін. Тепер на місці ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" діє ТОВ "Суднобудівний завод "Океан". 26 листопада на заводі закладено два нові судна – після семирічної перерви підприємство повертається до роботи за своїм основним профілем.

Керівник "Океану" говорить, що замовника шукали пів року. Генеральний директор судноплавної компанії "Туакс", що є кінцевим замовником, розповів, що працюватимуть ці судна на річках Франції та сказав, чому судна будуватимуть саме на цьому миколаївському заводі: "Тут висококваліфіковані працівники та сучасне обладнання. Також дуже важливим є графік і термін будівництва самих барж. Я вірю, якщо баржі будуть побудовані вчасно, це буде лише початок співпраці між компаніями "Туакс" та "Євробалк" і заводом "Океан".

Церемонія закладки суден полягає в символічній фіксації на секціях майбутніх барж дощечок з номером проєкту та зображенням судна. У цій церемонії взяли участь замовник Дідьє Бекон та акціонер заводу "Океан" Василь Капацина.

Над матеріалом працювали: Федір Бондар, Катерина Лисюк, Марія Савицька, Ігор Чорний, Сергій Куропятник, Юлія Філімон.

На початок