У Польщі затримали чоловіка, який планував замах на Зеленського, Буданов анонсував атаки на РФ. 785 день війни. Онлайн

У Польщі затримали чоловіка, який планував замах на Зеленського, Буданов анонсував атаки на РФ. 785 день війни. Онлайн

Байден, США, Білий дім
Акція під назвою "Захистимо українське небо" на знак солідарності з Україною в Празі, Чехія, 17 квітня 2024 року. REUTERS/Девід Черні

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 785 дня війни. Нову текстову хроніку 19 квітня — читайте тут.

На навчально-тренувальний центр ЗАЕС здійснено чергову БПЛА-атаку — МАГАТЕ

Експерти міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили, про чергову спробу атаки безпілотника на навчально-тренувальний центр Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), який знаходиться на прилеглій до атомної станції території. Внаслідок атаки немає поранених та не зафіксовано жодних руйнувань.

Про це повідомили у пресрелізі на сайті агенції.

"Це буде третій за останній раз напад на навчальний центр після двох подібних інцидентів минулого тижня. На ЗАЕС повідомили групі МАГАТЕ, яка розміщена на місці, що сьогоднішній безпілотник було "нейтралізовано", не повідомляючи додаткових подробиць", — йдеться у звіті.

За повідомленнями експертів міжнародної агенції, вони почули вибух у той самий місцевий час, о 10:35 ранку, коли ЗАЕС згодом повідомила про спробу атаки безпілотника.

""Експертам МАГАТЕ було відмовлено в доступі до навчального центру неподалік від периметра майданчика ЗАЕС для оцінки інциденту, посилаючись на потенційні ризики безпеці".

Армія РФ атакувала Білопільську громаду на Сумщині

Протягом дня, 18 квітня армія РФ здійснила 14 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Обстрілів зазнали Юнаківська, Білопільська, Краснопільська, Новослобідська, Свеська громади.

З території Росії Білопільську громаду обстрілювали зі ствольної артилерії, нарахованому 8 вибухів. Одна людина отримала поранення. Також були удари дронами-камікадзе типу "FPV" — 3 вибухи, пуски некерованих авіаційних ракет з гелікоптера, нараховано 7 вибухів, обстріли з гранатомета — 21 вибух та СПГ — 7 вибухів. Зафіксовано 22 вибухи з міномета.

По Юнаківській громаді російська армія била із САУ — 3 вибухи та скинула з безпілотника дві гранати. Новослобідська громада була під мінометним обстрілом.

По Свеській громаді скинули керовані авіаційні бомби, нараховано 4 вибухи. На Краснопільську громаду скинули одну гранату з дрона.

Лідер демократів в Сенаті США зустрівся зі Шмигалем та запевнив у підтримці України

Як повідомляє Reuters, лідер демократів в Сенаті Чак Шумер зустрівся з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем і висловив сподівання, що Сенат почне діяти вже в ці вихідні, щоб допомогти Україні.

"Ви не тільки доблесно захищаєте свою країну, ви захищаєте Захід, наші цінності і нашу свободу. І ми збираємося зробити все можливе, сподіваємось, вже в ці вихідні, коли Палата направить нам законопроєкт, щоб зробити це тут, у Сенаті. Це дуже, дуже важливо для нас", - сказав Шумер.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо безпекової угоди

Як повідомляє Офіс президента, черговий раунд перемовин провів заступник очільника ОПУ Ігор Жовква. Чеську сторону представляв генеральний директор з питань безпеки та багатосторонніх відносин Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Давид Конецький.

"Чехія демонструє незмінне лідерство у підтримці України та заохочує інших партнерів до реалізації сміливих і важливих ініціатив, зокрема щодо постачання нашій країні боєприпасів. Ми також відчуваємо потужну підтримку Чехії на шляху до майбутнього членства України в ЄС і НАТО", – наголосив Жовква.

Сторони обмінялися баченням проєкту майбутньої безпекової угоди, зокрема щодо посилення співпраці в галузі ОПК, а також узгодили графік подальших переговорів, щоб лідери двох країн могли підписати угоду найближчим часом.

Кулеба заявив, що вже відомо, де батареї ППО, які можна передати Україні: "Навіть більше є, ніж 100"

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після зустрічі на рівні очільників МЗС держав G7 у ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив, що кінцеві результати перемовин оголосить президент Володимир Зеленський, але "є всі підстави вважати, що позитивні новини будуть".

"Я сьогодні працюю тут, аби пришвидшити ці рішення, бо питання захисту наших міст від російського ракетного терору — питання, яке треба вирішувати зараз", — зазначив Кулеба.

Міністр розповів, що за зачиненими дверима відбулась відверта розмова очільників МЗС і абсолютно всі зосередженні на ухваленні рішень.

"Вже не треба шукати батареї. Відомо, де ці батареї. Все, що говорила Україна раніше, підтвердилося. Навіть більше є батарей, ніж 100. Є розуміння, з яких держав можна швидко доставити батареї. Тому сьогодні зробили крок до ухвалення важливих рішень", — підкреслив дипломат.

"Я бачу деякі важливі, обнадійливі ознаки, коли йдеться про посилення підтримки України з боку союзників по НАТО", — Столтенберг

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Ми розглянемо ситуацію в Україні. Звичайно, ситуація на полі бою зараз складна. Росіяни просуваються вздовж усієї лінії фронту і завдають хвилі повітряних ударів по українських містах, інфраструктурі і по українських військах. Водночас я бачу деякі важливі, обнадійливі ознаки, коли йдеться про посилення підтримки України з боку союзників по НАТО. Лише цього тижня ми отримали нові оголошення від Данії, Нідерланди оголосили про виділення ще 4 мільярдів євро на оборону для України, потім, звичайно ж, Німеччина оголосила про надання повної батареї "Патріотів" для посилення протиповітряної оборони України. І потім, ми зараз маємо обнадійливі повідомлення, знаки від Конгресу США про те, що вони проголосують за пакет допомоги Україні в розмірі 61 мільярд доларів США найближчими днями", — зауважив Столтенберг.

Він також додав, що Альянс веде діалог з деякими країнами щодо надання Україні більшої кількості батарей "Патріот".

Зеленський: "Готуємо конференцію в Німеччині щодо відновлення України"

"Ми окремо й особливо приділяємо увагу спільним виробничим проєктам, спільній нашій роботі заради того, щоб наші оборонні виробництва дали більше сили нашим країнам і спільній безпеці всієї Європи. Готуємо конференцію в Німеччині щодо відновлення України, нашу таку спеціальну двосторонню роботу, і цей формат домовилися зробити сфокусованим, зокрема, на ОПК – на виробництві, на енергетиці – на відновленні, на ППО. Результат, як і завжди з Німеччиною, буде", — заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

По Вовчанську вдарили трьома авіабомбами: поранений чоловік

52-річний чоловік зазнав поранень під час ударів по Вовчанську — коли почався обстріл, він їхав на велосипеді. Чоловіка ушпиталили. Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини.

За її попередніми даними, по місту вдарили трьома керованими авіабомбами близько 14:10. Пошкоджені вісім житлових будинків, територія кладовища та комунального підприємства, кажуть правоохоронці.

Ще раз Вовчанськ обстріляли о 17:25 — пошкоджена церква та магазин.

Зеленський розповів віцеканцлеру Німеччини про посилення ракетного терору РФ

"Провів зустріч із віцеканцлером, федеральним міністром економіки та захисту клімату Німеччини Робертом Габеком. Розповів про посилення російського ракетного терору проти України. Важливо й надалі зміцнювати протиповітряну оборону нашої країни сучасними системами західного виробництва", — повідомив президент Володимир Зеленський.

Зеленський провів селекторну нараду щодо ситуації на фронті та протидії російській пропаганді

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час вечірнього звернення.

"Перше – селектор, ключові доповіді. Головком – щодо фронту, наших операцій і результатів. Міністр оборони – щодо постачання зброї, техніки та комунікації з партнерами. Були важливі результати нашого внутрішнього оборонного виробництва: зокрема, вдалося збільшити кількість «Богдан», які ми робимо щомісячно, вже до 10 на місяць. Це хороший результат. Загалом у виробництві зброї є позитивні речі. Особливо ми цінуємо все, що стосується виробництва дронів і снарядів. Я незмінно вдячний кожній компанії, кожному виробнику, які забезпечують наші Сили оборони та безпеки України всім необхідним", — наголосив Зеленський.

Він також повідомив, що на нараді обговорили ситуацію в прикордонних громадах, зокрема інформаційну, "те, що стосується доступу людей до українського телевізійного сигналу та блокування російської пропаганди".

"Із цим теж мають допомогти наші власні, українські, технічні розробки. Варто пам’ятати, що за російською пропагандою всюди слідує щонайменше дестабілізація і щонайгірше – спроба окупації. На всіх рівнях ми й партнери разом маємо протидіяти".

У Венеції мексиканський художник зробив перформанс, присвячений Донецьку

Напередодні відкриття Венеційської бієнале мексиканський художник Рафаэль Лозано-Гемер влаштував перформанс "Агломерат пульсу", присвячений Донецьку. Ця подія не належить до офіційної програми фестивалю.

Про це перформер сповістив на своїй сторінці у Facebook.

У виступі митець звернувся до своєї інсталяції "Кімната пульсу", представленої у 2013 році в Центрі сучасного мистецтва "Ізоляція" у Донецьку. Під час виставки в Донецьку Лозано-Геммер записав серцебиття понад ста відвідувачів "Ізоляції". Через три місяці після завершення проєкту російські військові окупували Донецьк, а також обстріляли приміщення "Ізоляції". Пізніше росіяни розмістили у центрі таємну катівню.

TikTok почав блокувати в Україні акаунти російської пропаганди

Як повідомляє Центр протидії дезінформації РНБО України, TikTok почав блокувати акаунти російської пропаганди: канали Шарія, Дубінського, Діани Панченко, Стахіва.

"Загалом 24 канали. Центр протидії дезінформації почав офіційну співпрацю з адміністрацією ТіkTok задля протидії поширення російської пропаганди в мережі. Вперше в Україні. Центр склав список із 83 акаунтів. Він постійно поповнюватиметься, і надалі проситимуть TikTok видаляти їх", — йдеться у повідомленні.

У Центрі також закликали громадян повідомляти про пропагандистські канали в ТікТоці на пошту [email protected].

Посол Китаю зустрівся з послом України в Пекіні — Reuters

Представник Китаю з євразійських справ Лі Хуей обмінявся думками про ситуацію в Україні і двосторонні відносини з послом України в Китаї Павлом Рябікіним під час зустрічі в середу, цитує Reuters Міністерство закордонних справ Китаю.

Шольц: НАТО шукає ще 6 систем Patriot, аби передати Україні

Про це політик повідомив під час пресконференції у Брюсселі 18 квітня.

Шольц зазначив, що ФРН надала вже три такі зенітно-ракетні комплекси.

"Ми є державою, яка робить найбільш істотний внесок у цю справу. Остання, третя система, про яку ми оголосили і яка буде передана Україні та буде там використовуватися, — це також наш заклик до інших держав ухвалити аналогічні рішення", — наголосив канцлер.

За словами політика, Альянс чітко дав зрозуміти, що системи, наявні у державах НАТО, можуть бути передані, аби дати можливість Україні краще захистити себе від численних російських обстрілів.

РФ переводить кораблі Чорноморського флоту з Севастополю до Новоросійська

Оскільки перебування російських кораблів у Севастополі стало для окупантів небезпечним, держава-агресор продовжує переводити свій Чорноморський флот з Криму до Новоросійську, де модернізує морські військові бази.

Про це повідомило Міністерство оборони Британії в соцмережі X 18 квітня, посилаючись на дані своєї розвідки.

Відомство зазначило, що 1 квітня російський фрегат "Григорович" провів роботу з перевантаження озброєння на базі ЧФ в порту Новоросійськ.

"Сучасні російські військові кораблі, такі як фрегат "Адмірал Григорович", мають системи вертикального пуску для стрільби крилатими ракетами по морських і наземних цілях. Такі ракети традиційно перезаряджалися в Севастополі. Його (ЧФ РФ – ред.) технічне обслуговування, матеріально-технічне забезпечення та інфраструктура поводження зі зброєю в Новоросійську, найімовірніше, вдосконалено для підтримки нових домовленостей щодо базування на невизначений термін", – йдеться в повідомленні МО Великобританії.

G7 розглядає можливість використання $300 млрд заморожених російських активів на користь України

Члени "Великої сімки" обговорюють використання заморожених російських активів майже на 300 мільярдів доларів в якості забезпечення для надання кредитів Україні, заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, передає Reuters.

Домбровскіс зауважив, що розглядаються різні варіанти, і обговорення тривають.

Він висловив сподівання, що Європейський союз, де зберігається левова частка заморожених активів, найближчими місяцями схвалить окрему правову норму, що дозволяє використовувати прибуток або відсотки, отримані від активів, для надання допомоги Україні. Рішення має бути прийнято в першій половині 2024 року, додав він.

Зеленський подякував єврейській спільноті за підтримку України в боротьбі за свободу

"Напередодні свята Песах мав можливість зустрітися з представниками іудейських організацій та учнями єврейської школи", — написав президент Володимир Зеленський у Telegram.

Президент України подякував усій єврейській спільноті за підтримку України в боротьбі за свободу: "Окрема вдячність – за залучення до допомоги нашій державі міжнародних партнерів, зокрема зі США. Зараз дуже важливо посилювати протиповітряну оборону, щоб захистити наших людей".

Ще три винищувачі F-16 для українських пілотів доставили в навчальний центр в Румунії

Про це повідомила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

"Ще три голландські винищувачі F-16 в Європейський навчальний центр в Румунії. Вони готові навчати пілотів з Румунії, України та інших європейських країн", — йдеться в заяві Оллонгрен.

Швейцарія виділить 5 мільярдів швейцарських франків на відновлення України

Про це повідомляє пресслужба уряду Швейцарії.

Федеральна рада має намір протягом кількох наступних років активізувати підтримку відновлення України та співпрацю із приватним сектором. На такі цілі планується виділити 5 мільярдів швейцарських франків (близько 5 млрд.євро).

Кошти виділятимуться поетапно. Зокрема, до 2028 року з бюджету міжнародного співробітництва планують надати 1,5 мільярда швейцарських франків.

Протягом 2029–2036 років Федеральна рада має намір вивчити інші джерела (окрім міжнародного співробітництва), з яких можна отримати ще 3,5 мільярда швейцарських франків.

Європейська комісія розпочне обговорення нового пакета санкцій проти РФ та Білорусі

Про це повідомив редактор "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Європейська комісія розпочне обговорення з країнами-членами ЄС наступного тижня наступного пакета санкцій (14-го) з метою узгодження у травні. За підсумками цих переговорів також може бути прийнятий ще один "пакет санкцій" проти Білорусі", — написав Йозвяк у соцмережі Х.

СБУ спільно з правоохоронцями Польщі викрили агента РФ, що планував замах на Зеленського

У Польщі затримали чоловіка, який співпрацював з воєнною розвідкою РФ (більш відомою як ГРУ). За даними слідства, задумом фігуранта був збір та передача країні-агресору інформації про безпеку аеропорту Жешув-Ясьонка. Це мало, серед іншого, допомогти російським спецслужбам спланувати можливий замах на президента України Володимира Зеленського під час його перебування на території Польщі.

"Завдяки успішним діям та оперативному обміну інформацією між країнами завербованого агента спецслужб РФ вдалося ідентифікувати та затримати на території Польщі. Польська прокуратура висунула йому звинувачення у готовності діяти на користь іноземної спецслужби, що кваліфікується за ст. 130 § 3 Кримінального кодексу Республіки Польща", — йдеться у повідомленні СБУ.

"Поки не можемо забігати наперед і говорити про строки відновлення" — Федоров про Дніпровську ГЕС

У Запоріжжі на Дніпровській ГЕС продовжують розбирати завали після російської ракетної атаки 22 березня 2024 року. Найближчим часом розпочнуть демонтаж зруйнованої частини та відновлювальні роботи. Втім, скільки часу на це знадобиться — наразі невідомо.

Про це Суспільному повідомив голова Запорізької ОДА Іван Федоров:

"Після того, як будуть розібрані завали, буде продовжена робота над дефектовкою кожної машини, і лише після цього ми зможемо говорити про якісь орієнтовні терміни відновлення роботи. Але сьогодні ми можемо говорити про відновлення роботи лише у випадку безпекової ситуації, бо на повітряні тривоги робота зупиняється".

Нині пріоритетний напрямок роботи — захист Дніпровської ГЕС, каже Федоров:

"Дніпровська ГЕС продовжує залишатися однією із мішень РФ, тому спочатку ми маємо знайти рішення, як її захистити. Пріоритетний захист ППО — це сьогодні на порядку денному, і тому наступним кроком буде безпосередньо відновлення енергетичної частини".

За словами Федорова, нині є попередні висновки щодо руйнувань та які роботи треба виконати, тож найближчим часом почнуть демонтувати зруйновану частину:

"Поки не можемо забігати наперед, говорити про якісь строки відновлення, але ми розуміємо важливість та зацікавленість жителів Запоріжжя саме в логістиці з лівого на правий берег, і навпаки".

Загалом від початку повномасштабної війни по Дніпровській ГЕС росіяни завдали 20 ракетних ударів, 13 з них — поцілили:

"Ми розуміємо, що деякі ракетні обстріли були навколо ДніпроГЕС, але ми чітко розуміємо, що мішенню була саме ДніпроГЕС, декілька ракетних обстрілів закінчувалися у річці Дніпро".

Відключення світла для побутових споживачів поки не передбачаються — Кудрицький

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький поінформував, що наразі енергетики не планують застосовувати графіки відключень світла для побутових споживачів.

Про це Володимир Кудрицький розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Водночас він зазначив, що цього тижня спостерігається значне похолодання і як наслідок споживання електроенергії зростає.

"На тлі багатьох пошкоджених електростанцій маємо дефіцит потужності, тому застосовуємо аварійну допомогу з ЄС. На вечір, за нашими прогнозами, доведеться також застосувати певні обмеження промисловості. Тому хочу звернутися до усіх споживачів як домогосподарств, як побутових споживачів, так і українського бізнесу: по можливості обмежити електроспоживання, особливо з 19:00 до 22:00 вечора", – сказав Кудрицький.

Данія першою у світі закупить за власний кошт озброєння для ЗСУ в українських виробників

Данія у межах пакета військової допомоги 16 квітня виділила 200 мільйонів крон (28,5 мільйона доларів) на закупівлю озброєння та техніки для ЗСУ в українських виробників.

Як повідомили у Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості, це "перше й поки що безпрецедентне рішення, коли вироби військового призначення для Сил оборони закуповуються у виробників з України за кошти іншої держави".

"Таке рішення надзвичайно важливе і для українського війська, і для української економіки. Виробничі спроможності нашого ОПК значно перевищують купівельні спроможності держбюджету", — вказали у відомстві.

Глава Мінстратегпрому Олександр Камишін заявив, що спроможність ОПК України становить близько 20 мільярдів доларів.

"При цьому Україна має лише 6 мільярдів доларів на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, які наявні в державі, бо грошей не вистачає, аби забезпечити замовленнями решту", — зазначив посадовець.

За словами міністра, оптимальний вихід із ситуації — переконати партнерів, які готові купувати зброю для ЗСУ, робити це в Україні.

"Так народився проєкт ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір — не по людях, а по цілих націях. Його мета — зібрати 10 мільярдів доларів на виробництво української зброї в цьому році. Сьогодні ми маємо перший донат. Це рішення знакове, воно відкриває шлях для інших держав — і ми неймовірно вдячні данському уряду і данському народу за лідерство", — додав Камишін.

На Запорізькому напрямку прикордонники відбили масовану атаку РФ з понад 14 дронів

На Запорізькому напрямку прикордонники відбили масовану російську атаку з понад 14 дронів. Про це сьогодні, 18 квітня, повідомили в на сторінці Фейсбук Бердянського прикордонного загону.

"Завдяки використанню сучасних видів озброєння, охоронці кордону знищили російські коптери,а один — "посадили" без детонації бойового заряду", — йдеться в повідомленні.

В України є розробки, що можуть боротися з російським пропагандистським телесигналом у прикордонних регіонах — президент

Президент Володимир Зеленський розповів, що 18 квітня отримав звіти стосовно безпекової ситуації в Україні. Про це глава держави повідомив у своєму Telegram-каналі.

За словами Зеленського, також було важливе обговорення методів боротьби з російським пропагандистським телесигналом у прикордонних регіонах.

"Складне технічне завдання, але є власні розробки, які можуть із ним впоратися", — підкреслив президент.

Після дій України у Чорному морі Росія переміщує ракетоносії "Калібрів" на Каспій — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що 18 квітня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів про поточну ситуацію на полі бою.

Як повідомив очільник держави у своєму Telegram-каналі, водночас генерал-полковник відзвітував стосовно результатів удару по російських об'єктах у тимчасово окупованому Криму.

"Ще чекаємо остаточних даних, але вже зрозуміло, що загарбники зазнали болісних втрат. За доповідями розвідок, після наших дій у Чорному морі Росія переміщує кораблі, зокрема носії "Калібрів", на Каспій", — зазначив Зеленський.

Окрім цього, президент отримав звіти про надходження техніки та снарядів й розподіл по бойових і комплектування резервних бригад.

Один з "Іскандерів", якими вдарили по Чернігову, виготовлений не раніше кінця травня 2023 року

Одна з крилатих ракет "Іскандер", якими російські війська вдарили по Чернігову 17 квітня, виготовлена не раніше кінця травня 2023 року.

Про це свідчить одна з деталей ракети, яку зафіксували журналісти Суспільного на місці події, з датою виробництва — 30.05.2023. Про цю дату вироблення окремих деталей ракет казав і начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

Також там був уламок ракети з маркуванням "9М727", що відповідає типу крилатої ракети класу "поверхня-поверхня" російського оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер-К".

Зеленський: У квітні Україна вперше виробить 10 САУ "Богдана", в травні й далі — ще більше

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні постійно зростає власне виробництво військової техніки.

Про це політик повідомив у своєму Telegram-каналі.

Зеленський зазначив, що держава укладає з українськими підприємствами "серйозні, тривалі контракти, які дають прогнозованість, можливість набирати людей та залучати інвестиції".

"Вже поточного місяця наша промисловість уперше видає 10 "Богдан", у травні й далі — ще більше", — підкреслив президент.

"Є план": Буданов анонсував нові атаки на території РФ

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив про існування плану, спрямованого на скорочення російського потенціалу. Про це він повідомив в інтерв'ю The Washington Post.

За словами Буданова, щоб протистояти росіянам, ГУР планує нові транскордонні атаки з боку "російських добровольців", які діють усередині Росії за підтримки його служби, а також нові атаки безпілотників.

"Ми підготували план, спрямований на зменшення російського потенціалу. Він охоплює багато аспектів, наприклад, військову промисловість... критично важливі військові цілі, їхні аеродроми, їхні командно-диспетчерські пункти", — сказав очільник ГУР.

Він наголосив, що мета цих дій полягає у тому, аби показати, що Путін не може "захистити населення від проникнення війни в Росію".

"Коли ти сидиш, скажімо, в Пітері, і дивишся війну тільки по телевізору, ти завжди підтримаєш... Але люди починають нервувати, коли якийсь об’єкт (атакують, — ред.) біля їхнього будинку", — сказав Буданов.

На питання чи триватимуть українські атаки всередині Росії, голова ГУР сказав: "Сподіваюся, що так".

Державний оператор тилу почав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу (ДОТ) оголосив перші тендери на закупівлю зимового одягу для Збройних сил України. Відповідні аукціони розміщені на Prozorro. Про це інформує пресслужба ДОТ.

Станом на середину квітня ДОТ опублікував оголошення про закупівлю за 12 різновидами товарів:

  • штани вітровологозахисні зимові (тип 2), вид 1;
  • куртка вітровологозахисна зимова (тип 2), вид 1;
  • костюм спеціальний зимовий, вид 3;
  • сорочка та кальсони зимові, вид 3;
  • рукавички зимові, вид 2; рукавички зимові, вид 3;
  • штани вітровологозахисні зимові, вид 1;
  • куртка вітровологозахисна зимова;
  • куртка утеплена спеціальна, вид 2;
  • штани утеплені спеціальні, вид 2;
  • костюм маскувальний зимовий, тип 2;
  • сорочка та кальсони зимові, вид 2;
  • шкарпетки літні (трекінгові), тип 1.

Загальний перелік зимового речового забезпечення вдвічі довший. Він складається з понад 25 пунктів. Також оголосять торги на закупівлю кальсонів, білизни, шарфів, бахілів та черевиків.

Зазначається, що для кожної з позицій з боку ЗСУ визначені вимоги щодо якості. Всі товари, які постачаються Збройним силам України, перевіряються фахівцями ДОТ, Міноборони та ЗСУ на відповідність цим вимогам.

Як зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков, завчасне планування закупівель – це один із ключових принципів у роботі спеціалізованих агенцій Міноборони.

“Маємо заздалегідь забезпечувати наших військових усім необхідним. Більше того, ефективне планування закупівель дозволяє заощаджувати бюджетні кошти і завдяки цьому спрямовувати їх на додаткову підтримку для ЗСУ”, — пояснив Кліменков.

За словами директорки з управління закупівлями ДОТ Вікторії Виноградової, безперервне забезпечення Збройних сил речовим майном можливе за умов спланованої попередньої підготовки. Саме тому закупівлі зимового одягу для військових починають вже навесні.

“Перші тендери запущені. Зараз закупівельна команда ДОТ працює над тим, щоб вже найближчим часом були оголошені процедури за всіма товарами”, — зазначила Виноградова.

Раніше стало відомо, що Державний оператор тилу нещодавно уклав перші довгострокові контракти на постачання речового майна.

На Запорізькому напрямку розвідники знищили російську військову техніку та польовий склад боєприпасів — ГУР

На Запорізькому напрямку розвідники спецпідрозділу ГУР "Кабул 9" за дві доби знищили російську військову техніку та польовий склад боєприпасів. Про це сьогодні, 18 квітня, повідомили в Головному управлінні розвідки МО України

"Розвідники виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту та польовий склад боєприпасів", — йдеться в повідомленні.

Зокрема, знищили "УАЗи", "КамАЗи", пікап з туреллю та бензовоз.

Міноборони передасть НАТО перелік потреб України в нелетальній допомозі

Міністерство оборони завершує опрацювання переліку потреб в нелетальній допомозі для розвитку Сил оборони. Найближчим часом його передуть НАТО. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Про це повідомив заступник міністра оборони Станіслав Гайдер під час зустрічі у Києві з директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

Гайдер нагадав, що в лютому Кабінет міністрів затвердив порядок надання Україні летальної допомоги від країн-партнерів.

За його словами, цифрова система логістики LOGFAS, за допомогою якої партнери отримують інформацію про статус наданої допомоги, вже працює на повну потужність.

Також покращується система звітності, своєчасне й повне звітування щодо кінцевого використання наданої допомоги є пріоритетом, сказав заступник міністра.

“Міноборони завершує опрацювання переліку потреб в нелетальній допомозі для розвитку Сил оборони і найближчим часом передасть його стороні НАТО”, — долдав Гайдер.

"РФ атакує Франківщину, бо, ймовірно, вважає, що там розташовані важливі цілі" — Євлаш про повітряну атаку 18 квітня

Зранку 18 квітня під час повітряної атаки росіяни спрямували основні зусилля на Івано-Франківськ. Утім Сили оборони знищили всі 13 випущених "шахедів".

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" сказав речник командування Повітряних сил України Ілля Євлаш.

За його словами, військові РФ атакували Івано-Франківськ з мису Чауда, що в тимчасово окупованому Криму, та з території Приморсько-Ахтарська у Росії.

"Безпілотні літальні апарати летіли стандартними маршрутами. Виконували зокрема розвідувальну функцію. Намагалися комбінувати, обходити різними ділянками місцевості. Зазвичай, це — важкодоступні ділянки вздовж річок, балок, куди складно дістатися мобільним вогневим групам", — розповів Ілля Євлаш.

З його слів, росіяни намагалися скеровувати дрони в обхід Івано-Франківська й атакувати місто з різних боків — півночі й півдня.

"Також йшли шеренгою, аби складніше було їх уразити. Протягом тривоги вони використовували то групи, то окремі дрони, які направляли й через Одеську область. Тобто намагалися максимально ускладнити, заплутати свій слід. Однак попри таку тактику нашим Силам оборони вдалося ліквідувати всі 13 БпЛА", — говорить речник Повітряних сил.

Ілля Євлаш каже: армія РФ атакує Івано-Франківщину, бо, ймовірно, вважає, що там розташовані важливі цілі.

"Дрони достатньо маневрові, попри незначну швидкість. Росіяни використовують складні ділянки місцевості — гирла, русла річок. Інколи затримуються на деяких містах, як ми сьогодні бачили на межі Дніпропетровської й Полтавської областей. Дрон завис над водоймою і кружляв декілька годин. Досить складно дістатися до таких ділянок, але наші Сили оборони змогли його знищити", — пояснює Ілля Євлаш.

Речник додав, що Сили протиповітряної оборони контролюють ситуацію, втім найголовнішою проблемою залишається дефіцит засобів ППО.

"Нам необхідні ракети до наших переносних зенітно-ракетних комплексів, які досить ефективно воюють навіть із крилатими ракетами. Однак це потребує додаткових ресурсів, обладнання, зокрема для мобільних вогневих груп, які могли у темну пору доби визначати, де ці дрони перебувають, і ефективно їх вражати", — сказав Ілля Євлаш.

Під час обстрілу в Очеретиному Донецької області загинув чоловік

Вранці 18 квітня під час артилерійського обстрілу з боку армії РФ в селищі Очеретине на Донеччині загинув чоловік. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

"Росіяни обстріляли селище з авіації сьогодні вранці — влучили прямо в будинок і вбили 56-річного чоловіка", — написав він.

Також сьогодні, за його даними, під обстріл потрапила Часовоярська громада — там поранена 74-річна жінка, її доставили в лікарню.

Крім того, 18 квітня стало відомо про загибель двох чоловіків в Очеретинській громаді під час обстріл села Неталове 15 квітня.

Дорофєєва і Лебіга на благодійному стрімі зібрали 6 млн грн для Чернігова і "Азову"

Українська співачка Надя Дорофєєва та блогер Михайло Лебіга, презентуючи дуетну пісню "А я все плакала", під час спільного благодійного стриму на стримінговій платформі Twitch зібрали 6 мільйонів гривень. Кошти, зібрані під час трансляції, розподілять між "Азовом" та постраждалими під час удару по Чернігову 17 квітня.

Про результати стриму Дорофєєва повідомила в Інстаграм.

Стрим Лебіги та Дорофєєвої одночасно дивилося 57 тисяч людей. Самі виконавці задонатили кожен по 100 тисяч гривень.

"6 млн грн за півтори години !!! Ми зібрали вчора на благодійному стрімі. А ще з нами в онлайні були 57 тисяч людей – це ж цілий стадіон, уявіть! Пишаємося вами та дякуємо всім!” — написала Дорофєєва.

Джонсон назвав негайне надання зброї Україні "критично важливим"

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив, що надання Україні летальної допомоги є критично важливим і зараз не час "не час грати з цим у політику". Про це він сказав в етері американського телеканалу C-SPAN.

Джонсон заявив, що не боїться втратити свою посаду, інакше "ніколи не зміг би виконувати свою роботу". Водночас він заявив, що хоче все зробити правильно.

"Історія судить нас за те, що ми робимо. Нині настав критичний час – критичний час на світовій арені. Я міг би прийняти егоїстичне рішення і зробити щось інше, але я роблю тут те, що вважаю за правильне. Я думаю, що надання допомоги Україні прямо зараз критично важливе", — сказав спікер.

Він зазначив, що вірить даним розвідки у те, що Росія може напасти на країни Європи, які є членами НАТО.

"Я вважаю, що Сі Цзіньпін, Володимир Путін та Іран справді є віссю зла. Я думаю, що Путін пройшов би маршем через Європу, якби йому дозволили. Наступного разу він міг би піти на Балкани. Я думаю, що він може мати конфлікт з Польщею або одним із наших союзників по НАТО", — сказав Джонсон.

Спікер Палати зазначив, що "не час грати з цим у політику", інакше участь у війні доведеться брати американським солдатам. Джонсон розповів, що його син вступає до Військово-морської академії, тому для нього це особисте питання.

"Я вважаю, що краще надіслати українцям зараз кулі, ніж посилати туди наших американських хлопців. Це не гра. Ми не можемо грати із цим у політику. Ми повинні чинити правильно. І я збираюся надати можливість кожному члену Палати представників проголосувати з цього приводу по своїй совісті та своїй волі", — наголосив він.

РФ вдарила по Дніпру

Російські війська ракетами атакували Дніпровський район Дніпропетровської області, повідомив керівник ОВА Лисак. Попередньо, у тяжкому стані госпіталізовані двоє чоловіків та є декілька займань.

Цілодобові штурми підготованими підрозділами: командир "Ахіллесу" Федоренко розказав про Часів Яр

Армія РФ веде цілодобові штурми в напрямку Богданівки, Часового Яру, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки, адже має завдання захопити Часів Яр у визначену дату — 9 травня.

Про це розказав в етері "Суспільне. Студія" командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів "Ахіллес" 92-ї бригади Юрій Федоренко.

"Якщо раніше у них стояла задача про поетапне просування крок за кроком, то зараз є чітко визначені дати: до 9 травня мати успіх по місту Часів Яр. Тому попри втрати ударно-штурмові дії йдуть цілодобово в напрямку Богданівки та Часового Яру, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки і загалом по лінії бойового зіткнення", — розказав Федоренко.

Він наголосив, що за останні кілька діб "противник жодних тактичних успіхів на полі бою не мав".

"Сьогодні ранок почався з того, що противник із застосуванням легкоброньованої техніки намагався підвезти своє поповнення до передньої лінії. Як наслідок одній БМП-3 вдалося покинути поле боя, але піхоту вона не спішила. Іншу БМП підрозділу, який я очолюю вдалося знищити під час руху із екіпажем", — повідомив Федоренко.

Він наголосив, що російське військо використовує всю наявну техніку, артилерію та інші додаткові технічні засоби, постійно завдає ударів з авіації. На ділянці фронту, де працює його підрозділ, штурмують переважно професійні та підготовна військові російської армії.

"Противник переважно проводить ударно-штурмові дії високопідготованим особовим складом. І це реально видно як по екіпіруванню, так і по тактиці дій на полі бою. Але ряд завдань вони продовжують виконувати мобілізованими представниками приватних військових компаній, які комплектуються з числа тих осіб, що були позбавлені волі на території РФ. Вони використовуються для завдань «в один бік»: коли вони виходять із розумінням, що назад не повернуться. Це розвідка боєм, проходження через мінні загородження, евакуація броньованої техніки, здвідки противник 99% буде уражений".

Авіаудар по Костянтинівці, поранені у Красногорівці: що відомо про обстріли Донецької області за добу

Двоє жителів Красногорівки були поранені під час російського обстрілу 17 квітня. Армія РФ 17 разів обстрілювала населені пункти Донеччини з різних видів озброєння. По місту Костянтинівка завдала удару півтонною авіабомбою. 17 квітня на Донеччині поранені двоє жителів Красногорівки, повідомив начальник обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

Крім того, 18 квітня у Селидовому під час нічного обстрілу загинула жінка.

Представник ГУР розкрив деталі атаки на аеродром в окупованому Джанкої

Внаслідок атаки по військовому аеродрому в Джанкої 17 квітня були уражені пускові установки комплексів протиракетної, протиповітряної оборони, радіолокаційні системи та літаки російської армії.

Про це в етері Радіо Свобода повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Він заявив, що операція була важливою та масштабною.

"Так, там є і пускові установки комплексів протиракетної, протиповітряної оборони, є знищені радіолокаційні системи, є інформація про уражені літаки особового складу. Вся інформація буде сьогодні дещо згодом оприлюднена. Це серйозний врожай і успішна операція Збройних Сил України", – зазначив Юсов.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

Польські фермери почали блокувати вантажівки у пунктах пропуску "Медика-Шегині" та "Корчова-Краківець"

Вранці, 18 квітня, польські фермери відновили блокування вантажівок у пунктах пропуску "Медика-Шегині" та "Корчова-Краківець". Легкові автомобілі та автобуси перетинають кордон у звичному режимі.

Як повідомили у пресслужбі Державної прикордонної служби України, блокування поновили о 9:00.

"Польські фермери поновили блокування напрямків пунктів пропуску "Корчова-Краківець" і "Медика-Шегині". На напрямку пункту пропуску "Краківець" обмежується рух вантажних транспортних засобів, які прямують у бік України, а у напрямку "Шегині" – як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд", — йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, протестувальники планують блокувати рух у "Краківці" до 9:00 20 квітня, а в "Шегинях" – до 9:00 19 квітня.

Наразі в чергах на території Польщі на цих напрямках в бік України перебувають близько 1500 вантажівок.

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетної атаки на місто 17 квітня

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетної атаки на місто 17 квітня.

Про це повідомляє начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус у своєму Telegram-каналі.

Як йдеться у повідомленні, відомо про 18 загиблих людей, поранених — 78, з них четверо дітей. На стаціонарному лікуванні перебуває 37 людей.

"Уся необхідна допомога надається у місцевих закладах охорони здоров’я, необхідними ліками забезпечені".

Також за інформацією поліції Чернігівської області, за добу надійшло понад 300 заяв від чернігівців, чиї помешкання та майно пошкоджене чи зруйноване внаслідок російського удару.

Правоохоронці також провели 304 огляди пошкоджених квартир і будівель та 62 автомобілі.

У розгорнутих пересувних пунктах роботи з потерпілими відбувається відбір заяв та допит постраждалих.

До Києва приїхав віцеканцлер Німеччини Габек

До Києва у четвер, 18 квітня, приїхав віцеканцлер Німеччини, міністр економіки Роберт Габек. Він прибув до України разом із бізнес-делегацією.

Про це повідомляє Tagesschau.

Зазначається, що у центрі уваги поїздки — нещодавні атаки Росії на українську енергетичну інфраструктуру, екстрена допомога, зміцнення української економіки та економічні відносини з Німеччиною.

Під час візиту міністр економіки також хоче обговорити підготовку до конференції з відновлення України. Воан планується в Берліні в червні.

Після прибуття Габек зазначив, що візит відбувся в той час, коли Україна потребує всілякої підтримки у боротьбі за свободу.

“І це боротьба за свободу. Так, Україна бореться за власне самовизначення, за свою територіальну цілісність проти путінської агресії, але вона також бореться за цінності, які об’єднують і визначають Європу”, — сказав Габек.

У Києві німецький політик хоче зустрітися, зокрема, з президентом Володимиром Зеленським, віцепрем'єр-міністеркою, міністеркою економіки Юлією Свириденко та міністром енергетики Германом Галущенком.

Потім Габек вирушить до Молдови, де він хоче зустрітися, зокрема, з прем’єр-міністром Доріном Речаном.

"Розраховуємо на успішні результати для отримання четвертого траншу": Шмигаль зустрівся з директоркою МВФ

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Геогргієвою конфіскацію російських активів та отримання Україною четвертого траншу у рамках програми розширеного фінансування EFF.

Про це Шмигаль повідомив у Telegram.

Прем'єр подякував директорці МВФ за тісну взаємодію у питаннях фінансової підтримки, зокрема щодо програми розширеного фінансування EFF обсягом 16 млрд доларів.

"Цьогоріч ми вже отримали три транші. Пані Георгієва відзначила результативну роботу, виконану в межах програми. Розраховуємо на такі ж успішні результати для отримання четвертого траншу", — зазначив він.

Шмигаль та Георгієва також обговорили економічне відновлення України та кроки, які уряд вживає в цьому напрямку.

"Наголосив також на важливості конфіскації російських активів і їх спрямування на потреби нашої держави. Працюємо з партнерами для створення відповідного міжнародного механізму", — зазначив прем'єр.

Російська армія за добу поранила 16 людей на Херсонщині

Внаслідок російської збройної агресії у Херсонській області за добу поранені 16 людей. Армія РФ обстріляла дев'ять населених пунктів, зокрема Херсон.

Про це в Telegram зранку 18 квітня повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Військові РФ, крім житлових кварталів в обласному центрі, обстрілювали їх у Михайлівці, Бериславі, Чайкиному, Антонівці, Зміївці, Гаврилівці та Іванівці, йдеться в повідомленні.

Пошкоджені адмінбудівля, два приватних будинки та автомобіль, повідомив Прокудін.

Також він додав, що під час нічної дронової атаки сили протиповітряної оборони України знищили над територією Херсонської області один "Shahed-131/136".

Сили ППО знищили усі 13 "шахедів", якими РФ атакувала Україну

Вночі 18 квітня 2024 року війська РФ атакували Україну 13 ударними безпілотниками типу Shahed-131/136. Сили ППО знищили усі 13 "шахедів".

Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

Пуски дронів здійснювалися із районів Приморсько-Ахтарська, РФ та мису Чауда у Криму.

"Усі 13 "шахедів" збито зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України у Херсонській, Дніпропетровській, Вінницькій, Полтавській, Хмельницькій, Тернопільській та Івано-Франківській областях", — йдеться у повідомленні.

Зросла кількість загиблих людей внаслідок ракетного удару по Чернігову

Станом на ранок 18 квітня кількість загиблих, через ракетний удар по Чернігову, зросла до 18 людей. Також наразі відомо про 77 постраждалих, серед них — чотири дитини.

Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

Також тривають аварійно-рятувальні роботи. Розібрали понад 70% зруйнованої частини будівлі.

Артилерія, міномети: армія РФ обстріляла прибережні громади Миколаївщини, є поранені люди

Російські війська 17 квітня атакували Очаків Миколаївського району, поранено четверо людей. Того ж дня зафіксували мінометні й артилерійські удари по акваторії Очаківської та Куцурубської громад. Травмованих немає.

Про це повідомляє начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

У ніч проти 17 квітня російські військові завдали ударів по місту Очаків. Внаслідок мінометного обстрілу поранено четверо людей. Всім, медична допомога надана амбулаторно, йдеться у повідомленні.

Також протягом 17 квітня російські війська тричі завдали мінометних обстрілів по акваторії Очаківської громади. Увечері того дня були зафіксовані артилерійські удари по акваторії Куцурубської громади. Травмованих внаслідок атак немає.

Армія РФ вночі обстріляла місто на Донеччині: що відомо

Російські війська вночі 18 квітня завдали ударів по місту Селидове Донецької області.

Про це повідомила міська військова адміністрація.

"Приблизно о 3:10 стався обстріл міста Селидове чотирма ракетами. В результаті обстрілу загинула жінка 1961 року народження", — йдеться у повідомленні МВА.

За даними міської адміністрації, внаслідок удару пошкоджена адмінбудівля сільгосппідприємства, магазин, приватні житлові будинки, лінії електромереж.

"Перекрито рух дорогою Селидове - Покровськ", — додали в адміністрації.

Дрони РФ атакували Франківщину: сили ППО знешкодили кілька цілей

Вранці 18 квітня 2024 року військові РФ безпілотниками атакували Івано-Франківщину. Сили протиповітряної оборони знешкодили кілька повітряних цілей.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

"Цієї ночі ворог знову атакував. Десятки дронів країна-терорист випустила по Західній Україні. Не оминула загроза і Прикарпаття. На світанку наші захисники знешкодили кілька ворожих повітряних цілей", — йдеться у дописі.

З його слів, внаслідок атаки РФ ніхто не травмувався.

Війська РФ атакували Дніпропетровщину безпілотниками

У ніч на 18 квітня війська РФ атакували Дніпропетровщину безпілотниками. Чотири дрони поцілили по одному з сіл Мирівської громади на Нікопольщині.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, пошкоджені два приватні будинки і авто. Загиблих і поранених немає.

Сили ППО знищили один "шахед" у небі над Криворізьким районом.

Упродовж доби армія РФ завдала 235 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

Протягом минулої доби, 17 квітня, російські військові атакували сім населених пунктів Запорізької області. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 18 квітня, повідомив у своєму каналі Telegram голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Загалом армія РФ завдала 235 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • два авіаційні — по Малій Токмачці та Левадному;
  • п'ять разів застосувала РСЗВ по Левадному, Малій Токмачціта Роботиному;
  • 20 безпілотниками різної модифікації обстріляла Гуляйполе, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку та Новоандріївку;
  • 208 разів з артилерії атакувала території Гуляйполя, Новоданилівки, Малої Токмачки, Новоандріївки, Роботиного, Левадного та Малинівки.

"Надійшло щонайменше 20 повідомлень від постраждалих про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури", — йдеться у повідомленні.

РФ на війні в Україні втратила 910 військових за добу — Генштаб

Станом на ранок 18 квітня 2024 року загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 456 960 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 910 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 7196 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 13835 (+8) од,
  • артилерійських систем – 11637 (+13) од,
  • РСЗВ – 1046 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 760 (+0) од,
  • літаків – 347 (+0) од,
  • гелікоптерів – 325 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 9284 (+5),
  • крилаті ракети ‒ 2093 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 26 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 15618 (+31) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1915 (+5).

Дані уточнюються.

За добу на фронті відбулося 87 бойових зіткнень

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання ЗСУ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку росіяни 4 рази атакували українську позиції в районі населеного пункту Новосергіївка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 3 атаки в районах населених пунктів Невське Луганської області та Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські війська відбили 24 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Новий, Кліщіївка Донецької області, де окупанти, за підтримки авіації, намагалися покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 19 атак в районах населених пунктів Семенівка, Новобахмутівка, Очеретине, Новокалинове, Яснобродівка, Нетайлове, Первомайське та Новоукраїнка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районах населених пунктів Водяне, Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка та Урожайне Донецької області, де війська РФ, за підтримки авіації, 23 рази намагалися прорвати оборону ЗСУ.

На Оріхівському напрямку окупанти, за підтримки авіації, 5 разів атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області.

На Херсонському напрямку армія РФ не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, російські окупанти здійснили 3 безуспішні атаки на позиції українських військ.

Водночас українські воїни продовжують завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують їх вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу військ РФ.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 складу боєприпасів та 1 іншому важливому об’єкту росіян.

Війська РФ завдали по Україні 4 ракетних та 57 авіаційних удари

Крім того, як повідомили у Генштабу ЗСУ, росіяни здійснили 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах. Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок, лікарня, готель та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Рождественське Сумської області; Синьківка Харківської області; Білогорівка та Серебрянське лісництво Луганської області; Диліївка, Івано-Дар’ївка, Роздолівка, Верхньокам’янське, Андріївка, Ступочки, Костянтинівка, Кліщіївка, Новоселівка Перша, Очеретине, Водяне, Новокалинове, Новопокровське, Спірне, Сокіл, Семенівка, Соловйове, Красногорівка, Новобахмутівка, Георгіївка, Урожайне, Олександропіль, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області; Кринки та Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В Івано-Франківську чутно звук вибуху

В Івано-Франківську чутно звук вибуху, повідомили кореспонденти Суспільного.

В місті та області оголошена повітряна тривога.

Прем'єр Нідерландів заявив про готовність закупити системи Patriot для України

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на саміті лідерів ЄС у Брюсселі заявив, що Амстердам може закупити системи ППО Patriot у країн, де вони є, та передати їх Україні.

Про це пише Financial Times.

"Ми знаємо, яка сума їм потрібна, і ми знаємо, що зможемо це зробити… Ми знаємо, що багато країн мають (протиракетні) системи Patriot, але, можливо, вони не хочуть постачати їх безпосередньо. Ми можемо купити у них та доставити в Україну. Ми маємо гроші. Це дуже важливо", — наводить слова прем'єра видання Financial Times.

Рютте зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, лідерами Данії та Чехії для обговорення цієї ініціативи.

На Івано-Франківщині — вибухів

На Івано-Франківщині чутно звуки вибухів, повідомили кореспонденти Суспільного.

В області оголошена повітряна тривога.

Повітряні Сили повідомляли про ударні БпЛА з курсом на Коломию та Івано-Франківськ.

FT: Німеччина розіслала листи союзникам з проханням передати Україні системи ППО

Німеччина написала десяткам країн, зокрема арабським державам Перської затоки, з проханням надати більше систем протиповітряної оборони для України, щоб захистити свої міста, війська та критичну інфраструктуру від «смертоносного натиску» російських ракет.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що у листі іншим членам НАТО, копію якого отримала Financial Times йшлося про запуск глобальної ініціативи, спрямованої на заповнення прогалин у протиповітряній обороні України.

Німеччина звернулася до широкого кола партнерів, які не входять до НАТО. Офіційні особи відмовилися називати ці країни.

У заяві FT Кулеба сказав, що Київ "дуже вдячний Німеччині за лідерство в питанні протиповітряної оборони України".

На Хмельниччині лунали вибухи

На Хмельниччині чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

"Нам треба переграти Путіна в рішучості", — Зеленський

Україні та її союзникам і партнерам потрібно переграти Росію в рішучості. Тоді є шанс завершення російсько-української війни.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час спеціального засідання Європейської ради.

"Нам усім треба зараз переграти Путіна в рішучості, щоб ця війна нарешті почала йти до справедливого закінчення. Я вірю в мир і впевнений у силі нашої Європи", — сказав глава держави.

Зеленський розповів про черговий удар російських терористів по Чернігову і що так в Україні відбувається щодня, тому ключова потреба зараз – це потреба в ППО.

Водночас, розповів глава держави, Збройним Силам України вдалося уразити важливий військовий об’єкт окупанта, який був розташований у Криму.

Єврокомісія анонсувала виділення траншу Україні на 1,5 млрд євро

Наступного тижня Україні надішлють другий транш з погодженої програми макрофінансової допомоги Ukraine Facility від Євросоюзу обсягом 1,5 млрд євро.

Про це повідомив генеральний директор Єврокомісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення Герт-Ян Купман під час форуму партнерства США та України.

За його словами, Україна отримає другий транш на суму 1,5 млрд євро уже наступного тижня. Це гроші з погодженої програми макрофінансової допомоги на 50 млрд євро Ukraine Facility.

Прощання з військовим Павлом Петриченком відбудеться 19 квітня

Прощання з активістом, сержантом 59-ї бригади Павлом Петриченком відбудеться 19 квітня у Михайлівському соборі в Києві.

Про це повідомила сестра загиблого Марина Петриченко на платформі Х (колишній Twitter).

"Чин похорону молодшого сержанта Павла Петриченка відбудеться 19 квітня о 12:00 у Михайлівському соборі", — йдеться у повідомленні.

На початок