Литва пропонує розібрати свої закриті ТЕС на запчастини для української енергосистеми

Литва пропонує розібрати свої закриті ТЕС на запчастини для української енергосистеми

Енергетика
Наслідки влучання по енергообʼєкту в Харківській області, 22 березня 2024 року. Сергій Болвінов/Facebook

Литва планує розібрати свої закриті ТЕС та надати запчастини для відновлення української енергосистеми.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Мав розмову з міністром енергетики Литви. Вони взагалі запропонували використати їх станції теплові, які закриті. Використати їх як донорів, тобто можливість розібрати і отримати ті запчастини, які нам потрібні”, – розповів Галущенко.

Він сказав, що технічну допомогу надає багато інших країн додавши, що "таких прикладів багато. Галущенко уточнив, що кращим захистом для енергосистеми є надійні системи протиповітряної оборони.

За словами Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, протягом останніх тижнів Росія знищила 80% теплоелектроцентралей України. За останні тижні росіяни знищили понад шість гігават потужностей української енергомережі.

Він додав, що в Естонії є старе обладнання радянського типу. І Україні б дуже допомогло, якби були запчастини, щоб відновлювати постраждалі блоки електростанцій і повертати в дію частину енергетичних потужностей.

22 березня Росія почала новий етап масованих обстрілів української енергетики. Тоді окупанти випустили 88 ракет і 63 безпілотника, що стало найбільшою атакою на енергосистему за час війни. Зокрема росіяни вдарили по ДніпроГЕС. Тоді за тиждень РФ обстріляла Україну майже сотнею ракет та дронів-камікадзе. Через це в семи областях запровадили аварійні відключення електрики.

На початок