В Івано-Франківську провели акцію до других роковин авіаудару по Маріупольському драмтеатру

В Івано-Франківську провели акцію до других роковин авіаудару по Маріупольському драмтеатру

В Івано-Франківську відбулася мовчазна акція пам'яті до других роковин авіаудару росіян по Маріупольському драмтеатру, де загинули сотні людей. Організували дійство відвідувачки центру підтримки переселенців "Я — Маріуполь".

Про це Суспільному повідомила керівниця центру в Івано-Франківську Ольга Крохмальова.

На площі Івана-Франка, під стінами драмтеатру, жительки Маріуполя, яким вдалося врятуватися від російських окупантів, вшанували пам’ять тих, хто загинув внаслідок авіаудару 16 березня 2022 року по драмтеатру в Маріуполі. Вони принесли на акцію м'які іграшки та квіти. Жінки десятками свічок виклали слово "ДЕТИ".

Акція до роковин авіаудару по Маріупольському драмтеатру в Івано-Франківську
Акція до роковин авіаудару по Маріупольському драмтеатру. Івано-Франківськ, 16 березня 2024 року. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Чому саме такий напис? Тому що під Маріупольським драмтеатром спеціально російською був напис "ДЕТИ", щоб росіяни бачили, що там переховуються саме цивільні й діти. Але, на жаль, російського пілота це не зупинило. Відтепер — це подвійний сенс: з одного боку — це діти, безневинні душі, які загинули, а з іншого — це напис "ДЕ ТИ?" Бо багато хто досі не знає, що трапилося з їхніми близькими", — пояснює Ольга Крохмальова.

Майже три тижні понад тисяча жінок, дітей, літніх людей та породіль з місцевого пологового шукали прихисток у Маріупольському драмтеатрі після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, розповідає керівниця центру "Я — Маріуполь" у Калуші Ірина Шелашна. Вона — родом з Калуша, але майже тридцять років прожила в Маріуполі.

"Ми мешкали у приватному секторі за Маріуполем. І на той період переховувалися в себе в підвалі. Тому в драмтеатр не пішли. Підвал — невеликий, а нас було 13 людей. Моя сім'я залишила місто 25 березня. Виходили пішки, велика кількість блокпостів, на кожному — огляд. Це — дуже важко", — згадує Ірина Шелашна.

Керівниця центру "Я — Маріуполь" в Івано-Франківську Ольга Крохмальова
Керівниця центру підтримки переселенців "Я — Маріуполь" в Івано-Франківську Ольга Крохмальова. Івано-Франківськ, 16 березня 2024 року. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Після авіаудару частина колективу Маріупольського драмтеатру релокувалася на Закарпаття, розповідає фахівчиня з культурних проєктів центру "Я — Маріуполь" Наталія Ольхова. Доля інших акторів та працівників закладу склалася по-різному.

"Частина тих, хто був у драмтеатрі, загинула, частина — за кордоном, частина — співпрацює з тією владою, а більшість — виїхала, зараз працюють в Ужгороді", — розповідає Наталія Ольхова.

За словами керівниці центру "Я — Маріуполь" Ольги Крохмальової, від будівлі Маріупольського драмтеатру залишилися лише фрагменти руїн. Російська "влада" підвальні приміщення театру залила бетоном, аби стерти докази вбивства мирних маріупольців.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок