У Росії розпочалося триденне голосування на виборах президента

У Росії розпочалося триденне голосування на виборах президента

Вибори президента РФ розпочалися у Росії
Студент Морського державного університету імені адмірала Геннадія Невельського виходить з кабінки для голосування на виборчій дільниці під час президентських виборів у тихоокеанському портовому місті Владивосток, 6418 км на схід від Москви, Росія, п'ятниця, 15 березня 2024 року. Фото: АР

У Росії у п'ятницю, 15 березня, розпочалося триденне голосування на виборах президента РФ. Вперше вибори президента у Росії тривають три дні — 15, 16 і 17 березня.

Напередодні ввечері дільниці для голосування на виборах президента РФ відкрилися на Камчатці та Чукотці.

Наразі голосування розпочалося по всій країні. Зазначається, що також виборці голосують онлайн.

Як повідомляють "РИА Новости", станом на 8.30 за Києвом у Москві за допомогою дистанційного електронного голосування проголосували 500 тисяч виборців.

При цьому у роботі електронного голосування зафіксовано перебої через "безпрецедентну кількість охочих", пише "Дождь". Повідомляється, що вранці 15 березня електронне голосування в Москві на виборах президента перейшло в "режим черги" через "безпрецедентну кількість охочих".

Як розповів співголова руху "Голос" Станіслав Андрейчук, від самого ранку величезна кількість людей голосують примусово. Явка на електронне голосування на поточних виборах "зашкалює", наголосив він.

"Оператори системи пишуть про великий "інтерес", але ми його природу добре розуміємо — голосують зранку на робочих місцях під пильним оком начальників", — пояснив Андрейчук.

За його словами, спостерігачів на виборчих дільницях майже немає — тільки від Путіна і "Громадських палат". Паралельно, відзначив Андрейчук, йде серйозна протидія екзит-полам і взагалі будь-якому висвітленню того, що відбувається. Особливо дістається людям у штабах Надєждіна, додав він.

"Перший день голосування стартував і все йде рівно так, як ми і попереджали — з самого ранку величезна кількість голосуючих під примусом, відсутність спостерігачів і протидія екзит-пола", — наголосив співголова руху "Голос".

"Псевдовибори" на окупованих територіях

Також окупаційна влада РФ проводить "псевдовибори" на тимчасово окупованих українських територіях. Так, псевдовибори президента Росії на окупованих територіях "влада" почала проводити ще у лютому. протягом шести днів на ТОТ Херсонщини тривало незаконне "дострокове голосування. "Члени виборчкомів" проводили його на вулицях, ринках, робили подворові обходи.

Голова окупаційної "виборчої комісії Херсонської області" Захарова заявила, що явка на "достроковому голосуванні" перевищила 58%. За її словами, на "виборах" з 15 по 17 березня працюватиме 61 "виборча дільниця".

В окупованому Криму бюджетників змушують йти на псевдовибори президента Росії, які незаконно проводитимуться на тимчасово захоплених територіях України 15-17 березня. У такий спосіб росіяни намагаються створити явку, тому що кримчани не хочуть йти голосувати, розповів Суспільне Крим працівник сфери освіти.

Як реагують на вибори президента РФ у світі

Голова Євроради Шарль Мішель вже "привітав" Путіна з перемогою.

"Хотів би привітати Володимира Путіна з переконливою перемогою на виборах, що відбулися сьогодні. Немає опозиції. Немає свободи. Немає вибору", — написав Мішель у соцмережі Х.

Європейський парламент не спостерігатиме за цим виборчим процесом і, отже, не коментуватиме ані процес, ані результати, які будуть оголошені згодом, йдеться у заяві євродепутатів Девіда Макалістера та Томаша Тобе щодо виборів президента Російської Федерації 15-17 березня 2024 року.

"Жоден окремий член Європейського парламенту не був уповноважений спостерігати або коментувати цей виборчий процес від його імені ані на території Російської Федерації, ані на незаконно анексованій території Криму чи територіях України, незаконно окупованих Росією", — наголосили євродепутати.

Напередодні Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вибори в Росії не принесуть жодних змін у Кремлі. При цьому Генсек Альянсу наголосив, що спроби Росії організувати будь-яку частину виборів в окупованих регіонах України є абсолютно незаконними, такими, що порушують міжнародне право.

США не визнають і ніколи не визнають легітимність чи результати фейкових виборів у суверенній Україні, які є частиною президентських виборів у Росії. Про це заявив речник Держдепу США Метью Міллер на брифінгу у четвер, 14 березня.

Напередодні очільники комітетів із закордонних справ 20 країн оприлюднили спільну заяву, у якій відкинули легітимність "виборів" президента РФ, проведених на тимчасово окупованих територіях України. Спільну заяву підписали голови комітетів із 20 країн – України, Латвії, Литви, Естонії, Люксембургу, Чехії, Німеччини, Молдови, Польщі, Ізраїлю, США, Ірландії, Італії, Ісландії, Румунії, Бельгії, Канади, Данії, Іспанії та Великої Британії.

Парламентарі наголосили, що Росія організувала "вибори", які збіглися з 10-ю річницею незаконної анексії Криму, "що є явною провокацією".

Що відомо про підготовку на окупованих територіях до незаконного голосування на виборах президента РФ

На окупованих територіях, зокрема у Луганської області, окупаційна влада у лютому розпочала підготовку для проведення псевдоголосування. Воно триватиме декілька днів, буде можливість голосувати вдома, розповідав начальник Сєвєродонецької МВА Роман Власенко.

Крім того, в тих населених пунктах, де є інтернет, окупанти намагаються влаштувати онлайн голосування. Взяти участь у цих виборах можна буде не лише із російським, а й з українським паспортом.

Що відомо про вибори президента Росії

Вибори президента РФ відбудуться протягом трьох днів — з 15 по 17 березня 2024 року.

У грудні Центральна виборча комісія Росії ухвалила постанову про проведення президентських виборів в березні 2024 року на окупованих територіях України.

На початок