У Путіна на президентських виборах буде три суперники

У Путіна на президентських виборах буде три суперники

Очільник Російської Федерації Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін. Фото: Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Центральна виборча комісія Російської Федерації завершила етап реєстрації кандидатів під час виборів президента. За посаду глави країни боротимуться самовисуванець Володимир Путін, Микола Харитонов від КПРФ, Леонід Слуцький від ЛДПР та Владислав Даванков від "Нових людей".

Про це пише російське державне інформаційне агентство ТАРС.

Зазначається, що етап висування для участі у виборах у партійних кандидатів проходив з 8 грудня 2023 року до 1 січня 2024 року, у самовисуванців – до 27 грудня.

Як повідомила голова Центрвиборчкому РФ Елла Памфілова, 28 грудня кількість претендентів на висування становила 33, з яких документи надали вісім кандидатів від партій та шість самовисуванців.

Першими зареєстрованими кандидатами 5 січня стали Леонід Слуцький (ЛДПР) та Владислав Даванков ("Нові люди").

Пізніше до них приєднався висуванець від КПРФ Микола Харитонов.

Статус зареєстрованого кандидата 29 січня отримав Володимир Путін (самовисуванець), на підтримку якого зібрали вдесятеро більше підписів, ніж потрібно за законом. Його штаб зібрав по всій країні понад 3,5 млн підписів.

За власним бажанням із президентських перегонів вибули Сергій Бабурін ("Російський загальнонародний союз"), Ірина Свиридова, (Демократична партія Росії) та Андрій Богданов (Росія – партія свободи та справедливості).

8 лютого ЦВК РФ відмовила у реєстрації на виборах Сергію Малінковичу ("Комуністи Росії") та Борису Надєждіну ("Громадянська ініціатива") у зв'язку з високим відсотком недійсних підписів виборців. Після відмови у реєстрації Надєждін заявив, що має намір оскаржити його у Верховному суді РФ.

Найбільша кількість кандидатів на виборах президента РФ була зафіксована у 2000 році – 11 людей.

Прикметно, що всі кандидати у президенти Росії підтримують війну в Україні. Вибори президента Росії відбудуться 17 березня.

На початок