"Злочин проти дерев" або обрізування по-хмельницьки. Що коїться у місті

"Злочин проти дерев" або обрізування по-хмельницьки. Що коїться у місті

У Хмельницькому комунальники почали обрізати дерева. Цьогоріч — це формувальне та санітарне обрізування дерев.

Що це та чи не залишиться місто без дерев розповів Суспільне Хмельницький головний інженер комунального підприємства по зеленому будівництву та благоустрою міста Вадим Мороз.

Мешканка будинку по Проспекту Миру, 95/1 Софія Кучеренко розповіла: із сусідами звертались до керівництва управляючої муніципальної компанії "Озерна" з проханням обрізати гілля тополь, що розрослись у дворі. Каже, у результаті аварійні дерева зрізали, а чотири – залишили повністю без гілок.

Майстер дільниці УМК "Озерна" Юрій Головко каже, на прохання мешканців прилеглих будинків провели не формувальне обрізування, а омолодження дерев — зрізали усю крону: "Іншого виходу на цих деревах не було. Тому що, окрім того, що проводимо обрізку дерев, ще є безпека".

"Злочин проти дерев" або обрізування по-хмельницьки. Що коїться у місті
Омолодженні дерева на Проспекті Миру, березень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Має обрізатись не більше 30% крони дерева, каже доцентка кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету Людмила Казімірова.

"Ми бачимо, що велика кількість дерев обрізана невірно. Вони втратили свою екологічну функцію через те, що з’явилося багато так званих "вовчків". Цим самим дерево компенсувало втрату зрубаних гілок. Це ненормально. Жодним документом в нашій Україні, та і за кордоном, цей вид обрізки так званої, він обрізкою не називається. Це був злочин проти дерев. Ми бачимо, що це дерево, якщо не першого року загинуло, що ми спостерігаємо в Хмельницькому, то воно гине через п’ять-сім років", — пояснила Людмила Казімірова.

Дерево Хмельницький, дерева Хмельницький
Комунальники обрізають дерева, березень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Від омолодження дерев, які масово практикували у Хмельницькому до 2018 року, коли зрізалась більша частина крони, комунальники мали відмовитись, розповідає директор департаменту інфраструктури Хмельницької міської ради Василь Новачок.

"Як бачимо з досвіду, дерева дуже погано переживають таку обрізку. І дуже часто або гинуть через кілька років, або отримують величезні травми. Тому ми з 2018 року ту практику припинили. І наразі в місті здійснюється тільки санітарна обрізка дорослих дерев і формувальна обрізка молодих дерев", — сказав Новачок.

Статистики, скільки дерев пошкодилось після глибокого обрізування, яке проводилась до 2018 року — не має, каже Василь Новачок: "Частина дерев дійсно померло. Причин, чому померло, чи виключно через обрізку, чи інші були — шкідники, коренева гниль, важко сказати. Досить багато дерев отримали пошкодження. Це — не добре. Ми це зрозуміли й припинили".

Дерево Хмельницький, дерева Хмельницький
Обрізанні гілля дерев, березень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Наразі у Хмельницькому відбувається формувальне та санітарне обрізування дерев, розповідає Вадим Мороз: "Формувальну обрізку ми виконуємо до вегетаційного періоду, поки не розпускається брунька. Санітарну обрізку ми робимо протягом усього року — це суха надламана гілка, яка несе загрозу життю і здоров’ю пішоходів, автівкам. При виконуванні формувальної обрізки зрізається не більше 20% крони, щоб не завдати шкоди дереву".

За словами Вадима Мороза, наприкінці січня цього року в обласному центрі провели семінар і практичне заняття з обслуговування та омолодження дерев. Для Хмельницьких комунальників провели його польські та українські фахівці. Говорить, що омолодження дерев їхнє підприємство не практикує.

Дерево Хмельницький, дерева Хмельницький
Комунальники вивозять обрізані гілля дерев, березень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Підлягає дерево зрубуванню чи ні — вирішує комісія, каже Василь Новачок: "Приходить лист, чи то від комунальних підприємств, чи то від приватних осіб про те, що вони вважають, що це дерево підлягає зносу. Комісія обстежує і приймає рішення. Зазвичай, відсотків 70 — ми відмовляємо людям".

Скільки цьогоріч мають обрізати та зрізати дерев на початку березня важко спланувати, каже Вадим Мороз. З його слів, впродовж кількох років цифра ця приблизно однакова: "Ми вирізали понад 300 аварійних дерев у 2023 році. А формована і санітарна обрізка — понад 800 дерев".

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок