Гімназисти зможуть навчатися офлайн: на Київщині до кінця року планують звести протирадіаційне укриття

Гімназисти зможуть навчатися офлайн: на Київщині до кінця року планують звести протирадіаційне укриття

Гімназисти зможуть навчатися офлайн: на Київщині до кінця року планують звести протирадіаційне укриття
Будівництво укриття у Мархалівці. Фото: КОВА

На Київщині триває робота з облаштування укриттів для захисту цивільного населення та учнів освітніх закладів. Зокрема, будується протирадіаційне укриття на території Мархалівської гімназії, що у Фастівському районі.

Про це повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації.

Зазначається, що загальна площа приміщення складає 366 м². Укриття розраховане на одночасне перебування 235 людей. Будівельні роботи фінансує Фонд ліквідації наслідків збройної агресії.

У КОВА поінформували, що підрядник розпочав облаштовувати укриття восени 2023 року. Спочатку будівельники виконали підготовчі роботи — демонтували старі приміщення та викопали котлован. Потому розпочали бетонування фундаменту сховища, наразі монолітні роботи виконані на 93%. Також фахівці проводять гідроізоляцію стін.

київщина
Будівництво укриття у Мархалівці. Фото: КОВА

"Загалом проєктом передбачено облаштування залізобетонних внутрішніх сходів та металевих дверей відповідно до правил протипожежної безпеки. Також будівельники виконають утеплення та оздоблення приміщень укриття, які в мирний час зможуть використовуватися для проведення гуртків та інших заходів для учнів гімназії", — йдеться у повідомленні.

Наразі 117 учнів навчаються у змішаній формі в іншому закладі освіти у найближчому населеному пункті. Будівництво нового укриття дасть змогу організувати весь навчальний процес очно.

Що відомо про забезпечення укриттями закладів освіти на Київщині

Упродовж 2022-2023 років у Київській області відремонтували укриття майже в 900 закладах освіти. Цього року планують облаштувати понад 100 укриттів в навчальних закладах. Вони мають бути сучасними, комфортними і відповідати всім вимогам безпеки.

У дитячому садочку у селі Крюківщина відкрили відремонтоване укриття. Його площу збільшили удвічі. Там облаштовані місця для інклюзивних занять зі спеціалістами та спортзал.

В Українці на території ліцею з'явилося укриття подвійного призначення. Його будівництво тривало 5 місяців. Сховище під час небезпеки зможе прийняти понад 600 людей, а за відсутності тривог слугуватиме спортзалом.

В Юрівському ліцеї Гатнянської громади відкрили укриття, яке вміщує 700 людей одночасно. Тут навчаються 365 дітей — переважно з сіл Юрівка та Віта-Поштова. Укриття є одним із найбільших в закладах освіти області — 725 м кв.

Наразі зводять бомбосховище у Гоголівському ліцеї, що в Броварському районі. Через відсутність укриття частина ліцеїстів змушені навчаютися дистанційно. Здобувають освіту понад 600 учнів.

На початок