Стало відомо, яке покарання суд призначив обвинуваченим у теракті в Харкові

Стало відомо, яке покарання суд призначив обвинуваченим у теракті в Харкові

Стало відомо, яке покарання суд призначив обвинуваченим у теракті в Харкові
.

Фрунзенський районний суд Харкова визнав виними Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова у теракті біля Палацу спорту у Харкові, що стався 22 лютого 2015 року і забрав життя чотирьох людей.

Суд призначив обвинуваченим максимально можливе покарання — довічне ув'язнення з конфіскацією, повідомляє кореспондент Суспільного.

Разом з тим суд звільнив їх з-під варти під особисте зобов'язання, як того просив прокурор Володимир Лимар в рамках домовленостей України у Нормандському форматі в Парижі 9 грудня.

"Враховуючи виняткові обставини при ухваленні вироку в даній справі, специфіку виконання даного вироку суду суд приходить до можливості зміни обвинуваченим запобіжного заходу з тримання під вартою на особисте зобов'язання", — оголосив суд.

Стало відомо, яке покарання суд призначив обвинуваченим у теракті в Харкові
Суд почав читати вирок близько 8:40. Під час засідання у залі вигукували "Ганьба!". В коридорі між слухачами і поліцією періодично виникали суперечки. . undefined

І сторона обвинувачення, і представник потерпілих задоволені вироком у вигляді максимального покарання.

На питання, що буде, якщо обвинувачені забажають повернутися до Харкова, прокурор Володимир Лимар відповів: "Вирок діє на території України. Це вирок ім'ям України, і відбувати покарання у вигляді позбавлення волі довічно вони повинні на території України".

Коментуючи зміну запобіжного заходу, сказав: "Прикро, прикро, дуже прикро, але лише так Україна може виконати свої міжнародні зобов'язання".

Представник потерпілих Олег Головков має намір оскаржувати рішення в частині звільнення обвинувачених з-під варти.

"Ми ввважаємо це рішення політичним, не пов’язаним жодним чином з законом. Нагадаю, що жодного міжнародного договору, підписаного у Нормандському форматі, Україна не має", — сказав Головков.

"Якщо ми не знайдемо розуміння в національній системі правосуддя, будемо звертатися до міжнародної системи", — додав він.

На засіданні обвинувачених не було. Вони слухали вирок в режимі відеоконференції. Як пізніше уточнив прокурор, на прохання обвинувачених.

Дворніков, Тетюцький і Башликов перебувають у списках на обмін між Україною і представниками окупованих територій Донбасу, підтримуваних Росією.

Саме Росія вимагала обміну обвинувачених, повідомив у дебатах 26 грудня прокурор Лимар:

"Російською стороною серед інших до списку обмінюваних осіб принципово заявлені Башликов, Дворніков та Тетюцький, обвинувачені у цих злочинах, що ще раз підтверджує факт дій обвинувачених на розхитування ситуації в Україні".

Обвинувачені провини не визнали.

Взаємне звільнення осіб між Україною і представниками окупованих територій має відбутися до кінця року.

На початок