До Роганської громади під Харковом повернулися 80% людей і лише 10% бізнесу — керівниця громади

До Роганської громади під Харковом повернулися 80% людей і лише 10% бізнесу — керівниця громади

рогань харківщина
Зруйнована будівля в Рогані на Харківщині. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

У Роганській громаді під Харковом тривають роботи з консервування будівель та відновлення критичної інфраструктури після деокупації навесні 2022 року.

Про те, як нині живе Роганська громада та які проблеми існують, розповіла її очільниця Марія Черненко в ефірі Українського Радіо Харкова.

Окупація Рогані та відбудова громади

26 лютого на околицях селища Рогань були російські танки. Вони зайняли частину селища, яка знаходиться ліворуч траси Київ-Довжанський. Наші частини підійшли до селища Докучаєвська на початку березня, 5-6 числа і майже на 40 днів наше селище стало сірою зоною, де були постійні обстріли: на території нашої громади було все — від автомата до танка, "Смерчу", "Урагану".

рогань харківська області
Відновлення будівлі у Рогані на Харківщині. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Вже в червні 2022 року ми почали перші відновлювальні роботи, консервування, щоб не допустити більшого руйнування. Займалися відновленням об'єктів критичної інфраструктури. Зокрема на території нашої громади було пошкоджено дві котельні, які були відновлені.

Марія Черненко
Марія Черненко. Фото: Суспільне Харків

Зараз ми з міжнародними партнерами завершуємо відновлення водонапірних веж. У 2023 році відремонтували повністю три вежі — нові встановлені, і зараз уже відбувся тендер і завдяки французькому фонду ми починаємо віднову найбільшої і найдорожчої нашої водонапірної вежі.

Скільки нині проживає людей у Роганській громаді на Харківщині

Коли ми змогли запустити опалювальний сезон 2022-2023, то це був як сигнал нашим мешканцям, що можна повертатися і що життя повертається в наші населені пункти.

У нас уже повернулися близько 80% мешканців від довоєнної кількості й живуть у нас 3,5 тисячі ВПО, найбільше з Куп'янського району.

До повномасштабного вторгнення було в нас 16 000 мешканців, на сьогодні, з урахуванням ВПО, близько 15 200 у громаді.

Я розумію, що ті родини, які мають маленьких дітей все ж таки вибирають більш безпечні території, знаходяться в інших в інших областях, але все ж таки я вірю в нашу силу, в ЗСУ і не бачу ніяких панічних настроїв серед мешканців. До речі, дуже велика кількість у нас зараз і дітей.

Наші заклади освіти й навіть дитячі садочки, саме з підготовки майбутніх першачків, працюють в онлайн-режимі. На території громади є лише найпростіші укриття. Зараз ми працюємо над тим, щоб зробити укриття повноцінне. Вже є проєкт за останніми нормативами та все ж таки сподіваюсь, що ми знайдемо фінансування й у нас буде це укриття майже на 400 учнів в селищі Рогань.

Як релокація підприємств вплинула на кількість робочих місць

Роганська громада має лише 20% комунальних і приватних земель, інші — державної власності. Але 75% цих земель уже оброблялися минулого року. Відтак залишилось близько 25% — ймовірно заміновані території.

Зруйнований будинок в Рогані
Зруйнований будинок в Рогані. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Найбільша проблема громади — робочі місця. На жаль, 80% населення повернулися, а з бізнесу повернулися лише 10%. Всі підприємства на території нашої громади зазнали руйнувань, негативного впливу, тому, на жаль, бізнес ще не повертається. Але ми сподіваємось, що як тільки дозволить безпекова ситуація, то наші підприємства повернуться.

Найбільше підприємство на території нашої громади, яке релокувалося до Львівської області, це тютюнова фабрика "Філіп Морріс". Вони 2022 і 2023 роки платили податки й тримали нашу громаду. Ми навіть за результатами 2022 року вийшли на 92% виконання бюджету. Це ж все ж таки дало нам можливість відновити наше селище.

філіп морріс рогань
Фабрика "Філіп Морріс". Фото: Роганська селищна рада

Нині вони зареєстрували зовсім нове підприємство і планують сплачувати податки у Львівській області. У нас вони залишають своє підприємство, тобто якщо дозволить безпекова ситуація, то можна відновити роботу. Зараз, на жаль, ми маємо втрати 60% з їхніх надходжень.

Суттєвим теж був у бюджеті та військовий збір. У 2023 році саме приріст військового ПДФО допоміг зробити дуже багато корисних справ для нашої громади. Я розумію, що 2024 рік буде дуже важкий економічно і це буде виклик, але головна ціль — перемога.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок