Кожного дня звертаються до 40 людей. Як у Херсоні працює центр надання адміністративних послуг

Кожного дня звертаються до 40 людей. Як у Херсоні працює центр надання адміністративних послуг

Ексклюзивно

У Херсонському центрі надання адміністративних послуг наразі можна отримати майже усі послуги, які були до повномасштабного вторгнення РФ. Щодня за послугами звертаються близько 40 жителів міста.

Павло Ремезов збирає документи для відновлення бізнесу. Розповідає, прийшов до центру надання адміністративних послуг за витягом про пенсійний стаж.

"Буду оформлювати приватне підприємство. Тому, сподіваюсь, почнемо виробництво, яке налагоджуємо. Ось такі плани, тому й звернувся до центру", — говорить чоловік.

Кожного дня звертаються до 40 людей. Як у Херсоні працює центр надання адміністративних послуг
Херсонці чекають в черзі в ЦНАПі, 21 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Херсон

Ганна з чоловіком оформлюють документи на компенсацію за пошкоджене житло. Кажуть, до ЦНАПу прийшли отримати витяг з реєстру.

"У нас маленька ділянка є в Чорнобаївці. І нам треба взяти кадастровий номер. Документи всі є, а треба лише витяг взяти", — каже жінка.

Кожного дня звертаються до 40 людей. Як у Херсоні працює центр надання адміністративних послуг
Чоловік та жінка прийшли до центру надання адміністративних послуг, Херсон, 21 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Херсон

Найчастіше херсонці зараз звертаються з питаннями реєстрації пошкодженого і зруйнованого майна, місця проживання тощо, розказує державний реєстратор Департаменту адміністративних послуг Володимир Сидоров. Приходять до ЦНАПу і підприємці. Переважна більшість, за словами Володимира, для закриття бізнесу. Проте кількість реєстрацій благодійних організацій, навпаки, зросла.

"Благодійна організація — це зараз найпотужніша сфера реєстрації. Тому що майже кожного дня приходять люди, які виявляють свої бажання в цьому напрямку працювати. Зараз вони тут працюють в повному обсязі. Вони допомагають військовим, і людям, які залишилися в місті", — розповів Володимир Сидоров.

Центр надання адміністративних послуг поновив роботу через півтора місяця після звільнення Херсона, розповідає директорка департаменту адміністративних послуг Тетяна Кравченко. Під час окупації більшість техніки та меблів центру російські військові вивезли. Пошкоджені були й приміщення, каже директорка.

Кожного дня звертаються до 40 людей. Як у Херсоні працює центр надання адміністративних послуг
Херсонець прийшов до центру надання адміністративних послуг, 21 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Херсон

"Відновлені майже всі послуги. Також додано багато послуг, які зумовлені воєнним станом. На сьогодні, з того, що у нас працювало до повномасштабного вторгнення і не відновлено на сьогодні, це паспортний сервіс, але ми в процесі. Вже у нас є станція, вже у нас є початкова документація. Вважаємо, що вже навесні запрацює паспортний сервіс", — говорить Тетяна.

До повномасштабного вторгнення у департаменті працювали 68 людей, зараз – 20. На сьогодні такої кількості співробітників вистачає для надання послуг. Щодня, каже Тетяна Кравченко, обслуговують близько 40 людей. Влітку, після підриву російськими військовими Каховської ГЕС, до центру щодня звертались до сотні відвідувачів.

Раніше керівник МВА Роман Мрочко повідомив, що набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 р. № 1 405, якою внесені зміни у порядок оплати житлово-комунальних послуг. Зокрема, забороняється нарахування плати та стягнення заборгованості за послуги ЖКГ з жителів Херсонської громади у період російської окупації.

Також очільник ОВА Олександр Прокудін повідомив, що на деокупованій частині Херсонської області вибухотехніки розмінували двісті тисяч гектарів. Це близько 29% від загальної площі територій.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок