Кабмін заборонив стягувати з жителів Херсонської громади плату за комунальні послуги, які вони отримали під час окупації

Кабмін заборонив стягувати з жителів Херсонської громади плату за комунальні послуги, які вони отримали під час окупації

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 р. № 1 405, якою внесені зміни у порядок оплати житлово-комунальних послуг. Зокрема, забороняється нарахування плати та стягнення заборгованості за послуги ЖКГ з жителів Херсонської громади у період російської окупації.

Про це у Telegram повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

За словами очільника міської військової адміністрації, у постанові йдеться про період з 2 березня по 11 листопада 2022 року, до дня звільнення громади від російських окупантів. Також Мрочко додав, що всі підприємства, які надають житлово-комунальні послуги, повинні здійснити перерахунки протягом березня-квітня поточного року.

Що означає дана постанова для населення Херсонської громади

У разі, якщо людина за період окупації вже сплатила комунальні послуги, то ці суми переносяться на поточний період як переплата. Якщо людина не оплачувала послуги в окупаційний період, то ці суми вже не вважаються боргом і стягувати їх ніхто не має права.

"Окремо звертаємо увагу, що всі нарахування за період окупації переносяться на позабалансові рахунки підприємств, які надають житлово-комунальні послуги. На сьогодні питання повного списання боргів на законодавчому рівні не вирішене. Але з моменту деокупації оплата комунальних послуг і борги по ній не скасовуються, навіть в зоні активних бойових дій, до якої наразі входить Херсонська громада", — повідомив Мрочко.

Раніше очільник ОВА Олександр Прокудін повідомив, що на деокупованій частині Херсонської області вибухотехніки розмінували двісті тисяч гектарів. Це близько 29% від загальної площі територій.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок