Однією з причин неврожаю соняшника на Миколаївщині фермери називають посуху

Однією з причин неврожаю соняшника на Миколаївщині фермери називають посуху

Однією з причин неврожаю соняшника на Миколаївщині фермери називають посуху
. Суспільне Миколаїв

У 2020 році врожай соняшника у три рази менший, ніж у 2019-му. Одна з причин – посуха. На думку фермерів, через зміну клімату є ймовірність, що з часом на півдні України відмовляться від вирощування цієї культури.

Одне з полів фермера Руслана Нероди – експериментальне. Фермер говорить, що врожай не збирали – невигідно. Планує, не обробляючи ґрунт, посіяти зернові.

Загалом фермер обробляє 1100 гектарів землі. Вирощує різні культури: зернові, олійні та нішеві. У 2020-му 30% землі засіяв соняшником.

Однією з причин неврожаю соняшника на Миколаївщині фермери називають посуху
Суспільне Миколаїв

Руслан Нерода говорить, що причин неврожаю декілька, одна із них – посуха.

"На наш врожай впливає не тільки сам факт посухи, але і нерівномірність розподілення вологи: коли треба – вона не випадає, а випадає, коли не треба. Це зіграло дуже погану роль саме із соняшником. Коли корінню треба було йти вглиб, то в нас були рясні опади влітку, тому все коріння залишилося на поверхні", – каже Руслан Нерода.

З огляду на врожайність соняшника, буде скорочувати посіви, або ж і зовсім відмовлятися від вирощування цієї культури.

Подробиці в репортажі кореспондентів Суспільного

Авторка – Вікторія Андрушків, операторка – Юлія Філімон.

"Ми побачили, що дуже гарні результати цього року (2020 – ред.) по льону. Це культура, після якої і зернові дають нам кращий врожай, і ціна майже вирівнялась. Ринок льону почав працювати. Я сподіваюсь, що клімат не настільки зміниться, щоб ми взагалі відмовилися від соняшника. Бо соняшник – це цікава культура для вирощування, це непогана культура для сівозміни, але ми будемо рідше повертати її на поле", – каже Руслан Нерода.

Зараз фермер вже посіяв озимі культури. Говорить, сіяли в суху землю і через відсутність дощів сходи відбулися не у вересні, як це було заплановано, а в жовтні.

Читайте також: "Нобелівську премію з хімії отримали дві дослідниці за метод редагування геному"

У жовтні, за прогнозами синоптиків, на Миколаївщині опади будуть, але помірні.

"Кількість їх по області буде різна: якщо на півночі і північному заході області – це буде близько до норми, то південний схід області – там буде трохи нижче норми, тобто недостатня кількість вологи для цього періоду. Такі кліматичні характеристики мають сприяти добрим сходам", – розповів провідний синоптик Миколаївського гідрометеорологічного центру Роман Мурмило.

Директорка департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обласної державної адміністрації Олена Піскун телефоном сказала, що інформації щодо зібраного врожаю в Миколаївській області поки немає.

На початок