"Робота баристи — це не тільки приготування кави", — житомирянин Дмитро Шалаєв про захоплення кавописом

"Робота баристи — це не тільки приготування кави", — житомирянин Дмитро Шалаєв про захоплення кавописом

33-річний житомирянин Дмитро Шалаєв 10 років працює баристою. На кавовій піні малює, окрім сердець, героїв кінострічок, мультфільмів, коміксів та портрети своїх відвідувачів. Про кавопис або мистецтво малювати на каві та як перетворив тимчасову роботу баристою на мистецтво Дмитро Шалаєв розповів кореспондентам Суспільного.

Бариста у кепці чаклує над кавовою чашкою, ніздрі лоскоче насичений аромат кави. Пообіддя, а до баристи черга — сьогодні у кав'ярні зміна Дмитра Шалаєва, відомого у соцмережах житомирського блогера kossykosa, який малює на каві. За освітою Дмитро інженер, проте, закінчивши навчання, каже, що зрозумів, ця професія йому не до душі і спробував роботу баристи.

"Спочатку у мене далеко не все виходило. Але я впертий, якщо поставив перед собою мету і вона досяжна — намагаюсь її виконати. Коли почало виходити варити каву, попросив шефа купити харчові барвники, щоб втілити своє давнє бажання і почати малювати на каві. Художньої освіти чи курсів малювання ніколи не проходив, на папері теж не малював, тож кавове горнятко і стало першим "листом" для малювання. Спочатку малювати взагалі не виходило. Зіпсовано кави було просто неймовірно багато. Я викупав і пив її сам, але випив вже стільки, що аж підшлункова захворіла. Тому просто викупаю і віддаю комусь каву, якщо малюнок не вдався", – розповідаючи, бариста бере велике керамічне горнятко і починає варити каву. Це горнятко у нього спеціально для великих малюнків, адже у паперовому стаканчику, за його словами, багато не намалюєш.

кава, бариста, кав'ярня, кавопис, мистецтво, Житомир
Бариста Дмитро Шалаєв на робочому місці. Житомир, 20 лютого 2024 року. Фото: Марія Кравчук/Суспільне Житомир

Першим повноцінним малюнком Дмитра на каві була троянда, а далі почав малювати героїв та персонажів фільмів, коміксів, мультиків.

Найважче, на його думку, малювати портрети. Особливо важко — портрети людей на замовлення. Дмитро розповів, що із часом клієнти почали приходити спеціально за малюнками, а пізнають баристу за його фірмовим знаком — кепкою, яку Дмитро не знімає навіть на фото. Зваривши каву, він дістає молоко і, збиваючи його ділиться, секретами кавопису.

"Якісь малюнку на каві залежить від того, як зварена кава. Якщо вона має чітку і насичену піну, то малюнок теж буде чітким і насиченим. Найкраща крема утворюється на робусті, тому я надаю перевагу малюванню на купажі робусти і арабіки. Не менш важливим для майбутнього малюнка є не лише гарна крема на каві, але й те, як збити і вилити молоко. Персонажів я починаю малювати від носа. Раніше намагався від очей, але так не виходило взагалі", — сказав Дмитро.

Взбивши піну, бариста швидко починає малювати, для цього використовує стилос. На створення малюнку у нього є 15 хвилин. Далі піна осяде і розчиниться. Штрих за штрихом він створює вовка, розмальовуючи його синім сиропом.

кава, бариста, кав'ярня, кавопис, мистецтво, Житомир
Малюнок, який Дмитро Шалаєв виконав на кавовій піні. Фото Анна Максимова

Дмитро каже, таке лате гарно смакуватиме тим, хто любить холодну каву.

кава, бариста, кав'ярня, кавопис, мистецтво, Житомир
Малюнок, який Дмитро Шалаєв виконав на кавовій піні. Фото надав Дмитро Шалаєв

кава, бариста, кав'ярня, кавопис, мистецтво, Житомир
Малюнок, який Дмитро Шалаєв виконав на кавовій піні. Фото надав Дмитро Шалаєв

кава, бариста, кав'ярня, кавопис, мистецтво, Житомир
Малюнок, який Дмитро Шалаєв виконав на кавовій піні. Фото: Марія Кравчук/Суспільне Житомир

"Для мене малювання на каві це спосіб саморозвитку. За останній рік я створив близько п'яти сотень малюнків. Розвиває не лише малювання, а й блогінг. Я вчуся знімати відео у складних умовах, адже біла піна виблискує, і якісно зняти відео треба постаратися. Також я вивчаю просування у соцмережах, розвиваю свій YouTube та TikTok. Зараз моя професія вже не стільки професія, як улюблена справа, і якби зараз, знаючи всі складнощі, я повернувся на 10 років назад, я б все одно обрав професію баристи", — сказав Дмитро.

Бариста додав, що мріє з часом відкрити власну кав'ярню, спеціалізовану на малюнках, з керамічними горнятками та гарним інтер'єром.

кава, бариста, кав'ярня, кавопис, мистецтво, Житомир
Малюнок, який Дмитро Шалаєв виконав на кавовій піні. 20 лютого 2024 року. Фото: Марія Кравчук/Суспільне Житомир

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок