У міськраді пояснили, чому на вулицях Одеси досі немає автобусів, які подарував Регенсбург

У міськраді пояснили, чому на вулицях Одеси досі немає автобусів, які подарував Регенсбург

Німецький автобус в Одесі
Автобус, який передало Одесі місто-побратим Регенсбург. Фото: Одеська міська рада

Десять автобусів, які Одесі подарувало німецьке місто-побратим Регенсбург, ще не вийшли на маршрут. За словами міського голови Геннадія Труханова, проблема в документах та оформленні транспорту.

Про це він розповів 21 лютого на засіданні сесії Одеської міської ради.

Мер пояснив, що автобуси завезли в Україну як гуманітарну допомогу і це поки що робить неможливим використання цього транспорту для комерційної діяльності. За його словами, з цією проблемою стикнулась не тільки Одеса, а й інші міста України. Наразі це питання намагаються вирішити в міністерстві інфраструктури.

"Ситуація складна для всієї України. Коли громади отримали гуманітарну допомогу у вигляді автобусів і коли ми отримали таку допомогу з Регенсбургу, вона була завезена як гуманітарна допомога, що сьогодні не просто ускладнює, а робить неможливим, щоб сьогодні вони працювали на маршрутах і ми брали плату за проїзд. Тому що це вже комерційна діяльність і ми не можемо на гуманітарній допомозі вести комерційну діяльність", — зазначив Геннадій Труханов.

Мер додав, що місто також спробувало розмитнити автобуси, але також стикнулось з проблемою: вони мають екологічний стандарт євро-4Екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах. і такий транспорт не можна ввозити в Україну, не переобладнавши двигун під чинний екостандарт.

"Якщо автобуси сьогодні не євро-5, їхнє розмитнення заборонене в Україні. Ці автобуси і на перший, і на другий, і третій погляд більш підходять нам, вони економічні і більш вигідні, але по документах вони євро-4. Ми звернулись до міністерства інфраструктури, це питання відпрацьовується з митницею, під'єднались інші міста з проханням вирішити цю проблему", — прокоментував міський голова.

У жовтні 2023 року стало відомо, що німецьке місто Регенсбург подарувало Одесі десять 18-метрових автобусів з низькою підлогою. Для них планували створити новий маршрут — з селища Котовського до центру Одеси.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок