Як можна захистити область і Харків від ракет, КАБів і дронів, які летять з території РФ: відповідь Повітряних сил ЗСУ

Як можна захистити область і Харків від ракет, КАБів і дронів, які летять з території РФ: відповідь Повітряних сил ЗСУ

Ексклюзивно

Чи можна убезпечити Харків та область від ракет С-300, якими росіяни найчастіше завдають ударів, як протидіяти "Шахедам" й попередити атаки КАБамиКеровані авіаційні бомби та чи можливо надонатити на систему захисту Patriot?

Про це в етері Українського Радіо Харкова відповів речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Системи Patriot та знищення самих установок: як протидіяти російським ракетам С-300, якими б'ють по Харкову та області

Протидія С-300 на Харківщині: наскільки можлива боротьба з таким видом зброї?

На жаль, Харків, Харківщина розташовані дуже близько до території противника, до російського кордону. Це дозволяє ворогу застосовувати не лише С-300, але й артилерію, КАБи тощо. Це серйозна проблема, і це відбувається з початку повномасштабного вторгнення.

Завдавалися удари в перших дні й там, де дислокувалися радіотехнічні, зенітно-ракетні бригади, командні пункти, і їх, в першу чергу, вони намагалися уразити, хоч і не спромоглися знищити. Але удар був завданий саме по них, щоби вивести з ладу протиповітряну оборону, щоб засліпити Повітряні сили, щоб не дати можливості нашим вогневим засобам зенітно-ракетним системам протидіяти.

радіолокаційна станція
Радіолокаційна станція одного із підрозділів радіотехнічних військ в Україні. Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ/Facebook

Втім, через півтора місяця після початку повномасштабної війни ми вигнали російську авіацію, і вони уже не залітають у підконтрольній Україні повітряний простір, але роблять дистанційні удари.

У них є крилаті ракети, є балістика, яка летить далеко. Крилаті ракет летять аж до західних кордонів, балістика — до 600 км. Є ще ракети С-300, ракети Х-22. Але ворог обирає засіб із найменшими затратами, бо дефіцит озброєння є в Росії, а ракет С-300 у них тисячі, і тому по прифронтовій території вони без проблем можуть завдавати ударів. Це не тільки по Харківщині, це і Запоріжжя, Дніпропетровська область, Донецька, зокрема.

Що може бути ефективне проти С-300?

С-300 — це зенітна керована ракета, призначена для ураження повітряних цілей, але використовується по прифронтових територіях як балістична, тобто летить по балістичній траєкторії.

с-300, Харків
Російські ракети запустили по Україні з Бєлгородської області Росії на світанку в Харкові, Україна, 15 серпня 2022 р. Фото: AP/Вадим Беліков

Що у нас може збивати балістку? Система Patriot може збивати балістику. Але розташування таких систем як Patriot за десятки кілометрів до кордону поставить їх під серйозний удар.

Тобто це буде шквал обстрілів для того, щоб виявити цю систему?

Patriot завжди є ціллю, так. Це ласий шматок для ворога, тому вони будуть обстрілювати, і Київ теж обстрілюється. І не забувайте про дрони-камікадзе, які можуть летіти сотнями і так далі.

Найефективніший метод — знищення самих систем, з яких ведеться обстріл. Йдеться про ураження зенітно-ракетного комплексу, радарів, пускових установок і так далі. Це теж відбувається, наша авіація завдає ударів протирадіолокаційними ракетами HARM. Також ударні безпілотники працюють, працює артилерія. У зведеннях Генерального штабу постійно зявляється інформація про знищені ППО противника.

302 зенітний ракетний Харківський полк
Робота 302-го зенітного ракетного Харківського полку. Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ/Facebook

За суб'єктивними відчуттями, зараз частіше між тривогами і влучаннями є певний час, щоб сховатися. Щось змінилося?

Може бути по-різному. Навіть одночасно з влучанням. Треба розуміти, що таке балістика: пуск — прильот. Якщо мова про десятки кілометрів — це дуже і дуже мало часу.

Якщо є в чергових наших сил інформація про те, що ворог планує застосовувати чи артилерію реактивну, чи зенітні керовані ракети, чи балістичні ракети, безумовно, буде оголошено тривогу.

Коли літаки підлітають, то тривога одразу оголошується, і ми пишемо в Telegram, що є загроза застосування авіаційного озброєння, ми бачимо, що там може бути або Х-59 або КАБи.

Реакція має бути на це миттєва, але ті, хто живуть в прифронтовій територіях, на жаль, без цього ніяк.

Тому питання захисту прифронтових територій дуже і дуже серйозне. Щоб захистити повністю регіон, тим більше місто-мільйонник, потрібно зробити певну зону, яка може забезпечити певну глибину оборони, ешолонованої протиповітряної оборони.

Куп'янськ, лютий 2024 року
Куп'янськ, лютий 2024 року. Фото: Суспільне Харків

Не лише Patriot має бути як система в цьому ешелоні, мають бути Iris-T, Nasams, мають бути ППО Сухопутних військ, а також винищувальна авіація та РЕБ, які можуть принаймні давити навігацію засобів повітряного нападу, в будь-якому випадку вони будуть падати, але не в ціль.

Всі ці засоби, які я перерахував, можуть давати результат, але Харків дуже близько розташований до державного кордону з Росією, і це ворог використовує для того, щоб завдавати терористичних нападів.

Північнокорейські ракети, ракети типу Х, "Іскандери": чим обстрілюють Харківщину

Ви говорите, що тисячі С-300 є у російських військ, тоді навіщо їм північнокорейські ракети?

Тому що північнокорейські ракети — це балістичні ракети, які мають дальність ураження не менше ніж "Іскандери", а це 600 км.

Читайте також: СБУ знайшла підтвердження, що Росія використовує проти України ракети, які отримала від КНДР

Ракети С-300 — це зенітні керовані ракети з бойовою частиною близько 150 кг та з вражаючими елементами — там невеликі уламки. Їхнє завдання прошивати фюзеляж літака чи іншої повітряної цілі у повітрі, але їх ворог використовує як балістику: все одно йде вибухова хвиля, вибачте, "хрущовка" складеться від такої ракети 100%, якщо буде пряме влучання. Більш потужні будівлі можуть витримати, але якщо буде критичне влучання, то теж будуть наслідки, пожежі і так далі.

С-300
Залишки ракети С-300 у Чугуєві. Попередньо, саме цими ракетами обстріляли Харків 11 лютого. Фото: ДСНС

Балістика вже має масу бойової частини ракети близько півтонни, дальність 600 км, це "Іскандер-М", а північнокорейські, можливо, ще більше. Треба, щоб фахівці вже нам повідомили параметри тієї ракети. Тому російські військові будуть і надалі розраховувати, мабуть, й на ракети з Північної Кореї.

Ракети Х теж застосовуються по Харкову, ви їх згадали, наскільки вони "точні" або як російські війська кажуть "високоточні"? Може бути відхилення в від того, що вони там планували і ми знаємо, що цивільна інфраструктура здебільшого страждає в Харкові?

Ракети типу Х є різні. Є ракета крилата — Х-101, Х-555, які дозвукові, які часто потрапляють в звіти як знищені. Приблизно такі ж льотно-тактико-технічні характеристики має ракета "Калібр" або "Іскандер-К".

Крім того, є:

  • Х-59 — це керована авіаційна ракета;
  • Х-31, яку часто з'ясовують, протирадіолокаційна і вона вже надзвукова, на відміну від попередніх;
  • Швидкісна ракета Х-22, понад 4000 км/год, із бойовою частиною близько тонни, 950 кг.

Противник використовує усі ці засоби повітряного нападу, які є десь ефективними, а десь, як ви кажете, падають не в ціль. Особливо це стосується Х-22. Ракета вже застаріла, ще радянського зразка. Є у них, звичайно, і нова версія цієї ракети — Х-32 — та, що прилетіла у Кременчуцький торговий центр, по Дніпру. Ракети Х-22 мають серйозну руйнівну силу, там похибка допустима 600 метрів. Противник б'є таким ракетами по густонаселених містах, що є, безумовно, терористичним актом.

Удар по Харкову 23 січня 2024 року
Удар по Харкову 23 січня 2024 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Будь-які ракети, які сьогодні є у ворога, можуть піддаватися впливу відповідному, протидії засобами і РЕБ, тому над цим треба теж працювати, щоб дійсно противник не мав можливості бити по тих об'єктах, куди він цілив.

Паливно-енергетичний сектор, критична інфраструктура та житлові будиники: які об'єкти вражають росіяни

Коли наставав зимовий період, то в області говорили про те, що ця зима буде важчою. Якщо порівняти з попередньою, коли страждала енергетична інфраструктура, то, на вашу думку, які зараз цілі переслідує країна-агресорка, коли обстрілює Харків?

Тут йдеться не про сам Харків, є держава, і по всій Україні є відповідні об'єкти, які ворог атакує, зокрема, критична інфраструктура. Було завдання завести Україну в блекаут, тобто позбавити електроенергії, і тоді зупинеться все.

Вони очевидно не досягли цього завдання: ракети збивали, "Шахеди" збивали. Приблизно 75% повітряних цілей за ті шість місяців було знищено, саме крилатих ракет і дронів, була ще балістика, але, зрозуміло, там не такі втішні результати, але зрештою ворог зрозумів, що не досяг свої мети і зараз, коли всі очікували в опалювальний сезон теж таких провокацій, то ворог змістив акцент.

Зрозуміло, що об'єкти паливно-енергетичного сектору все одно атакуються, не треба думати, що вони цього не роблять, і атаковані трансформатори на підстанціях, також і нафтопереробні заводи, зокрема Кременчуцький, оборонні підприємства.

І в Харкові теж, коли загинули семеро людей, маємо й екологічні наслідки величезні, і вигоріла вулиця.

Звичайно. У них є цілі, які визначені по пріоритетах: оборонні підприємства і так далі. Тобто стратегічні об'єкти держави вони будуть вражати по мірі того, скільки в них буде можливостей це робити.

Критична інфраструктура, термінали з зерном — це теж було під атакою не так давно. Вони хотіли позбавити нас і цього сектору, щоб вдарити серйозно по економіці країни.

Те, що влучають по житловим будинкам і так далі, вони ж розуміють, що вони роблять, це спрямовано на злам морального духу, на залякування, терор цивільного населення, можемо ми так говорити?

Фото: Олександр Магула/Суспільне
Їм байдуже, куди вони цілять. Влучають у будинок — їм байдуже.
Юрій Ігнатречник Повітряних сил

На прикладі бомб скажу, КАБів, які летять на глибину близько 25 км від лінії фронту, далі противник не може їх пускати, бо боїться підлітати ближче.

От вони пускали ті КАБи по Бериславському району Херсонщини, потім по всій лінії фронту, і по Харківщині зокрема, розуміючи, що вони проводять їхні випробування, коли тільки почали.

Бомби абсолютно не в ціль летіли, влучали в школи, в садочки, то про що тут можна говорити?

Коли вони хочуть вразити якийсь об'єкт критичної інфраструктури, по дорозі до нього є висотні будівлі, зокрема Харківщина, скільки там новобудов є, висотні будівлі. Але ніхто з окупантів, з тих, хто планує удар, вибачте, не париться, що можуть одразу десятки людей загинути.

харків 16 січня 2024 року
Наслідки ракетного удару по Харкову 16 січня 2024 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Як з керованими авіабомбами можна боротися? Йшлося про те, що збільшено кількість обстрілів саме цією зброєю півночі Харківщини, в тому числі, крім куп'янського напрямку.

Думаю, що нічого нового я вам не скажу: з бомбами ніхто боротись не буде, тому що це неможливо. Боротись потрібно з носіями цих бомб, завдавати по них ударів. Чим це робити — ви теж знаєте.

У нас далекобійні повинні бути системи і повинні бути літаки, які здатні протидіяти російській авіації.

Тобто ми продовжуємо залежати від західних партнерів, які постачають зброю?

І не тільки зброю, ми залежимо від усього зараз, тому робиться усе можливе, щоб якомога більше наших союзників допомагали Україні не лише зброєю. Це й економіка, і дипломатія і так далі. Тому очікуємо якихось рішень більш рішучих, серед іншого, і в США щодо допомоги Україні, бо від цього залежить наше виживання, наприклад.

Як боротися з "Шахедами" та чи можна надонатити на систему Patriot для Харкова

Про безпілотні літальні апарати. Дрони Shahed влучили, зокрема, і в нафтобазу в Харкові 9 лютого, створено більше сотні мобільних груп для боротьби з такою зброєю, але що ще потрібно, щоб збивати безпілотні літальні апарати, можливо, це не лише мобільні групи, чи, можливо, Харків тут трошки відстає?

Я не сказав би, що десь хтось відстає, тому що всі наявні можливі засоби надаються, закуповується і військовим відомством, а також і волонтерськими організаціями, дуже багато допомагають місцеві громади, фонди.

Боротьба з російськими дронами на Харківщині, лютий 2024 року
Боротьба з російськими дронами на Харківщині, лютий 2024 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Це тепловізійне обладнання, прилади нічного бачення, прожектори, лазерні указки, автомобілі, тому і мобільні групи, бо їм треба виїхати і вчасно бути там, де їм вкажуть потенційний перетин з маршрутом того ж "шахеда", і по ньому відпрацювати з ПЗРК чи зенітної гармати, чи з великокаліберного кулемету.

Складна ціль цей Shahed, на жаль, так.

302 зенітний ракетний Харківський полк
Робота 302-го зенітного ракетного Харківського полку. Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ/Facebook

І вони траєкторії можуть змінювати, і є особливості щодо висоти польоту?

Є певні тактичні прийоми у них, але є й у нас можливості впливати на нього, тим самим РЕБом. Є можливість застосовувати різні засоби. І мобільні вогневі групи все ж таки дають непоганий результат.

Звичайно на Харківщині, можливо, менший відсоток збиття буде, тому що, знову ж таки, безпосередня близькість до кордону з окупантами дає менше шансів, щоби збивати їх, якщо вони будуть атакувати Харківщину одразу зі сходу, а не і з півдня заходити, наприклад.

Тут менше є часу, щоби їх знищили мобільні групи або зенітно-ракетні системи. Так в принципі не лише з Харковом, а і на інших напрямках.

Ви про волонтерів сказали, а я завершу непрофесійним питанням в тему: чи можливо надонатити на Patriot або іншу систему, чи це неможливо?

Неможливо. Забудьте про ці ідеї, тому що хто вам його продасть. F-16 уже деякі хотіли купити, проводили певну акцію, щоб купити літак для війська чи купити систему. Не продається воно в магазині. Рішення приймається між державами, керівниками держав.

Ми б вже давно купили, українці би останнє віддали і купили б уже давно і F-16, і Patriot, і все що завгодно. Але, на жаль, не все так просто. Треба мати, де купити, треба погодження. Плюс до цього, йде ж не лише сам комплекс, а й постійне постачання до нього боєприпасів, запасних частин.

Це непрості рішення. На такій системі як Patriot чи на F-16 країни десятиліттями стоять в черзі, ми ж, зрозуміло, що отримали їх не одразу, але рік після повномасштабного вторгнення і вже з'явилися різні системи.

Система Patriot
Система Patriot на Київщині. Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ/Facebook

Крім того, захистити Patriot може країну, але і його треба захищати іншими системами, про які я вже казав і західними, і радянськими, і так до "малого" ППО, до мобільних вогневих груп. Таким чином створюється ешелонована система протиповітряної оборони, яка замикається зверху винищувачами, перехоплювачами, які є теж частиною ППО, і тоді ми маємо можливість знищувати різні типи повітряних цілей.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок