Затримували російські військові, але Херсон не залишив. Історія рок-музиканта Дмитра Галютдінова

Затримували російські військові, але Херсон не залишив. Історія рок-музиканта Дмитра Галютдінова

Ексклюзивно

До повномасштабної війни рок-музикант та відеоінженер у театрі. Під час окупації був у Херсоні, його затримували російські військові, але місто не залишив і дочекався звільнення. Свою історію Дмитро Галютдінов розповів Суспільному.

Дмитро Галютдінов – бас-гітарист, учасник рок-гурту "Старий мотив", відеоінженер Херсонського драмтеатру. Під час повномасштабного вторгнення залишався у Херсоні. Розповідає, пересування містом намагався обмежити – виходив тільки купити їжу. Втім ці заходи безпеки не врятували. 20 березня 2022-го із другом пішов на закупи і не повернувся додому.

"Вони стояли на перехресті вулиці Залаегерсег та Бериславського шосе. Друг сказав, що не хоче йти, бо почнуть перевіряти, а в нього в телефоні є відео, він возив медичні засоби до Антонівського мосту. Я сфотографував цей блок-пост. Я не бачив, щоб там хтось стояв біля цієї машини, але я так розумію, що побачили через приціл, там снайпер був", — згадує Дмитро.

Херсон, музикант Дмитро Галютдінов
Рок-музикант Дмитро Галютдінов у Херсоні біля театру. Фото: Суспільне Херсон

Його з другом наздогнав автомобіль російських військових.

"Зупинились біля нас, спитали, що ви фотографуєте, для чого це. Я сказав, що це я показати дівчині, чому ми не пішли за продуктами, що там блокпост. Другові ще зв’язали руки, а на мене не вистачило скотчу, тому мені зв’язали руки якоюсь незрозумілою мотузкою. Вона навіть розірвалась, поки я залазив у машину", — розповів музикант.

Куди везли, не знає. Російські військові тримали їх в підвальному приміщенні.

"Зав’язали очі. Я не знаю, куди ми поїхали. Я думаю, що це було СІЗО, але нас не в камерах тримали, а в якомусь підвалі. Потім ввечері, я так розумію приїхав полковник, а нас по черзі підняли з цього підвалу. Цей спочатку запитав ім’я, прізвище, де працюю, хто, чим займаюся", — сказав Дмитро.

Херсон, звільнення, площа Свободи
На площі Свободи у день звільнення Херсона, листопад 2022 року. Фото надала Альона Мовчан

Зранку почався допит: знущалися психологічно, погрожували вбити, били током. Після цього відпустили. Чоловік змінив номер телефону і переїхав у квартиру до тітки, де жив до звільнення Херсона. Про те, що ЗСУ у місті, каже, дізнався, ліквідуючи пожежу.

"У нас в дворі вже не було світла, але вже було досить холодно, і по сусідству дідусь запалив буржуйку і я так розумію, загорілася в нього хата через це. Була пожежа, ми своїми силами гасили, не було ні пожежних машин, нічого. І ось це було 10-го. А 11-го ми там ще закидували сміттям, щоб не розгорялося. І забігла жінка в двір, сказала: наші в місті", — згадує день звільнення Херсона музикант.

Херсон, театр, вікінг
Дмитро на сцені театру у ролі вікінга, Херсон. Фото надала Альона Мовчан

Зараз Дмитро повернувся у театр та спробував себе у ролі актора – зіграв вікінга у виставі "Котигорошко проти вікінгів". Музику поки лишив – говорить, гурт не у повному складі.

"Першим я захочу, щоб якийсь концерт відбувся з нашими гуртами. На жаль, я розумію, що багато хто не повернеться з тих музикантів, але хотілося б як раніше повернутись в це життя, його не вистачає дуже", — каже Дмитро.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок