Стеження за Bihus.Info: СБУ повідомила, що фігуранти розслідування вже воюють

Стеження за Bihus.Info: СБУ повідомила, що фігуранти розслідування вже воюють

Стеження за Bihus.Info: СБУ повідомила, що фігуранти розслідування вже воюють
Журналіст Денис Бігус, засновник проєкту Bihus.info, 16 січня 2024 року. Фото: скриншот YouTube/Bihus.info

Служба безпеки України повідомила журналістам Bihus.Info, що фігуранти журналістського розслідування про стеження за працівниками їхньої команди з Департаменту захисту національної державності вже перебувають у зоні бойових дій в Донецькій та Луганській областях. Серед них — "Ігор СБУ" та інші.

Про це розповіли в Bihus.Info.

Зазначається, що СБУ надіслала розслідувачам відповідь на декілька питань.

Зокрема, журналісти цікавились таким:

  • про кого саме йшлося в коментарі СБУ щодо кадрових рішень в Департаменті захисту національної державності
  • чи продовжують виконувати свої службові обов'язки зараз представники ДЗНД СБУ, про яких йдеться в сюжеті Bihus.Іnfo, а саме Ігор Кравченко, Євген Коноваленко, Тарас Садовник
  • чи будуть вони відсторонені
  • хто зараз виконує обов'язки керівника Департаменту захисту національної державності
“У відповіді СБУ повідомила, що виконувачем обов'язків керівника ДЗНД тимчасово обрано Андрія Іщука. А фігуранти нашого розслідування начебто вже в Донецькій та Луганській областях”, — розповіли у Bihus.Info.

Що відомо про стеження за журналістами

16 січня видання "Народна правда" опублікувало приховані зйомки, де видно, нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини. Засновник проєкту Денис Бігус заявив, що усі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків. Про результати він повідомить окремо у Telegram-каналі.

Пізніше 16 січня з'явилася заява Інституту масової інформації (ІМІ), у якій директорка Оксана Романюк вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів. Так вона прокоментувала тиск на команду Bihus.Info та медійника Юрія Ніколова.

17 січня Служба безпеки України розпочала розслідування обставин прослуховування та відеозйомки представників проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

В той же день, ввечері співробітники Служби безпеки України приїхали з обшуком у заміський комплекс, у якому велась незаконна зйомка членів команди Bihus.Info. Вони вилучили жорсткі диски з записами камер відеоспостереження.

Пізніше президент України Володимир Зеленський заявив, що тиск на українських журналістів — неприпустимий.

Голова Нацполіції України Іван Вигівський 22 січня поінформував, що наразі правоохоронці розслідують чотири кримінальні провадження щодо втручання у приватне життя команди журналістського проєкту Bihus.Info.

У лютому журналісти проєкту розслідувань Bihus.Info заявили, що операція з прослуховування та відеозйомки їхніх колишніх колег велася за наказом одного з департаментів Служби безпеки України. В СБУ пояснили, що велася операція з протидії організованій наркозлочинності.

На початок