Напередодні опалювального сезону: чому селище Вільча не від'єдналося від російського газогону

Напередодні опалювального сезону: чому селище Вільча не від'єдналося від російського газогону

Напередодні опалювального сезону: чому селище Вільча не від'єдналося від російського газогону
. Суспільне Харків

Усі 720 домоволодінь селища Вільча Вовчанського району опалюються російським газом. Це один із 18 населених пунктів Вовчанського району, який напряму залежить від газогону РФ. Про спроби громади позбутися газової залежності — у матеріалі Суспільного з циклу "Місцеві".

Альтернативу — твердопаливну котельню — мають Вільчанська школа, амбулаторія, дитячий садок та пансіонат, розповів у радіоетері Суспільного Вільчанський селищний голова Микола Лірський. Замінити індивідуальний котел у кожному житловому будинку — грошей місцевий бюджет не має:

"У селищі немає бюджету. 30 років як побудоване селище, воно на дотації районної та обласної ради. Хто дасть ресурси, щоб населенню встановити котли? Пропозицій не було таких".

Читайте також: Чи здатен Вовчанськ на Харківщині отримати газову незалежність

40% домоволодінь району перейшли на альтернативні джерела опалення, розповіла радниця голови райради Наталя Гордієнко. Селище Вільча, визнає вона, дотаційне, але якщо станеться так, що газ перекриють, шукатимуть кошти для допомоги людям:

"Ця селищна рада у нас дотаційна. Якщо будуть проблеми, то кошти знайдемо і будемо фінансувати".

Місцеві теплові мережі на опалювальний сезон уклали договір із "Нафтогазом", запевняє Гордієнко, і отримали декларацію на опалювання.

Жителі прикордонних населених пунктів можуть самотужки перейти на альтернативу російському газу, запевняє засновник Харківського енергетичного кластеру Станіслав Ігнатьєв:

"Якщо йдеться про приватні будинки, то є кредитні програми в "Укргазбанку", державна програма підтримки "Теплі кредити", де населення може встановити або твердопаливний котел, або замінити вікна, утеплити дах, фасад. Державна програма "Теплі кредити" покриває повністю відсоткову ставку по кредиту, розтягує повернення грошей майже на 10 років і частково, до 40%, гасить вартість обладнання. Це для домоволодінь".

Також є грантові програми, якщо змінити систему опалення своїх приміщень хоче громада. Детальніше про такий приклад, село Веселе на Харківщині, слухайте в етері Українського радіо Харків.

Щодо будівництва газопроводу, який би з'єднав прикордонні села на Вовчанщині із вітчизняною гілкою і звільнив від залежності із російською, а саме, на якому етапі це будівництво, у пресслужбі Харківської облдержадміністрації відповісти не змогли.

Що відомо

  • Вовчанський район Харківської області частково залежить від російського газопроводу, отримуючи газ напряму. Це прикордонна частина району області.
  • У грудні у Харківській облдержадміністрації проводили нараду, на якій назвали ситуацію критичною. Щоб уникнути залежності від російського газопроводу, необхідно будувати новий. Проєкт нового трубопроводу, запропонований за попереднього керівництва Харківської ОДА, передбачав необхідність 400 млн грн з держбюджету на його будівництво. У НАК "Нафтогазі" бачили суму вдвічі меншою.
  • Готуючись до можливого припинення газопостачання з 1 січня 2020 року, у Вовчанському районі посилили зовнішні електромережі.
  • 21 грудня Міненергетики та "Нафтогаз" заявили про досягнуті домовленості з РФ щодо продовження транзиту газу з 1 січня. Попри домовленість, голова обладміністрації Олексій Кучер сказав, що наполягатиме на будівництві газопроводу у Вовчанському районі.
  • За інформацією Харківської облдержадміністрації, яку озвучили 24 липня, житловий фонд Харківської області готовий до опалювального сезону майже на 58%.11 серпня пресслужба Харківської ОДА повідомила Суспільному, що будівництво газогону на стадії проєктної документації. У грудні торік голова адміністрації Олексій Кучер заявляв, що місцева влада не зволікатиме.
  • На 12 серпня до опалювального сезону у Вовчанському районі готові на 80%.
На початок