У Києві з'явився сквер імені ізраїльської прем'єрки Голди Меїр і вулиця Кікабідзе. Які ще вулиці отримали нові назви

У Києві з'явився сквер імені ізраїльської прем'єрки Голди Меїр і вулиця Кікабідзе. Які ще вулиці отримали нові назви

У Києві вулиці, сквери й бібліотека отримали нові назви
Київ. Фото: УНІАН

8 лютого 2024 року на засіданні Київради депутати більшістю голосів ухвалили рішення про перейменування 10 столичних об'єктів. Йдеться про шість вулиць, два сквери й бібліотеку. Нові назви пов'язані з процесом декомунізації та дерусифікації.

Рішення щодо перейменувань були ухвалені на пленарному засіданні ІІ сесії Київської міської ради ІХ.

За словами секретаря Київської міської ради Володимира Бондаренка, зміна назв міських об'єктів сприяє тому, що на карті Києва з'являються топоніми, пов'язані саме з історією нашої держави.

"У багатовіковому Києві не має залишитись найменувань, які пов'язані з країною-агресором, її радянським та імперським минулим", – наголосив Володимир Бондаренко.

Нові найменування отримали:

Солом’янський район: проспект Повітрофлотський — проспект Повітряних Сил; вулиця Білгородська — вулиця Василя Овсієнка.

Деснянський район: вулиця Миколи Матеюка — вулиця Василя Іваниса.

Святошинський район: вулиця Булгакова — вулиця Вахтанга Кікабідзе; бібліотека імені О. Блока — бібліотека імені Гната Юри.

Подільський район: провулок Яблочкова — провулок Компанійський; безіменному скверу на вулиці Боричів Тік, 17, 19, 21 присвоєно ім'я Ґолди Меїр.

Дарницький район: вулиця Чернігівська — вулиця Братів Чибінєєвих.

Печерський район: вулиця Павла Скоропадського – Бессарабський проїзд.

Шевченківський район: безіменному скверу на вулиці Жилянській присвоєно ім'я Лідії Гончаренко.

Раніше повідомлялося, що облаштування скверу на честь засновниці держави Ізраїль, уродженки Києва Голди Меїр візьмуть на себе благодійники. Сквер розташований на ділянці, якою раніше розпоряджалося російське посольство.

Що відомо про дерусифікацію і декомунізацію в Києві

Наприкінці квітня 2022 року Київська міська рада почала приймати пропозиції щодо перейменування міських об'єктів, які мають назви, пов'язані з Росією та Білоруссю. У запропонованому списку було 279 пунктів, зокрема вулиці, провулки, алеї, шосе, проспекти та станції метрополітену.

Київ став лідером серед українських міст за кількістю перейменованих вулиць і площ упродовж 2022 року.

У Києві створили мапу, де можна подивитись нові назви дерусифікованих вулиць та їхню історію. Близько 15% перейменувань пов'язані з українськими військовими, ще стільки ж з назвами місцевості. Найменший відсоток припадає на спортсменів і космонавтів.

У столиці 26 квітня 2022 року демонтували радянський монумент під Аркою дружби народів, саму арку перейменували. Тепер вона офіційно називається Арка Свободи українського народу.

1 серпня у Києві з монумента "Батьківщина-Мати" зняли герб колишнього СРСР. Демонтаж та встановлення тризуба завершили до Дня Незалежності України.

Загалом у Києві демонтували понад 60 пам'ятних об'єктів, які пов'язані з історією та культурою РФ або СРСР.

На початок