Ленін без руки з Черкащини поїхав до Харкова

Ленін без руки з Черкащини поїхав до Харкова

Ексклюзивно
Ленін без руки з Черкащини поїхав до Харкова
Пам'ятник Леніну з Умані, який повезуть у Харків. Фото: Суспільне Черкаси / Людмила Трум

Пам'ятник Леніну, який продали на аукціоні в Умані, 8 лютого відправили на переробку в Харків.

Про це повідомила з місця події кореспондентка Суспільного Людмила Трум.

Зі слів переможців аукціону, статую радянського вождя пустять на переробку. Метал залишиться в Україні і піде на потреби промисловості. Для чого саме — не уточнили.

Пам'ятник вже вивезли з місця, де його зберігали. Рука скульптури, яка відпала під час демонтажу, залишиться в Умані в музеї. Вона буде частиною експозиції краєзнавчого музею.

Леніна без руки з міста на Черкащині поїде в Херсон
Фото: Суспільне Черкаси / Людмила Трум

Ленін без руки з Черкащини поїхав до Херсона
Колаж Суспільне / фото Людмила Трум

Що відомо про памʼятник Леніну з Умані

  • Пам’ятник Володимиру Леніну в Умані встановили 8 лютого 1948 року біля Будинку культури. Автори: скульптор О. Ковальов, архітектор В. Гнезділов.
  • Під час перенесення пам’ятника у 1956 році у центр площі права рука відпала і на місці злому було видно сліди повторного монтування за допомогою болтів.
  • Під час демонтажу (падіння з постаменту) пам’ятника активістами Євромайдану з центральної площі міста 21 лютого 2014 року, права рука пам’ятника відпала вдруге.
  • 22 лютого 2014 року фрагмент правої руки пам’ятника ГО "Народна пам’ять Уманщини" передала на вічне зберігання до Уманського краєзнавчого музею. Вага демонтованого пам’ятника В. І. Леніну (без правої руки) – 3 470 кг.
  • У грудні 2023 року пам'ятник продали з аукціону. Скульптуру продали без правої руки. Стартова ціна лота була 557 629 гривень. Результат аукціону опублікований на сайті Всеукраїнської універсальної біржі. Памʼятник з однією рукою, оскільки друга відпала під час демонтажу, йдеться в описі лота. Нині права рука радянського вождя є частиною експозиції Уманського краєзнавчого музею.
  • Аукціон тривав три тижні. В торгах взяв участь лише один учасник — товариство з обмеженою відповідальністю "Врємя 2050", де займаються переробкою вторсировини і кольорових металів. Там запропонували за постамент 610 тисяч гривень.
  • Вторговані від продажу гроші планують спрямувати в бюджет розвитку Умані.

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

На початок