"Музика – це душа": хореограф з Черкас грає на вісьмох інструментах

"Музика – це душа": хореограф з Черкас грає на вісьмох інструментах

На вісьмох музичних інструментах, серед яких маловідомі — дудук, дарбука та дримба, вміє грати черкаський хореограф Анатолій Рубан.

Розповів, що для нього кожен інструмент особливий як історією, так і звучанням.

Анатолій Рубан — керівник народного театру хореографічних мініатюр "Артанія". Любов до танцю та музики вміло поєднує. Примхливим та важким музичним інструментом вважає дудук. Його він отримав у подарунок від сина:

"Дудук мені подарував син. Я почав на ньому навчатися, потім закинув, адже це важкий інструмент. Він специфічний та дуже примхливий. А потім знайшов, мабуть, відповідний мінус, тому що дудук сам по собі звучить. Та виявив, що найкраще звучить десь, наприклад, в оркестровій групі. Тому є мінуси для нього і з ними я працюю. Після перерви, я з ним працюю постійно".

Черкащанин Анатолій Рубан зіграв на дудуку
Музикант зіграв на дудуку. Суспільне Черкаси

Ще важчим, аніж дудук для пана Анатолія виявилася окаріна:

"Це такий глиняний інструмент. Був поширений у культурі північноамериканських індійців, Але для всієї Америки — це їхній рідний інструмент. Я думав, що на ньому легко, але він важче, аніж дудук. Тому нині цей інструмент у мене в перспективі".

Ще є у Анатолія Рубана дарбука та гармонь зі своєю історією. Гармонь тепер видає авторську музику пана Анатолія:

"Її знайшов наш Василь Васильович Новак на смітнику. Потім приніс, вона в мене два роки стояла. А потім ми переставили голосники та зробили робочий музичний інструмент".

Черкащанин Анатолій Рубан з гармонню
Гармонь, яку відновили. Суспільне Черкаси

Пан Анатолій додав: заняття музикою почалося із танців.

"Якими тільки танцями країн я не захоплююся: і Грузія, і Україна. А також балканськими танцями. Тому багато слухав музики й воно десь мені навіяло", — поділився пан Анатолій.

У колекції хореографа вісім інструментів і на всіх Анатолій Рубан, уміє грати. Та дбайливо ставиться до кожного, а музику називає по-особливому:

"Музика – це душа танцю. Так що музика – це все одно душа".

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок