Ленін без руки — на благо народу: в Умані продали пам’ятник радянському вождю

Ленін без руки — на благо народу: в Умані продали пам’ятник радянському вождю

Ленін Умань,
Завантаження скульптури Леніна на вантажівку після демонтажу памʼятника. Фото: Всеукраїнська універсальна біржа

Пам’ятник радянському вождю Володимиру Леніну, який стояв на площі Соборності в Умані, продали з аукціону. Скульптуру продали без правої руки.

Стартова ціна лота була 557 629 гривень. Результат аукціону опублікований на сайті Всеукраїнської універсальної біржі.

Памʼятник з однією рукою, оскільки друга відпала під час демонтажу, йдеться в описі лота. Нині права рука радянського вождя є частиною експозиції Уманського краєзнавчого музею.

В Умані продали пам’ятник радянському вождю
Фото: Суспільне Черкаси

Вага пам’ятника без однієї руки — 3470 кілограмів. Тож придбати пам’ятник, виготовлений з латуні та металевих домішок, організатори аукціону пропонували на брухт.

В Умані з аукціону продали пам’ятник радянському вождю
Завантаження скульптури Леніна на вантажівку після демонтажу памʼятника. Фото: Суспільне Черкаси

Аукціон тривав три тижні. В торгах взяв участь лише один учасник — товариство з обмеженою відповідальністю "Врємя 2050", де займаються переробкою вторсировини і кольорових металів. Там запропонували за постамент 610 тисяч гривень.

Як прокоментували організатори аукціону, вторговані від продажу гроші планують спрямувати в бюджет розвитку міста Умань.

Куди "сплавлять" металеву статую Леніна, дізнатися не вдалося.

Що відомо про памʼятник Леніну в Умані

  • Пам’ятник Володимиру Леніну в Умані встановили 8 лютого 1948 року біля Будинку культури. Автори: скульптор О. Ковальов, архітектор В. Гнезділов.
  • Під час перенесення пам’ятника у 1956 році у центр площі права рука відпала і на місці злому було видно сліди повторного монтування за допомогою болтів.
  • Під час демонтажу (падіння з постаменту) пам’ятника активістами Євромайдану з центральної площі міста 21 лютого 2014 року, права рука пам’ятника відпала вдруге.
  • 22 лютого 2014 року фрагмент правої руки пам’ятника ГО "Народна пам’ять Уманщини" передала на вічне зберігання до Уманського краєзнавчого музею. Вага демонтованого пам’ятника В. І. Леніну (без правої руки) – 3 470 кг.

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

На початок