ЄC та Білорусь посилили взаємні санкції

ЄC та Білорусь посилили взаємні санкції

ЄC та Білорусь посилили взаємні санкції
. білоруська служба Радіо Свобода

Європейський союз затвердив санкції проти білоруських чиновників, у списку яких відсутній не визнаний низкою держав президент Олександр Лукашенко. У відповідь МЗС Білорусі заявило, що країна запровадить власні санкції проти ЄС.

Відповідний перелік 40 білоруських чиновників, яких Євросоюз вважає причетними до фальсифікацій на президентських виборах та переслідувань протестувальників, оприлюднили 2 жовтня в Офіційному журналі ЄС. Зокрема, у санкційному списку опинились міністр внутрішніх справ Юрій Караєв, низка його заступників, командувач Внутрішніх військ Хазалбек Атабеков, командувач мінського ОМОНу Дмитро Балаба та представники ЦВК.

Санкції затвердили після того, як лідерам ЄС пізно вночі 1 жовтня вдалось узгодити деталі їхнього запровадження. Вони передбачають замороження активів і заборону на в’їзд до країн ЄС. При цьому відсутність у санкційному списку Олександра Лукашенка пояснили бажанням зберегти можливість врегулювання кризи шляхом діалогу.

У відповідь на дії Євросоюзу Міністерство закордонних справ Білорусі заявило про введення власних санкцій проти ЄС, які передбачають заборону на в’їзд до країни. Зокрема, у відомстві назвали європейські санкції "каральними заходами" та попередили, що подібні дії з боку ЄС можуть призвести до "ще серйозніших наслідків", зокрема, виходу Білорусі зі спільних програм і проєктів.

"У зв'язку з прийнятими ЄС візовими санкціями щодо низки білоруських посадових осіб білоруською стороною у відповідь від сьогодні вводиться в дію санкційний список", – йдеться в оприлюдненій МЗС Білорусі заяві.

При цьому в міністерстві зазначили, що не будуть публікувати перелік підсанкційних осіб.

Що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, які ні опозиція, ні міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. За офіційними результатами, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,08% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,09%.
  • Відтоді в Білорусі тривають щоденні протести, включно зі страйками на деяких державних підприємствах. Під час їхнього придушення були затримані тисячі людей, загинуло щонайменше троє.
  • 23 вересня Лукашенка у Палаці незалежності в Мінську офіційно проголосили президентом. Церемонія інавгурації була таємною, інформація про неї розголошувалася.
  • 23 вересня білоруські силовики намагалися придушити нову хвилю протестів у Мінську, яка спалахнула після таємної "інавгурації" Олександра Лукашенка. Поліцейські сили затримували демонстрантів та застосовують проти них водомети.
  • Керівники низки країн Європи повідомили, що не визнають Лукашенка легітимним президентом. Україна також не визнала інавгурацію Лукашенка, а візит президента Володимира Зеленського на форум регіонів, який мав відбутися на початку жовтня у Білорусі, було скасовано.
  • Канада та Велика Британія повідомили про введення санкцій проти вищих посадовців Білорусі, включаючи Олександра Лукашенка.
На початок