Зроблено вручну: у Запоріжжі виготовляють унікальну плитку для відновлення будинку після обстрілу РФ

Зроблено вручну: у Запоріжжі виготовляють унікальну плитку для відновлення будинку після обстрілу РФ

У Запоріжжі вручну виготовляють шамотну плитку. Нею планують оздобити фасад будинку на проспекті Соборному, 151, який був пошкоджений ракетним ударом армії РФ шостого жовтня 2022 року. Для відновлювальних робіт вже виготовили близько двох тисяч таких плиток.

П'ятиповерхівка на проспекті Соборному 151 – пам'ятка архітектури, яка була введена в експлуатацію в 1955 році. Відновлюють її в автентичному вигляді, для цього вручну виготовляють шамотну плитку.

Виготовлення плитки, шамотна плитка у Запоріжжі, відновлення будинку після ракетного удару РФ
Процес виготовлення вручну шамотної плитки у Запоріжжі. Фото: Суспільне Запоріжжя

Раніше Суспільне повідомляло, що за словами Віктора Трубіна, колишнього головного архітектора Запоріжжя плитку, яку використовували для фасадних робіт для будинку вже давно не виготовляють.

"Ця плитка робилася в Донецьку. І возилася звідти. Була глина, з якої робилася. Це керамічна плитка. І зробити її, мабуть, неможливо чи дуже важко. Будинок реконструювати набагато складніше, ніж збудувати новий: довше і дорожче".

За чотири місяці вручну вдалося виготовили майже дві тисячі виробів. Нині готують останню партію. Директор підприємства Володимир Заставський каже: матеріали для виготовлення унікальної плитки робили у Слов'янську.

Шамотна плитка, виготовлення шамотної плитки, відновлення будинку після обстрілу армії РФ на проспекті Соборному 151 у Запоріжжі
Володимир Заставський, директор підприємства. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Ця плита виробляється з шамотної керамічної маси. Виготовляє Слов'янське підприємство. Це підприємство – єдине на сьогоднішній день у нас в країні, яке займається виробництвом. Завод під обстрілами, завод дуже постраждав. Вони запустили виробництво, реанімували його, по суті. Поробили місяць-два, зробили нам масу. Це було виключно за нашим проханням, мольбою".
Шамотна плитка, виготовлення плитки, ручна робота, відновлювальні роботи на проспекті Соборному 151
Процес виготовлення вручну шамотної плитки у Запоріжжі. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами Володимира Заставського, плитка – автентична. Вона зроблена з того самого матеріалу, що і плитка, якою оздоблювали будинок при його зведенні, в середині минулого століття. Вона вогнетривка та зберігає тепло. Втім, кожен екземпляр роблять вручну.

"На підприємстві в 50-60 роки цю плиту робили сухим пресом. Це був або екструдер, видавлював і гнав плиту. Наша плита, кожен кілограм плити, кілограм маси – це руками наших. Ми робимо по гіпсових формах".

Фото: Суспільне Запоріжжя
"Форми набиваємо глиняною масою, розрівнюємо, потім вона сушиться, далі ми їх замиваємо. Через 2-3 тижні в піч, засушуємо".
Олексій Будкокераміст

Єдине, що відрізняє нову плитку – колір, але з часом вона набуде такого самого відтінку як і стара.

"Шамот має мікропори, які в себе вбирають все. Весною помочить дощик, літом воно все висохне, припечеться, восени знову дощик – і все воно прийме такий же колір".
Виготовлення плитки, шамотна плитка у Запоріжжі, відновлення будинку після обстрілу армії РФ
Процес виготовлення вручну шамотної плитки у Запоріжжі. Фото: Суспільне Запоріжжя

Раніше Суспільне повідомляло, що на у Запоріжжі у квартирах відновленого під’їзду будинку на проспекті Соборному, 151, тривають відновлювальні роботи. У будинку в який 6 жовтня 2022 року влучила російська ракета, клеять шпалери, укладають ламінат та встановлюють натяжні стелі.

Що відомо про відновлення будинку на проспекті Соборному, 151

  • 29 травня 2023 року розпочали відновлювати будинок. Міська рада спрямувала 25 мільйонів гривень, ще 50 мільйонів виділила компанія “Метінвест”.
  • Наприкінці серпня 2023 року, зі зруйнованих п'яти поверхів, повністю відновили перший.
  • На початку вересня 2023 року розпочали зведення другого поверху.
  • 10 вересня 2023 року керівник КП “Управління капітального будівництва” Олександр Андреєв Суспільному повідомив, що перейшли до третього поверху.
  • На початку жовтня 2023 року завершили будівництво четвертого та перейшли до п'ятого поверху.
  • На початку січня 2024 року у будинку зведено усі зруйновані поверхи. У перших чотирьох з них вже розпочали оздоблювальні роботи, повідомив Олександр Андрєєв, керівник КП "Управління капітального будівництва".

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок