У Чернігові зареєстрували перший у 2024 році випадок кору

У Чернігові зареєстрували перший у 2024 році випадок кору

У Чернігові зареєстрували перший у 2024 році випадок кору
. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

У Чернігові у січні 2024 року зареєстрували перший лабораторно підтверджений випадок кору. Захворювання виявили у місцевої жительки 1992 року народження.

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України на своєму сайті.

"Жінка вакцинована згідно з календарем щеплень (має дві дози вакцини). Захворювання перебігало у легкій формі», — йдеться у повідомленні.

До цього випадок кору у Чернігові був зареєстрований у грудні 2023 року, у жінки 39 років, дані про її вакцинацію невідомі.

За інформацією центру контролю та профілактики хвороб, збудником захворювання є вірус кору.

Джерело інфекції – хвора людина.

Інкубаційний період – від восьми днів до трьох тижнів.

Збудник потрапляє до організму через верхні дихальні шляхи або кон’юнктиви. Поза організмом хворого вірус кору здатний бути активним до двох годин, тому інфікування можливе навіть за відсутності безпосереднього контакту з хворим.

"Початок захворювання гострий. Характеризується вираженою інтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини і папульозно-плямистим висипом на шкірі. Єдиний захист від кору – це вакцинація", — йдеться у повідомленні.

Відповідно до календаря профілактичних щеплень, вакцинацію від кору мають робити дітям у 12 місяців та ревакцинацію у шість років.

На Чернігівщині не досягнуто контрольного показника виконання плану вакцинації КПК за 2023 рік: діти віком 1 рік щеплені на 89,6%, діти 6-річного віку вакциновані на 91,4%.

План наздоганяючої кампанії з вакцинації дітей, які не були щеплені КПК відповідно до календаря щеплень 2023 року, виконано на 93,4%. Не вакциновано 150 дітей, їх батьки відмовилися.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок