Хоче додому, але завдяки батьку тримається: тяжкопоранений Віталій Шумей почав говорити короткими фразами

Хоче додому, але завдяки батьку тримається: тяжкопоранений Віталій Шумей почав говорити короткими фразами

Віталій Шумей почав говорити фразами
Віталій Шумей на реабілітації. Фото з Фейсбук-сторінки Ірини Тимофєєвої

Командир зенітно-ракетного комплексу Віталій Шумей, який отримав поранення голови на Донеччині, заговорив короткими фразами та намагається робити це більш зосереджено. Боєць відновлюється у реабілітаційному центрі "Модричі" Львівської області.

Про це у коментарі Суспільному розповів батько Віталія Сергій Шумей.

"За цей час він коротко, але розмовляє. Вже почав посміхатися. Реагує на жарти. Він дуже позитивно поводить себе. Короткі речення говорить: «Як мені це набридло», «Я додому хочу»", — розповів Сергій Шумей.
Військовий Віталій Шумей
Сергій Шумей з сином Віталієм. Сергій Шумей

Такими досягненнями сина батько завдячує терапевту мови та мовлення медичного реабілітаційного центру "Модричі" Вікторії Кавецькій. Вона кожного дня по годині займається вправами із Віталієм.

"Ми з ним тренуємося їсти, ковтати, тому що у Віталіка дисфагія, йому це важко дається. Він на заняттях з’їдає цілий банан. Тобто з харчуванням все налагоджується. Він носій трахеосоми — трубка, яка стоїть у горлі, вона для дихання. Її не можна зняти, поки не навчимось ковтати", — розповіла Суспільному Вікторія.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Віталій Шумей з батьком повернулися з лікування в Іспанії до України на відновлення у реабілітаційному центрі "Модричі" Львівської області. Сергій Шумей зізнається, тут їм із сином краще.

"Зранку сніданок, потім заняття з фізіотерапії, з логопедом. І мені тут подобається більше, ніж в Іспанії. Після обіду знову заняття, потім, якщо гарна погода, їдемо на прогулянку. Маю в цьому допомогу. Потім вмикаю йому телебачення, але щоб війну не показувало. Він дуже на це реагує", — розповів батько Віталія.

За словами Вікторії Кавецької, зараз її мета – зняти трубку з Віталія, щоб він міг вільно дихати, самостійно їсти та й взагалі ставав самостійнішим.

"Він сміється, відповідає на якісь короткі запитання. Відстоює свою думку. Якщо йому щось не подобається, він нам говорить: «Не хочу», «Йди гуляй», «Давай до побачення». Якщо щось подобається, говорить: «Так, я хочу»".

Вже тиждень заняття з терапевтом тривають по годині, до цього, каже Вікторія, це було по пів години.

"Віталік нам прямо говорить, що хоче додому, але завдяки батьку, який то грає на гармошці, то розповідає жарти, Віталій тримається. А ще батько співає, що всі “Модричі" стоять і заглядають у вікна".

Реабілітацію Віталія Шумея фінансує ФК "Шахтар". Батько розповідає, що у клубі пообіцяли, що робитимуть це допоки поранений військовий потребуватиме допомоги.

З березня 2023 року Віталій не отримує заробітної плати і досі не має статусу людини з інвалідністю, розповів батько військового Сергій Шумей. На сьогодні ситуація з виплатами не змінилася.

Нагадаємо, Віталій Шумей у серпні 2022 року під Авдіївкою зазнав мінно-вибухової травми та перелом черепа з обох сторін. Чоловік втратив можливість пересуватися, говорити та самостійно їсти. Переніс три операції на голові, лікувався у Дніпрі, Києві, потім у Чернігові. Поруч із бійцем весь час перебував батько, який читав йому вголос книжки та повідомлення від людей з побажаннями одужати.

Після сюжету про Віталія Шумея, який вийшов на Суспільному, допомогу бійцю запропонував футбольний клуб “Шахтар”. Він взяв на себе всі витрати з лікування та реабілітації бійця.

18 березня 2023 року командира зенітно-ракетного комплексу реанімобілем доставили на лікування до Іспанії. Дорога до Барселони зайняла майже 40 годин. Транспортування поранений Віталій переніс без ускладнень. У лікарні за кордоном бійця прооперували. На реабілітацію в Україну він повернувся у листопаді 2023 року.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок