Театр Шевченка планує повернутися на власну сцену з проєктом "Шевченко 2.0": роль Кобзаря виконує El Кравчук

Театр Шевченка планує повернутися на власну сцену з проєктом "Шевченко 2.0": роль Кобзаря виконує El Кравчук

У Харкові драматичний театр імені Шевченка спільно з артистом El Кравчуком презентували свою майбутню виставу "Шевченко 2.0".

З цим музичним дійством, побудованим на біографії Кобзаря, колектив театру планує повернутися на власну сцену, говорить режисер Олександр Ковшун. З квітня 2023 року на Харківщині діє заборона для закладів культури збирати глядачів у незахищених приміщеннях.

Уривок із пʼєси "Шевченко 2.0" в арт-клубі "Пінтагон" прочитав співак та актор El Кравчук разом з творчою групою Харківського драмтеатру імені Шевченка.

"Я дуже люблю Харків. І полюбив його 20 років тому, коли вперше зіграв Гамлета в театрі імені Шевченка ще молодим хлопцем. Чому важливо, що це в Харкові? Зараз що було? Ми тут стоїмо, а зверху — повітряна тривога, а ми робимо творчість, ми кажемо про Тараса", — говорить El Кравчук.

El Кравчук зіграє Тараса Шевченка
El Кравчук зіграє Тараса Шевченка. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Режисер вистави Олександр Ковшун каже, у своїй п'єсі трупа переосмислює образ Шевченка — за легендою про Кобзаря хочуть показати живу людину.

"У нас багато питань до самого Шевченка, не тільки у нас. І ці питання ми намагаємося у нашому форматі розрулити і адаптувати в цю драматургію. Тобто це складна людина, зі складними рефлексіями, все непросто, але водночас він залишається простою людиною", — говорить режисер.

Режисер вистави "Шевченко 2.0" Олександр Ковшун
Режисер вистави "Шевченко 2.0" Олександр Ковшун. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Колектив почав працювати над виставою за місяць до повномасштабної війни — готували її до сторіччя театру Шевченка у 2022 році, розповідає Олександр Ковшун. Каже, відновити роботу змогли лише восени 2023 року. За словами Ковшуна, поки Рада оборони Харківської області не дає дозвіл театрам виступати на власних сценах — заборона діє з квітня минулого року.

"Ми хочемо продавити цей морок, цю історію, щоб ми могли саме цією виставою відкрити велику сцену, щоб воно прозвучало саме тут, в нашому театрі. Ясна річ, ми хочемо, щоб всі люди з адміністрації, які займаються теж важливими питанням, обороною Харкова, війною і вони не виключали нас, ніби "ви там самі собі щось колупаєтеся", — говорить Олександр Ковшун.

Театр Шевченка у Харкові
Театр Шевченка у Харкові. Харківський академічний український драматичний театр імені Тараса Шевченка. 8 листопада 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Виставу фінансує Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини та Інститут Гете, каже Олександр Ковшун. За словами режисера, прем'єру планують дати наприкінці 2024 року, і каже, сподіваються, зробити це на сцені театру Шевченка.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок