Як у Харкові відновлюється бізнес після ракетного удару 23 січня: історія Makers та Berlin Street Food

Як у Харкові відновлюється бізнес після ракетного удару 23 січня: історія Makers та Berlin Street Food

Під час ракетних ударів по Харкову ввечері 23 січня на вулиці Сковороди пошкоджень зазнали низка бізнесів. Зокрема, кав'ярня Makers та кафе Berlin Street Food — російська ракета влучила поруч з закладами.

Як вони відновлюються після обстрілу — читайте.

Ремонт Makers у Харкові коштуватиме близько пів мільйона після ракетного удару

Власник мережі Makers Дмитро Кабанець говорить, скляні двері вціліли дивом: уламок пошкодив раму, двері відчинилися, і вибухова хвиля не вибила шибки. З шести скляних вікон лишилося одне. За словами Дмитра, ремонт коштуватиме кав’ярні близько пів мільйона гривень.

кафе пушкінська харків
Кафе Makers у центрі Харкова після ракетних ударів, 23 січня 2024 року, Харків. Фото: Дмитро Гайдук

"Всі тепер приходять і фотографуються з ним – єдине вціліле вікно. Пошкодило меблі, пошкодило підлогу, трошки світло. Може не повністю, але частково треба переробляти, тому що багато дрібних дірочок або щось зламане. Частково ми щось вже зробили: замінили замки, скло на складі", — говорить власник.

кафе пушкінська харків
Уламок ракети біля кафе Makers у центрі Харкова, 23 січня 2024 року, Харків. Фото: Дмитро Кабанець

За його словами, у вечір ракетного удару о пів на десяту усі працівники пішли додому.

"Коли ми відкрили цю кав’ярню, всі нам казали, що ми дуже сміливі, тому що відкриватися з такими вікнами у прифронтовому місті — це треба мати сміливість. Я дуже сподівався, що це не станеться, і навіть коли я розумів, що це може статися, дуже переймався, щоб нікого не було тут у момент обстрілу", — розповідає Дмитро.

кафе пушкінська харків
З шести вікон в кафе уціліле одне, 23 січня 2024 року, Харків. Фото: Дмитро Кабанець

Сам він живе з дружиною і донькою неподалік, вони почули звук удару і зрозуміли, що обстріл стався поряд, говорить власник мережі.

"Я зрозумів, що або немає кав'ярні, або там щось трапилось. Коли я прийшов після влучання прибрати, дуже багато людей зібралося нам допомагати. Вони питали, чого я радію, а я радів просто тому, що ніхто не постраждав"
кафе пушкінська харків
Власник кафе Makers у Харкові Дмитро Кабанець. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

"Тільки я сюди я зайшов, я зрозумів, що треба прибирати, але я не знав, за що братись. Декілька працівників повернулися сюди, і я кажу: варімо каву, нумо роздавати всім, бо працювали служби, було багато людей. Десь до п'ятої години ранку ми варили каву, трошки годували тим, що мали", — розповідає Дмитро Кабанець.

кафе пушкінська харків
Кафе Makers після ракетних ударів варили вночі каву, 23 січня 2024 року, Харків. Фото: Дмитро Гайдук
Саме цієї миті ти розумієш, хто такий друг, а хто — ні. І в ніч обстрілу буквально через годину-півтори тут зібралися стільки людей, що я думав, більше, ніж на відкритті. Питали, чи потрібна допомога, просто приїжджали допомагати

Дмитро каже, наступного ранку кав’ярня відчинилася за звичним графіком. Переїжджати до іншого району не планують.

"Попередньої зими було страшно, бо влучали по інфраструктурі, і в нас не було світла, у нас не було води, опалення. Цієї зими трішки краще, але обстрілюють навмання, і обстрілюють такі місця, де збирається багато цивільних людей. Мені здається, це просто для залякування. Загально, може, і страшно, але що робити? Треба жити далі, щось робити й займатися", — говорить власник Makers.

кафе пушкінська харків
Кафе Makers у центрі Харкова відновили роботу після ракетних обстрілів, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків
Ми відкрили збір нам на допомогу. Я не думаю, що цей збір допоможе прямо закрити по усіх питаннях, але є власник приміщення і ми будемо з ним спілкуватися. Можливо, в чомусь місто нам допоможе, було б круто. Моя мрія така, щоб навесні можна вже було з вікон дивитися, як буде тепло і красиво.

Berlin Street Food: зашили вікно та вже з наступного ранку працювали

Навпроти кав’ярні Makers розташований Berlin Street Food, ударною хвилею від ракетного удару тут пошкодило вхідні двері та вибило вікно, розповідає адміністратор стрітфуд-кафе Андрій Ляшенко.

"Одразу після влучання сюди приїхала наша керівниця. Тут все було у склі, вся продукція у склі, все треба було викидати. Швидко зашили все плівкою хоча б на ніч, а потім десь через тиждень вже поставили нове скло", — розповідає Андрій Ляшенко.

кафе пушкінська харків
Berlin Street Food відновив роботу після ракетних ударів 23 січня, лютий 2024 року, Харків. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

За його словами, витратили на це 16 тисяч гривень, але чи зможуть їм компенсувати цю суму — поки не знає.

"Після нічного обстрілу тут було багато людей, ми допомагали як могли: варили каву, носили воду, бо вся продукція була в склі й нагодувати нічим не вдалося", — згадує.

Ми звикли, бо ми працюємо ще з березня 2022 року, але ми місяць працювали як волонтерська організація. Ми годували людей в метрополітені, військових, а вже з квітня відкрилися повністю. На Пушкінській, а нині — Сковороди, ми одні з перших відкрилися після початку повномасштабного вторгнення.
кафе пушкінська харків
Berlin Street Food відновив роботу після ракетних ударів 23 січня, лютий 2024 року, Харків. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Бізнес у Харкові та бойові дії

Як розповів Суспільне Харків речник міськради Юрій Сидоренко, з грудня 2023 року у місті діє пільга для орендарів комунального майна, чий бізнес зазнав втрат від бойових дій — за два місяці від сплати оренди звільнили близько 2 тисяч таких підприємців.

Президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак називає цю ініціативу хорошою, але недостатньою: за його словами, підприємцям потрібне скасування або зменшення місцевих податків — і це б допомогло долати наслідки російських обстрілів.

"У нас в таких місцях помирає дуже багато маленьких бізнесів. Ніяких державних програм або місцевих на відновлення таких підприємств сьогодні немає. Основний потенціал — це самі харків’яни, які можуть підтримати такий бізнес, проходячи повз, купити каву чи навіть вітаміни в аптеці, в якій винесло всі вікна", — говорить Чумак.

Жодних інструментів підтримки бізнесу в таких ситуаціях не має взагалі. Я не кажу про державні грантові програми, тому що це програми на бізнес-плани. Так, туди можна закласти встановлення вікон, дверей, закупівлю обладнання, але цей процес вимагає деякого часу, плюс для цього треба подавати заявки, проходити, конкурси, а одразу отримати по гарячих слідах первинну допомогу, хоча б забити вікна, двері — цього немає

За його словами, з початку повномасштабної війни з Харківщини переїхала більш як половина підприємців, а 85% бізнесу постраждало від бойових дій.

"Всі програми, про які ми постійно говоримо, в тому числі покриття воєнних ризиків, на жаль, у Харкові не працюють. Ті ж самі страховики не хочуть страхувати, тому що дуже великий ризик, плюс сам страховий платіж повинен бути достатньо великий — приблизно від 5% від оцінки для того, щоб це було вигідно саме страховикам", — говорить Чумак.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок