На Хмельниччині 34 підприємці започаткували або розвинули власну справу за кошти благодійників

На Хмельниччині 34 підприємці започаткували або розвинули власну справу за кошти благодійників

На Хмельниччині 34 підприємці започаткували або розвинули власну справу за кошти благодійників
. Фото ілюстративне, Суспільне

34 підприємці стали переможцями проєкту "Підтримка мікробізнесу" від благодійного фонду "Карітас Хмельницький". Усі вони отримують грантові кошти на започаткування або розвиток власної справи у розмірі 187 тисяч гривень.

Про це в етері Українського Радіо Хмельницького розповіла менеджерка проєкту Марія Омелянчук.

Пані Маріє, коли проєкт стартував?

Це гранти на підтримку бізнесу, який постраждав внаслідок війни, або ж його започаткування людьми, які втратили джерела до існування. Проєкт стартував ще у вересні із масштабної інформаційної кампанії. Охочі мали змогу заповнити невеличкий опитувальник. Після чого ми надсилали спеціально розроблену бізнес-школою форму, у якій людина уже детальніше розписувала в чому полягає її бізнес-ідея, а також етапи реалізації. Загалом у першому опитувальнику взяло участь близько 200 людей, далі їхня кількість зменшилась і залишилось 70 претендентів.

Хто міг подавати заявки на участь у проєкті?

У нашому проєкті мали змогу взяти участь як внутрішньо переміщенні люди, так і місцеве населення, як початківці, так і власники вже існуючого бізнесу. Здебільшого ВПО подавали заявки на започаткування власної справи, адже практично усі вони втратили постійні джерела своїх доходів і на Хмельниччині розпочинають своє життя з нуля. А ось серед місцевого населення нашими бенефіціарами були зазвичай власники вже існуючого бізнесу, який суттєво постраждав внаслідок війни. Додам, що у заявках на участь у проєкті люди також вказували свою категорію вразливості, до якої вони належать. До прикладу, це могла бути родина, в якої немає дружини або чоловіка; представники багатодітних сімей; люди із важкими фізичними вадами, а також з хронічними захворюваннями.

Як обирали переможців з-поміж всіх учасників?

70 найкращих учасників відбору ми запросили на навчання, на якому вони отримали відповідні знання, вміння, навички для написання та захисту свого бізнес-плану і вже останнім завершальним етапом відбору, власне, був захист бізнес-ідеї. Він проходив в онлайн форматі за участю національного менеджера, представника від донора, від бізнес-школи, а також локального координатора. Кожна людина мала приблизно 10 хвилин для того, щоб представити свій бізнес-план, і таким чином ми отримали 34 переможці.

А як довго тривало навчання?

Це був триденний інтенсивний курс, на якому учасники були поділені на дві групи. 35 із них — це були ті люди, які тільки планують започаткувати свою власну справу. Інші 35 — власники діючого бізнесу.

Отже, розкажіть про переможців проєкту, хто отримає грантові кошти на започаткування або розвиток власної справи?

20 наших переможців — це внутрішньо переміщенні особи, а 14 — місцеві жителі. Люди будуть надавати послуги, виробляти товари, займатися сільським господарством: вирощуванням мікрозелені, бджільництвом, виноградарством. В нас є люди, які будуть займатися швейним бізнесом: пошиття постільної білизни, шоперів, святкових суконь, спідньої білизни; є люди, які будуть випікати булочки та чебуреки; інші будуть відкривати заклади харчування з різноманітними смаколиками їхнього власного виробництва, а також в нас є виробники корисних солодощів. І окремо можна виділити тих переможців, які будуть спрямовувати свої грантові кошти на відкриття мовних шкіл, а саме вивчення англійської мови, в нас таких є троє. Щодо географії наших переможців, то це Хмельницький, Кам'янець-Подільський, Шепетівка, Нетішин, Понінка, Чемерівці, в нас є переможці з дуже багатьох громад.

Серед тих, хто отримав грант Яна Кунченко. Вона родом із Сєвєродонецька Луганської області:

приїхала ще у червні 22-го року. Деякий час працювала в хмельницькій ветеринарній клініці. У Сєвєродонецку в мене була власна ветклініка. Я знаю скільки потрібно на це грошей, як це важко, потрібен персонал. Про відкриття повноцінної клініки зараз говорити недоцільно, тому наразі хочу відкрити невеличкий кабінет ветеринарної медицини у Красилові. Місто маленьке, там немає своєї ветклініки, людям доводиться їздити до Хмельницького для того, щоб отримати якісні ветеринарні послуги".

Катерина Невдах приїхала з Донбасу й оселилась на Шепетівщині:

"Моя бізнес-ідея в тому, щоб відкрити власний заклад харчування. Він буде про Донбас. Хочу, щоб люди західних областей і місцеві скуштували нашу кухню, розкажемо про наші традиції, як ми там живемо, чим живемо, про буденність нашого куточка України. Кошти гранту будуть витрачені на обладнання для кухні, меблі. Я раніше займалася бізнесом, а зараз буду починати все з початку. Я проживаю на Шепетівщині півтора року. Переїхала саме сюди, бо в мене чоловік військовий і після поранення його перевели, тому ми оселились тут".

Пані Маріє, грантові гроші видаються підприємцям готівкою чи перераховуються на окремий банківський рахунок?

Грантові кошти нараховуються на рахунок фізичної особи-підприємця. Є в нас люди, які вже були до цього ФОПами й в них є відповідний рахунок, на який ми можемо перераховувати ці кошти. А є люди, які тільки реєструються як ФОП, відкривають відповідний рахунок, і ми перераховуємо їм гроші. Ми не даємо готівку в руки.

Чи будете потім відстежувати діяльність підприємців для того, щоб переконатися у цільовому використанні грошей, чи будете консультувати учасників проєкту, якщо виникають якісь проблеми?

Так, звісно. Наша співпраця з переможцями не закінчується того дня, коли вони отримують кошти, ми пропонуємо нашим переможцям також і менторський супровід від представників бізнес-школи, а також ми, як команда від благодійного фонду "Карітас-Хмельницький", і надалі консультуємо і моніторимо наших підприємців. Ми виділили час для звітування, за який наші підприємці мають витратити отримані грантові кошти.

Пані Маріє, чи матиме проєкт продовження?

Ми зараз готуємось до наступного проєкту. Сподіваємось, що він буде вже незабаром, а зараз до 15 березня маємо гарну завершити діючий проєкт.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок