Зарядка для мізків. Навіщо бабусям і дідусям треба почати грати у відеоігри

Зарядка для мізків. Навіщо бабусям і дідусям треба почати грати у відеоігри

Зарядка для мізків. Навіщо бабусям і дідусям треба почати грати у відеоігри
.

Згідно зі звітом The Entertainment Software Association, у 1999 році лише 9% любителів відеоігор були пенсіонерами. До 2016 року цей показник зріс до 26%, що лише на один відсоток менше, ніж підлітків (27% від загальної кількості). У 2019 році Американська асоціація підтримки пенсіонерів повідомила, що понад 50 мільйонів людей старше 50 років регулярно проводять час за відеоіграми. При цьому кожен другий оцінив для себе цю розвагу як "важливу", а кожен четвертий – як "надзвичайно важливу". Чому ж з роками кількість літніх гравців зростає і чи не час усім нам зацікавитися відеоіграми?

В Україні схожих опитувань серед пенсіонерів ніхто не проводив, але загальне зростання інтересу до індустрії відеорозваг простежити можна. Компанія NewZoo, яка займається аналізом ігрового ринку, зазначає, що у 2017 році українці витратили на ігри $157 млн, а у 2018 році – майже $180 млн. Крім того, за їхніми прогнозами, у 2019 році кількість геймерів в Україні зросте до 15,5 млн осіб, які сумарно витратять на ігри близько $203 млн.

Пояснення феномену доволі просте. По-перше, технології, а разом з ними відеоігри з кожним роком займають дедалі більше місця у житті людей. Смартфони перестали бути предметом розкоші, й навіть 80-річна бабуся може проводити час за казуальною (тобто призначеною для широкого кола користувачів) мобільного грою на кшталт "збери три камінці в ряд" або "весела ферма".

Зарядка для мізків. Навіщо бабусям і дідусям треба почати грати у відеоігри

Та й самі ігри змінилися. Зароджувалася індустрія у далеких 1970-тих, коли з'явилися перші масові консолі (ігрові приставки) й аркадні автомати. Нині індустрія відеорозваг стала помітним гравцем на ринку (сукупний обсяг капіталу у 2019 році склав $165 млрд). І це багато чого змінило. Досі існують ентузіасти, які роблять ігри у гаражі після роботи, але з'явилися й компанії з мільярдним капіталом. Яскравий приклад – ковбойський Red Dead Redemption 2 від студії Rockstar (творці серії GTA): при бюджеті $100 млн дві тисячі осіб розробляли гру близько 7 років. Наскільки це вигідно? Для порівняння, тільки за перший тиждень продажів компанія отримала $725 млн.

Ринок розвивається, це вже зрозуміло, але повернімося до головної теми – чому дедалі більше літніх людей звертають увагу на відеоігри та яку користь вони з цього мають.

Зарядка для мізків

Позитивний вплив відеоігор на пенсіонерів вчені відзначили ще у 80-х роках минулого століття. Дослідники виявили, що аркади покращують уважність, позитивно впливають на зорово-моторну координацію рухів і підвищують швидкість прийняття рішень. А такі елементи гри, як правила, цілі та система нагород, мотивують гравця і прискорюють його прогрес.

Відеоігри, за деякими припущеннями, копіюють ігри реальні. Онлайн-версія покеру, наприклад, позбавлена ​​притаманних грі соціальних сигналів. Водночас численні контакти з людьми по всьому світу в онлайн-грі World of Warcraft допомагають соціалізації літніх людей. Можливість розділити ігровий досвід з партнером знижує поріг входження в гру, а інші гравці не тільки сприяли соціальній інтеграції, але й допомагали одне одному, мотивували рухатися вперед.

Сприятливий вплив на розумові здібності

Старіння – це природна поступова деградація біологічних організмів, яка рівною мірою може вплинути як на тіло, так і на розум. Останнє називається сенільною деменцією, а в народі іменується "старечим маразмом". Найпоширеніший вид деменції – це хвороба Альцгеймера, ймовірність розвитку якої збільшується прямо пропорційно віку. Водночас, згідно з дослідженням Асоціації Альцгеймера, когнітивна стимуляція, разом з іншими факторами здорового способу життя, знижує ризик появи деменції на 60%.

Зарядка для мізків. Навіщо бабусям і дідусям треба почати грати у відеоігри
89-річна японка Хамако Морі грає вже майже 40 років. Кілька років тому вона завела акаунт на YouTube, де публікує свої летсплеї (відео з проходженням ігор).

Когнітивна стимуляція – це, грубо кажучи, тренування мозку. Для цього існує безліч методів, включно зі звичайною гімнастикою, але найпростішими залишаються різні головоломки та розумові завдання. А відеоігри відмінно підпадають під цей опис, адже в них так чи інакше потрібно думати.

У статті вчених Університету Каліфорнії відзначається, що група піддослідних у віці від 60 до 85 років змогла поліпшити свою продуктивність при багатозадачності та інші когнітивні функції за допомогою тренування у спеціально розробленій відеогрі. Їхні показники покращилися у порівнянні з контрольною групою і, за словами дослідників, досягли рівня непідготовленої молоді. У низці інших досліджень (зокрема й від співробітників Університету Каліфорнії) вказується, що звичайні комерційні відеоігри, створені виключно для розваги, теж позитивно впливають на когнітивні функції.

Позитивний вплив відеоігор на пізнавальні функції у літніх людей підтвердило дослідження Університету Порту. Згідно з ним, через вісім тижнів літні люди, які грають у відеоігри, показали зниження кількості когнітивних порушень у порівнянні з контрольними групами. Схожих висновків дійшли співробітники Університету Монреаля і багато інших. А вчені Університету Північної Кароліни з'ясували, що геймери пенсійного віку почуваються краще з емоційної точки зору, ніж ті, хто не грає.

Соціалізація і контакти з суспільством

Вікові зміни впливають на соціалізацію в різні (здебільшого негативні) способи. Коло знайомств поступово звужується, а заводити нові зв'язки стає складніше через те, що банально важко вийти з дому. Технології можуть із цим допомогти. За повідомленням газети The Telegraph, деякі пенсіонери використовують відеоігри для налагодження контактів із сім'єю. У них вони знаходять заміну традиційним настільним іграм, завдяки яким можуть більше часу проводити з онуками.

Рідними ця тенденція не обмежується. Відеоігри прокладають літнім користувачам дорогу в інтернет, де вони можуть вільно спілкуватися з необмеженою кількістю людей. У більшості інтерв'ю як стрімери, так і звичайні геймери називали комунікацію та боротьбу зі стресом одними з головних переваг відеоігор.

Хобі надає літнім людям у різних випадках різні можливості. Одні знаходять собі компанію у суспільстві NPC (комп'ютерних персонажів), інші отримують майданчик для комунікацій, предмет обговорення на тематичних сайтах і форумах, та й сам по собі привід вийти в мережу.

Віртуальний антидепресант

Співробітники Школи медицини Сан-Дієго при Каліфорнійському університеті використовували "екзергейми" (exergames) – відеоігри, що поєднують в собі фізичну активність, – як спосіб боротьби з прихованою депресією у людей літнього віку. Учасники дослідження у віці 63-94 років грали в Nintendo Wii Sports тричі на тиждень по 35 хвилин. Спочатку пенсіонери переживали, що не впораються, але пізніше відзначили, що відеоігри – приємне заняття. Результати показали, що більшість учасників відчули поліпшення душевного стану і якості життя загалом, а депресивні симптоми третини з випробовуваних скоротилися більш ніж на половину.

Фахівці Відділення психології Державного університету Північної Кароліни та Центру вивчення інтерактивних медіа в Інституті технологій Джорджії, звернувши увагу на соціально-емоційні відмінності між пенсіонерами, які грають – і тими, хто ні, – дійшли схожих висновків. Було доведено, що відеоігри не тільки покращують когнітивні функції, а й сприяють підвищенню загального рівня добробуту і щастя, знижують рівень депресії та емоційної незадоволеності.

Адаптація до технічного прогресу

Ігри здавна використовувалися для навчання. Пам'ятаєте класичний набір забавок від Windows? Вони теж були створені не тільки для розваги. "Косинка" вчила перетягувати об'єкти, а "Сапер" тренував точність кліків мишкою. Казуальні ігри, на зразок головоломок "три у ряд", легкі в освоєнні, використовують можливості сенсорного управління телефоном і дозволяють оперувати дрібними об'єктами. Це позитивно позначається не тільки на моториці, а й на загальній адаптації до сучасних технологій.

Як вибрати відповідну платформу для розваг – справа індивідуальна. Якщо ви хочете підсадити свою маму чи бабусю на відеоігри, то краще почати зі смартфонів, планшета або комп'ютера. Казуальні головоломки – чудовий жанр. Людина, яка ніколи в житті не мала справи з відеоіграми, легко зможе в ньому розібратися. Та й мізки такі розваги розминають на ура, а тому це відмінний спосіб опанувати нове хобі.

Читайте також

Що таке cancel culture та як люди знову опинилися по різні боки барикад

Soft skills та критичне мислення: які навички знадобляться дітям у XXI столітті

У пошуках щастя. П'ять психологічних концепцій, що допоможуть покращити життя

Ера Мономасс. Як зміниться масова культура у найближчі 30 років

На початок